Bokrosodó virágok, a házikert ékei

Bokrosodó virágok: cserjés margaréta

Bokrosodó virágok, a házikert ékei

3 gyönyörű növény, amelyek valóságos virágszigeteket alkotnak

Egy szép, valamelyik élénk színben pompázó virágnál kevés szebb látványt lehet elképzelni a világon. Kivéve talán egyet: sok-sok élénk színben pompázó virágot!

Ha mindennap szeretnénk ebben a látványban gyönyörködni, akkor érdemes balkonunkra vagy kertünkbe minél több bokrosodó virágot ültetni.

Bokrosodó virágok vagy feltörekvő virágok? – ez itt a kérdés

Vannak, akik inkább a méltóságteljes, a magasba törekvő növényeket részesítik előnyben. Mások viszont inkább a föld közelében virágzó, ámde széltében messzire, szerteszét terjedő virágokat kedvelik.

Az előbbiek tehát inkább hagyják minél magasabbra nőni a kertjükben élő virágokat, bokrokat, fákat, míg utóbbiak inkább visszametszik növényeiket.

Bokrosodó virágok a visszametszésnek köszönhetően

Ahhoz ugyanis, hogy egy növény el tudjon bokrosodni, és ehhez még kellőképpen dúsan is virágozzon, időről időre vissza kell metszeni. Így tudniillik a szár ahelyett, hogy függőlegesen terjeszkedne, inkább széltében lesz egyre terjedelmesebb. Ennek következtében egész kis szigetecskék alakulnak ki belőlük, rengeteg szemet gyönyörködtető virággal.

A másik módja annak, hogy minél bokrosabb virágtengerek jöjjenek létre, az, hogy ha kis területre sok virágmagot/palántát ültetünk.

De természetesen nem minden növényfajta alkalmas arra, hogy visszametszéssel bokrosabbá váljon, ellenben vannak olyanok, amelyeket kifejezetten a bokrosodáshoz alakítottak ki.

Bokrosodó virágok: 3 szépséges, dús növény

Ha a következőkben felsoroltakból bármelyik is felkelti az érdeklődésedet, próbáld ki bátran! Biztosan szépséges virágszigetekké fognak cseperedni.

  1. A kék színben pompázó, ősszel nyíló szarvacskás árvácska

Ez egy évelő növény, ami viszonylag alacsonyan nyílik, ellenben gyönyörűen bokrosodik, nem véletlen, hogy gyakran ültetik ki sírok díszítésére. Magjait szétszórva csodálatos virágszőnyeget alkot ez a maximum 15-20 centiméterre megnövő virág.

Kékes, lilás virágaiban márciustól júniusig gyönyörködhetsz. A harmadik évben érdemes kicsit visszanyírni, hogy a növény visszanyerje erejét.

Bokrosodó virágok: szarvacskás árvácska
Bokrosodó virágok: szarvacskás árvácska
  1. A sokszínű cserjés margaréta

A balkonok egyik jellegzetes örökzöld virágfajtája, apró virágai fehér, sárga és rózsaszín változatban is megtalálhatóak. Kifejezetten bokrosodásra hajlamos, bár a margaréta magasra, akár 50-70 centiméterre is meg tud nőni. De ha időnként visszametszünk belőle egy keveset, még kompaktabb, bokrosabb virágkompozíciót érhetünk el.

Tipp:

Ha rendszeresen lecsípjük az elszáradt virágait, még dúsabb hatást fog kelteni.

Bokrosodó virágok: cserjés margaréta
Bokrosodó virágok: cserjés margaréta
  1. A buján virágzó törpe nebáncsvirág

Ahogyan a neve is mutatja, ez a növényke viszonylag alacsonyra nő, 30 centiméternél magasabbra nem törekszik. Cserébe viszont dúsan virágzik, és egészen a korai fagyokig folyamatosan ontja az újabb virághajtásokat.

Rengetegféle színváltozata van: a rózsaszíntől kezdve a lilán át, a bordón keresztül akár a narancssárgáig. De ha inkább a visszafogottabb színeket kedveljük, akkor sincs probléma, mivel sima fehér színben is kapható.

Bokrosodó virágok: törpe nebáncsvirág
Bokrosodó virágok: törpe nebáncsvirág

erti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Fűszer és gyógynövények