Csüngő kerti virágok

Csüngő kerti virágok

Csüngő kerti virágok

3 szemet gyönyörködtető csüngő növény

Az olyan megjelenésű virágok, amelyeknek az a különlegessége, hogy azzal díszítenek, hogy valahonnan felakasztva lecsüngenek, legtöbbször a belső tereket díszítik. Ezeknek a szobai vagy balkonra tehető növényeknek a gyűjtőneve csüngő növényzet, más néven ámpolnanövényzet.

De mi a helyzet akkor, ha nem a szobánkba vagy az erkélyünkre szeretnénk csüngő virágot, hanem a kertünkbe? A szakavatott kertészek ebben az esetben futó- vagy kúszónövényeket szoktak javasolni – ami éppen ellenkező irányba, azaz fölfelé halad. De mi a helyzet akkor, ha valaki kifejezetten csüngő kerti virágokat keres? Természetesen erre is van megoldás.

Csüngő kerti virágok – mitől lesz egy virág csüngő virág?

Az ámpolnanövények a meghatározás szerint olyan kúszó vagy csüngő virágok, melyeknek a tartóit falra vagy a mennyezetre erősítik. Ezeknek a virágoknak az a jellegzetessége, hogy ily módon lefele csüngenek.

Csüngő kerti virágok
Sarkantyúvirág

Tulajdonképpen ez a tulajdonságuk adja a csüngő virágok fő díszítőértékét: csüngő, lombzuhatagszerű hajtásaik. Talán éppen emiatt, a csüngő kerti virágok virágzata a többi kerti virághoz képest kevésbé feltűnőek. Virágai ugyanis legtöbbször aprók és a színük sem túl élénk.

Csüngő kerti virágok – csüngő virágok a természetben

Természetesen eredetileg ezek a csüngő kerti virágok nem egy felfüggesztett edényből lógtak alá. A csüngő virágok alapvetően trópusi eredetű növények, méghozzá úgynevezett epifiton* fajok. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy ezek a virágok nem a talajon, hanem sziklahasadékokban vagy fákon élnek. Utóbbiak esetében azok lombkoronáiban bújnak meg.

Ezeket a csüngő kerti virágokat két fő csoportba lehet sorolni:

  • valódi csüngő (ámpolna) fajok

Ezek a csüngő kerti virágok folyamatosan növekszenek, és főleg leveles hajtásai adják díszítőértéküket. De az is előfordul, hogy csüngő indáik vagy hosszú, vékony, íves levelei, esetleg dús sarjaik következtében díszítenek csüngő formában.

  • álámpolna növényfajok

Ezeknek a csüngő kerti virágoknak nem folyamatos a növekedésük, és általában a hajtástengelyük végén virágzattal fejeződnek be.

Valójában egyébként minden kúszó, csüngő hajtású növény alkalmas arra, hogy függőkosárba (ámpolnába) ültessük, legyen az évelő vagy egynyári.

Csüngő kerti virágok
 Akebia

Csüngő kerti virágok – 3 csüngő virág a kertedbe

Nemcsak lakásodba vagy a balkonra szeretnél különleges csüngő kerti virágokat? Akkor nincs más dolgod, mint beszerezni néhány ámpolnát (függőkosarat), és megtalálni a kertedben a helyet, amire felfüggesztheted. Ezek a növények kiváló választások lehetnek csüngő kerti virágoknak:

  1. Ötlevelű akébia vagy csokoládészőlő

Jellegzetessége, hogy virágai csüngenek le, és különleges, vanília illatával is hódít.

  1. Kenguruszőlő:

Csüngő hajtású, szív alakú levelekkel csábító, csüngő kerti növény.

  1. Szárnyas feketeszem

Élénkzöld levelei szépen mutatnak tarka sárga, narancssárga virágaival. Ezek közepén pedig egy fekete pötty található, ami érdeklődő szemként nevet a benne gyönyörkő tekintetekre.

Csüngő kerti virágok

* Utolsó megtekintés: 2022-02-02

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek