Babér (Laurus nobilis)

Babér (Laurus nobilis)

Babér fűszernövény

A győzelem jelképe, és ráadásul finom is

Mindannyian ismerjük a babért, ezt a jellegzetes fűszernövényt, mely egész levél formájában található meg például a krumplifőzelékünkben. De azt tudtad-e, hogy a babérlevélben olyan illóolaj van, ami az eukaliptuszban is megtalálható, ennek köszönheti jellegzetes aromás ízét?

Vagy hogy többek között ennek köszönhetően a babér hasznos gyógyhatásokkal is rendelkezik? És hogy télen akár a lakásban is nevelheted, hogy akkor se maradj friss fűszerek nélkül? Tudj meg még többet Apollón kedvenc növényéről!

A babér fűszernövény rendszertani besorolása, származása, lelőhelye

A hivatalosan nemes babér elnevezésű fűszernövény a babérfélék családjába, azon belül pedig a babér nemzetségbe – mint annak legismertebb faja – tartozik. A nemes babér egy jellegzetesen mediterrán, örökzöld cserje, mely Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén terem, hozzánk Spanyolországból, Olaszországból, Franciaországból jut el. Itthon dézsás növényként termesztjük, és előszeretettel díszítjük vele kertünket.

A nemes babér itthon használatos népies nevei: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa – de leggyakrabban nemes egyszerűséggel csak babérnak szoktuk nevezni. (A babér egyébként több szólásunkban, kifejezésünkben is megtalálható, pl. „ül a babérjain).

A babér már az ókori görögök kedvelt növénye is volt, a keresztény kultúrában a győzelem jelképe. Sok festményen felbukkan mint díszítőmotívum.

Babér (Laurus nobilis)
Babér (Laurus nobilis)

A babér fűszernövény megjelenése, igényei, termesztése

A nemes babér fűszernövény bokor- vagy faméretűre nő meg, levelei aromás illatot árasztanak, oválisak, fényesek és bőrszerűek. Koronája kúp alakú, virágai fehéressárgák, olajbogyószerű termése fekete-sötétbordó árnyalatú.

A babért előszeretettel termesztik mindenhol, ahol az éghajlat erre alkalmas lehet. Ez azt jelenti, hogy a babér fűszernövény szereti a sok – de nem túl sok – vizet és a napos, félárnyékos helyeket. Fontos, hogy a babér, ahogyan a mediterrán növények általában, a párás levegőben érzi jól magát.

A babérlevelet dugványozással lehet szaporítani nyár közepén-végén. Érdemes kétévente átültetni, és néha nagyobbra váltani a cserepét.

Babér (Laurus nobilis)
Babér (Laurus nobilis)

A babér fűszernövény felhasználása

A babér fűszernövénynek elsősorban a leveleit szokták hasznosítani, melyeket ősszel szednek le, majd kiszárítják a napon. De néhol a terméseit is használják fűszerezésre, őrölt formában.

A babér fűszernövényt gyógyászati célokra is használják, gyomor- és bélpanaszokra, légúti problémák enyhítésére, valamint gyulladáscsökkentésre, fájdalomcsillapításra. Ezenkívül a babér kedvelt dísznövény, dekorációs célokra is kiváló.

Babér (Laurus nobilis)
Babér (Laurus nobilis)

A babér fűszernövény felhasználása a konyhában

A babér fűszernövény íze jellegzetesen erős, balzsamos, kissé keserű, picit a kámforhoz, szerecsendióhoz hasonlít. Az egész babérleveleket levesekbe, mártásokba, főzelékekbe és egytálételekbe is rakják, valamint ecetbe és pácokba is tehetünk belőle. Őrölt formában a babért más növényekkel együtt, fűszerkeverékként szokták felhasználni.

A babért, szemben más fűszernövényekkel, az étellel együtt kell megfőzni, mivel illóanyagai csak lassan szabadulnak fel. A levél nem ehető, mert rágós; szárított formában hamar elvész az aromája, ezért érdemes minél előbb felhasználni.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek