Ánizs (Pimpinella anisum)

Ánizs (Pimpinella anisum)

Ánizs fűszernövény

Ha valami igazán pikáns, édes ízélményre vágysz

Ha szóba kerül az ánizs, valószínűleg a legtöbbünknek először a Negro cukorka jut az eszébe.

Alapanyagát, az ánizst kicsit mentolos, de amolyan különlegesen pikáns íze miatt előszeretettel használják különböző süteményekbe, sőt sok más ételbe is. A növény, mint a legtöbb fűszernövény, természetesen gyógyhatásokkal is rendelkezik, és szerencsére ezt is termeszthetjük saját házikertünkben is.

Az ánizs fűszernövény rendszertani besorolása, származása

Ánizs (Pimpinella anisum)
Ánizs (Pimpinella anisum)

 

 

 

A kétszikű fűszernövény; az ernyősvirágzatúak rendjébe és ezen belül a zellerfélék családjába tartozik.

Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, de napjainkra már az egész világon termesztik. Hazánkban is bárhol kitűnően termeszthető, így akár a saját kiskertünk egyik dísze is lehet.

A fűszernövénynek számos más neve ismert, így például: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény.

 

 

Nem tévesztendő azonban össze a csillagánizzsal, ami, bár az ánizs igen távoli rokona, egy másik, meglehetősen erős aromájú fűszernövény.

 

 

 

 

Az ánizs fűszernövény megjelenése, igényei, termesztése

A közönséges ánizs fűszernövény egyéves lágy szárú növény. Megjelenése nem különösebben feltűnő. Nem nő magasra, mintegy 50-70 cm hosszú a szára. Apró virága júliusban nyílik, sárgásfehér színű, és ernyőszerű, levelei kerekded formájúak. Ám illata annál kellemesebb, édeskés, kicsit a köménymagéra emlékeztető: főként ezért érdemes otthon termeszteni.

Az ánizs termése is rendkívül kicsi, 3-3,5 milliméternél nem nagyobb, színe szürkésbarna, és tojásdad alakja van. Ez tulajdonképpen az ánizs azon része, amit fűszerként felhasználunk.

A fűszernövény nem különösebben érzékeny növény, bármilyen talajba ültethető. Arra érdemes odafigyelni, hogy az ánizs kedveli a meleget, a nedvességet és a tápanyagdús helyeket. A gyomokat ugyancsak nem árt kiszedni az ánizs környékéről.

Az ánizs fűszernövényt magról érdemes szaporítani, március közepe, április vége környékén.

A fűszernövény felhasználása

Az ánizs fűszernövény magját a termésgyűjtést követően kicsépelik, ezt követően megszárítják. Leginkább egészben szokták felhasználni, de össze is lehet törni. Por formájában viszont érdemes azon melegében, frissen felhasználni, hogy ne veszítse el az aromáját.

Az ánizsmag olajából lepárlással készül az illatos illóolaj, melyet – nem véletlenül – leggyakrabban illatosításra használnak. Emellett számos jótékony, gyógyhatása is ismert. Így például az ánizs fűszernövény köhögéscsillapító, étvágyjavító, vértisztító, idegerősítő, gyomorproblémák elleni szerként is kiváló. De alkalmazzák tetvek ellen, valamint a háziállatokat támadó férgek elűzésére is.

Az ánizs fűszernövény felhasználása a konyhában

Bár a nyugati konyhában elsősorban süteményekbe, esetleg kenyérfélékbe teszik, az ánizs ennél sokkal sokoldalúbb fűszer. Tehetjük többek között főzelékekbe, vadas ételek, mártások ízének pikánsabbá tételére.

Az ánizs fűszernövény megtalálható továbbá számos alkoholos italban, mint például a puncsban és különféle likőrökben is. Ez utóbbiból a legismertebb a görögök egyik nemzeti italaként ismert ouzo, de a francia abszint egyik fő alkotóeleme is.

Ánizs (Pimpinella anisum)
Csillagánizs

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek