Curry fűszernövény ((Murraya koenigii)

Curry (Murraya koenigii)

Curry fűszernövény – ami mégsem curry

… ám segít curryhangulatot árasztani

Sokan kedveljük az indiai ételek pikáns, fűszerekben gazdag ízvilágát. Ha pedig indiai konyha, akkor abból egyvalami semmiképp sem hiányozhat: a curry.

De a curry megnevezés eléggé megtévesztő. Egyrészt, létezik egy bizonyos, Indiában használt fűszernövény. Másrészt a mi kultúránkban a curry egy több fűszerből álló, speciális fűszerkeverék. Ebben a keverékben pedig ráadásul többnyire nincs is benne az eredeti indiai.

És végül, csak hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, létezik egy fűszernövény, aminek semmi köze a csak Indiában használt karihoz. Viszont illata hasonlít rá – és ami jó hír: mi magunk is termeszthetjük kis fűszerkertünkben.

Curry (Murraya koenigii)
Curry (Murraya koenigii)

Curry fűszernövény: először is mi nem az?

Mindenekelőtt tehát gyorsan és röviden:

A kari nevű fűszernövény Dél-Indiában használatos, a vegetáriánus ételeket ízesítik a levelével, és egy citrusféle cserje.

A curry fűszerkeverék sárgás, vöröses vagy zöldes fűszerkeverék indiai ételek ízesítésére. Főbb alkotóelemei a lepkeszegmag, római kömény, csilipaprika, kurkuma, görögszéna-mag.

Curry fűszernövény: a valódi curryfű

Másrészről viszont létezik egy növény, amit Magyarországon olasz szalmagyopárnak, más néven curryfűnek neveznek. Ez utóbbit azzal érdemelte ki, hogy leveleinek, virágának kellemes, a curryra emlékeztető illata van. Ám az íze már korántsem hasonlít rá – ha valaki ilyen ízvilágot keres, használhat helyette kis rozmaringot, pirított lepkeszegmaggal, citromhéjjal megbolondítva. De a curryfüvet is lehet fűszernövényként használni, egy másfajta ízvilágot elérve vele.

A curryfű fűszernövény eredete, igényei, termesztése

A curryfű Dél-Európából származik. Örökzöld, évelő félcserje, általában középmagasra nő, de elérheti a 60 centimétert is.

A curryfű levelei vékonyak, ezüstös színárnyalatúak, virága fészket formáz, és élénksárga színben pompázik. Így akár kiváló dísznövény is lehet a kertünkben.

Mediterrán eredetének köszönhetően a curryfű jól tűri a szárazságot, így nem kell nagyon öntözni – sőt, a pangó vizet inkább kerüljük. Talajból a homokos a legelőnyösebb neki, kis mésztartalommal. Ügyeljünk továbbá arra, hogy a curryfüvet olyan helyre ültessük, ahol sok napfény éri.

A curryfű a hideg telet nem viseli el, de a mostanában jellemző enyhe teleket takarással át tudja vészelni. Virágai nyáron nyílnak.

Curry (Murraya koenigii)
Curry (Murraya koenigii)

Curry fűszernövény: a curryfű betegsége

A curryfű nem túl kényes növény. Kártevők közül maximum a lisztharmat okozhat gondot neki, illetve néhány tripszfaj (apró kártevő rovarok) túlzott elterjedése.

Curry fűszernövény: a curryfű felhasználása a konyhában

A curryfűnek elsősorban a leveleit, ágait használják fel, melyek kissé kesernyés ízt kölcsönöznek ételeinknek. Az ágakat főként pörköltek, levesek, zöldségek és rizsköret ízesítésére használják, míg levelei kiválóak lehetnek csirkés, tojásos ételekbe, valamint salátákba is.

Curry (Murraya koenigii)
Curry (Murraya koenigii)

Curry fűszernövény: a curryfű felhasználása a kamrában

A curryfüvet nemcsak fűszerezéshez érdemes használni. Mivel sok benne az illóolaj, szárítva a molyok ellen kiválóan védhetjük ruháinkat is vele.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek