Növények, amik nemcsak szépek, de hasznosak 1.

Szúnyogok

Növények, amik nemcsak szépek, de hasznosak 1.

7 szúnyogriasztó növény a kertedben

A természetben található élőlények nagy része olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami bizonyos szempontból valamilyen másik élőlény számára előnyös lehet. A növények már önmagukban azzal, hogy léteznek, nemcsak szemünket gyönyörködtetik, hanem oxigént is termelnek, ami létfontosságú nekünk.

De ezen kívül is tudnak jót tenni nekünk, embereknek is. Saját kis kertünket szépségükkel aranyozzák be nap mint nap, ám vannak olyanok is, amelyeket kifejezetten érdemes lehet otthon termeszteni. És itt nemcsak az ehető fűszernövényekre, zöldséget, gyümölcsöt adó fákra gondolok, hanem még mindezeken túl is segítségünkre lehetnek. Sok közülük a kártevők ellen is jó, vagy éppenséggel hasznos rovarokat vonzanak, később ezekről is ejtünk majd néhány szót. Most viszont kezdjük napjaink egyik legnagyobb ellenségével, a szúnyoggal.

Szúnyogriasztó növények a kertben – a zümmögő, csípő szúnyog

Főleg nyáron okoznak egyre nagyobb gondot, a klímaváltozás eredményeképpen minden évben egyre több van belőlük, és egyre agresszívebbnek tűnnek. Manapság már nemigen lehet kirándulni menni, vagy éppen csak kint üldögélni a meleg levegőben, hogy az esti hűs fuvallatokat élvezzük. Rengeteg vegyszeres riasztó, irtószer létezik ellenük, ezek viszont amellett, hogy büdösek, ragadunk tőlük, még a természetet is károsíthatják. De tudtad-e, hogy léteznek olyan növények, amelyek már eleve szúnyogriasztó képességekkel is rendelkeznek?

Szúnyogriasztó növények a kertben – ezek segíthetnek elűzni

Ha nemcsak gyönyörködni szeretnél bennük, de ki is használnád a szúnyogriasztó előnyeiket, ezeket a növényeket érdemes a kertedbe ültetni:

  1. Szúnyogriasztó fűszernövények

  • rozmaring

Nemcsak kiváló aromát ad a húsoknak, de gyakorlatilag minden részük erős illatot bocsát ki. Ezek pedig bizony facsarják a rovarok „orrát”, így a szúnyogok sem kedvelik. Ha kerti grillezéskor beleteszel pár szálat a tűzbe, kevésbé fognak zavarni a szúnyogok zümmögésükkel!

  • bazsalikom

A bazsalikom ugyancsak alkalmas erre. Nem is kell morzsolni, hogy kibocsássa jellegzetes illatát, ami távol tartja ezeket a kellemetlen szárnyasokat.

  • menta: macskamenta, borsmenta, csobormenta

Nem véletlen, hogy kiváló ízesítéshez, jellegzetes illatát rovarűzésre is használják. Ha kiakasztasz néhányat a ház elé, vagy kiültetsz néhányat, kevesebb szúnyog fog arrafelé döngicsélni.

Szúnyogriasztó növények: bazslikom
Szúnyogriasztó növények: bazslikom
  1. szúnyogriasztó virágok

  • körömvirág

Gyógynövényként is kiváló helyes kis virágok, amiket ugyancsak alkalmaznak rovarirtónak jellegzetes illatanyaga miatt. Ha közel a házhoz kiültetsz belőlük a kertbe néhányat, a szúnyogok ellen is védeni fog.

  • illatos kakassarkantyú – vagy más néven: szúnyogűző

A neve is mutatja, hogy kiváló erre a feladatra: citrusos illatának köszönhetjük jótékony hatását a szúnyogok ellen.

  • dohányvirág

Szép, csillag alakú, rózsaszín, fehér vagy lila növényke. Ha ültetsz néhányat kertedbe, sokkal kevésbé fognak zavarni a szúnyogok a kerti munkában, de a pillangók szívesen elidőznek majd rajta.

  • muskátli

Ki gondolta volna, hogy ezek a népszerű balkonvirágok nemcsak szépek, de szúnyogűzők is? Használd ki te is ezt a képességüket is!

Szúnyogriasztó növények: körömvirág
Szúnyogriasztó növények: körömvirág