Alacsony egynyári virágok – 4 tarka színben pompázó növény

Alacsony egynyári virágok

Alacsony egynyári virágok – 4 tarka színben pompázó növény

Vannak olyan növények, melyeket kifejezetten azért szeretünk, mert szép sudárak, jó magasra megnőnek. De ugyanígy, azoknak a virágoknak is megvan a maga létjogosultságuk, amelyekre éppen, hogy az a jellemzőjük, hogy inkább alacsonyabbra nőnek.

A legtöbb balkonvirágról például pont ezt mondhatjuk el, és ott ez kifejezetten előnyös nekünk. De a külső térben, a kertünkben is nagyon szépen tudnak mutatni ezek a kis alacsony, egynyári virágok. Főleg, ha mindenféle tarka színben pompáznak. Most megmutatunk néhány igazán különlegeset közülük, amelyek kerted ékkövei lehetnek.

Alacsony egynyári virágok a szivárvány minden színében

Itt van például a csillagos dorottyavirág. Ez a Dél-Afrikából származó növény nem nő magasra, ellenben széltében nagyon is elterül, egyfajta nagy, összefüggő virágszőnyeget képezve. Eredetileg a tengerpartok közelében levő sík tájakon lehetett találkozni vele. Később, a 17. században Dr. Martin Heinrich Schwantes tette népszerűvé. Ő annyira különlegesnek találta, hogy a saját édesanyjáról nevezte el Dorotheanthusnak.

Külön érdekessége ennek az alacsony növésű egynyári virágnak, hogy virágait csak akkor fedi fel a világnak, ha folyamatos napsütés éri. Akkor viszont csodálatos látvány tárulhat a szemünk elé, hiszen a szivárvány minden színében tarkállik. Óriási virágai a fehértől a sárgán áta narancssárgáig, a rózsaszínen keresztül szinte bármilyen árnyalatban fellelhetőek.

Alacsony egynyári virágok: lángvirág
Alacsony egynyári virágok

Alacsony egynyári virágok lila színárnyalatban

Még mindig Dél-Afrikai kincseit kutatva fellelhetjük a kecses növésű lobéliát. Ő pont attól válik különlegessé, hogy apró virágokat hajt, melyek szélesen borítják a talajt. Származásából adódóan ő is szereti a sok napfényt, és viszonylag jól tűri a szárazságot. Ha jól érzi magát, egész nyáron, sőt akár az első fagyokig díszítheti kertedet.

A legelterjedtebb színváltozata a lila vagy kékes árnyalat, de napjainkra már elérhető rózsaszínű és fehér színváltozatokban is.

Alacsony egynyári virágok: lobélia
Alacsony egynyári virágok: lobélia

Alacsony egynyári virágok fehérben és kékben

Ideje áttérnünk egy másik földrészre, például Észak-Amerikába. Innen indult hódító útjára ugyanis a lángvirág, majd terjedt el világszerte. Mind élénk színei, Mind különleges illata miatt is egy közkedvelt alacsony egynyári növény. Nemcsak kertekbe, de nagyobb közparkokba is előszeretettel ültetik. Virága lehet fehér, lila, de megtalálható rózsaszínben is.

Alacsony egynyári virágok a piros/kék minden árnyalatában

Végül pedig ejtsünk néhány szót a verbénáról, avagy más néven vasfűről is. Alacsony növésű, de dús, tömött bokrot képező egynyári virág. Mind kertekben, mind virágládákban jól mutat, ez utóbbi esetben főleg a lecsüngő változata.

Alacsony egynyári virágok: vasfű
Alacsony egynyári virágok: vasfű

Színváltozatai a piros szinte összes árnyalatát magában foglalják. Találhatunk belőle fehér, rózsaszín, lazacrózsaszín, piros, indigó, de akár lila virágú variációt is. Sőt! Külön jellegzetessége, hogy sok változata egyszerre kétféle színben is pompázik, ezáltal azt a hatást kelti, mintha a virág pöttyös lenne.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek