Díszkert tervezése – 3+1 tipp, amit gondolj át, mielőtt nekilátsz

Díszkert tervezése

Díszkert tervezése – 3+1 tipp, amit gondolj át, mielőtt nekilátsz

A legtöbb ember szeretne kertes házat. Elképzeli, ahogy egy szép nyári estén kiül a hintaszékbe, és csendben csodálja a csillagokat a varázslatosan aromás levegőben. És ez így van rendjén. Sokan a kertjükbe praktikus növényeket ültetnek, de leginkább mégiscsak a díszkert a legnépszerűbb, ezért fontos, hogy a díszkert tervezése időben történjen.

Már csak azért is, mert a díszkert tulajdonképpen nem más, mint egy – családi kert. Hogy miért? Olvass tovább, és megtudhatod.

Díszkert tervezése
Díszkert tervezése

Díszkert tervezése – de mi is valójában az a díszkert?

A díszkertet legegyszerűbben úgy lehet meghatározni, hogy olyan, növényeket tartalmazó terület, ahol tudatos tervezés történik. Vagyis, mi, emberek határozzuk meg, hogy

  • milyen növények,
  • milyen elrendezésben,
  • milyen méretben, színben stb.

legyenek abban a díszkertben. Tehát díszkert lehet egy szép nagy park (például a Margitsziget), vagy egy múzeumi épület (kastély) környéke is.

Díszkert tervezése
Díszkert tervezése

Díszkert tervezése, vagyis a te, saját családi kerted tervezése

De a mindennapi életben a díszkert nem más, mint az otthonunkat körülvevő szabad terület. Itt is mi tervezzük meg, hogyan nézzen ki.

Sőt. A Wikipédia* szerint a díszkert kifejezetten a lakóházakat körülvevő, növényekkel borított területet jelenti: „Díszkerteken nemcsak szorosan a ház közvetlen közelében levő kertet értjük. Hanem általában minden kertet, melyben valamely család üdülés vagy szórakozás, a természet élvezete végett tartózkodni szokott. S éppen ezért családi kertnek is nevezhetnénk.

Ezt a családi, azaz díszkertet pedig legalább annyira előrelátóan érdemes megtervezni, mint bármilyen más közparkot.

Díszkert tervezése
Díszkert tervezése

Díszkert tervezése: ezeket érdemes elvégezni, mielőtt belevágunk

Tehát felkészültél rá, hogy legyen egy családi díszkerted. Mielőtt elrohansz a legközelebbi kertészetbe, elsőként ezeket gondold át:

  1. Milyen legyen az a díszkert pontosan?

Képzeld magad elé, milyen díszkertet szeretnél! Sok-sok gyümölcsfát látsz magad előtt, vagy élénkzöld fűben pompázó élénktarka virágtakarót?

Legyen szellős, hogy könnyen átlátsz rajta, vagy pedig legyen buja, szövevényes?

  1. Nézd meg pontosan, mekkora is a díszkertnek való hasznos felület.

Hiába álmodsz végtelen rónákról, a kerted mérete mindenképpen behatárolja a lehetőségeket valamilyen szinten. Mérd le pontosan, mekkora hely van a díszkert növényeinek. Így biztosan olyan opciókban tudsz gondolkodni, melyeket meg is lehet valósítani.

  1. Gondold át, hova mit szeretnél pontosan!

Találd ki előre, díszkerted melyik része mire lehet alkalmas. Hol lehet a legjobb helye díszkertedben az árnyas fáknak, az alacsonynövésű virágoknak, és hol a kerti padnak?

És végül egy hasznos jótanács a díszkert megtervezéséhez:

  1. Ne csak vízszintesben gondolkozz!

A növények bizony magasra képesek nőni, felkapaszkodni, ha megvan rá a lehetőségük. Vedd számításba kertedben azokat a helyeket is, ahol ezt megtehetik. Ez lehet például tűzfal, kerítés, lugasnak való vagy akár egy kiszáradt fa törzse is.

* Utolsó megtekintés: 2020-10-26.

Díszkert tervezése
Díszkert tervezése

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Fűszer és gyógynövények