Kertek a nagyvilágban – a világ legszebb házikertjei 1.

Tulipánmező

Kertek a nagyvilágban – a világ legszebb házikertjei 1.

3 csodálatos európai park

Elutazni messzi tájakra nemcsak azért érdemes, hogy várost nézzünk, vagy éppenséggel ellenkezőleg, nyaraljunk a tengerparton. Persze mindkettő fontos és jó dolog, hasznos, hogy tágítsuk kulturális ismereteinket. És néha kikapcsolódni sem árt, csak úgy „lenni” a világban, különösebb tevékenység és gondolatok nélkül. De talán a két véglet között létezik egy arany középút is. Ez pedig valószínűleg nem más, mint megismerni idegen földek földi paradicsomait, és elmerülni a gyönyörűséges növényvilágban. Ilyenkor lehet aztán irigykedni, micsoda csodák teremnek máshol, de inspirálhat is bennünket, hogy mi mindent lehetne megvalósítani otthoni kertünkben.

Korábban már elkalauzoltunk benneteket Andalúzia hangulatos patióihoz, most mutatunk néhány csodálatos kertet a világ többi részéről, első körben Európából.

  1. A Kozmikus Elmélkedések Kertje

Skócia mindig is vonzott a rengeteg, élénkzöld, napsütötte (bár gyakran inkább esős), dimbes-dombos tájaival. Nem véletlen, hogy egy különleges, rejtélyes kert is található itt. Már csak azért is egyedi, mert a nagyközönség előtt évente csak egyetlenegy napon nyitja meg a kapuit. És a neve is sokat sejtető: „The Garden of Cosmic Speculation”, azaz a „Kozmikus Elmélkedések Kertje”. Megálmodója Charles Jencks tájépítész, akit a kozmológia ihletett, ezért a természeti jelenségek makro- és mikrokozmikus alakzatokat öltenek. Aki kíváncsi rá, érdemes figyelni a honlapjukat, hogy le ne maradjon legközelebbi nyitva tartó napról.

Kozmikus emélkedések kertje

  1. Megelevenedett impresszionista kép: Giverny kertje

Franciaországtól 70 km-re található az a kis falucska, ahova Monet, a híres festő költözött az 1800-as évek elején. A kis villa nem véletlenül inspirálta a művészt gyönyörű festmények megalkotására. Monet maga gondozta kertjét, sőt, azt tartotta „legnagyobb mesterművé”-nek. (Ami aztán további, festett mesterműveket eredményezett.) Halála után persze hamar meglátszott a gondozás hiánya, a szépséges környezetben elburjánzott a gaz. Szerencsére 2011-ben új főkertész került Givernybe, akinek a fő célja az eredeti pompa visszaállítása lett, a híres festmények tanulmányozása segítségével.

A kert nyitva áll a látogatók előtt egészen novemberig, és valóban érdemes felkeresni, hiszen egész évben csodálatos látványban lehet részünk. De ha nem jutunk el személyesen oda, még virtuális túrát is tehetünk a weboldalán.

Kertek a nagyvilágban: Giverny kert

  1. A tulipánok mennyországa: Keukenhof

Állítólag Hollandiában található a világ legnagyobb világoskertje, Lisse mellett. A városka neve, ami otthont ad neki, szabad fordításban azt jelenti, „konyhakert”. Méretei miatt gyakran nevezik „Európa kertjé”-nek is: a park 32 hektáros, évente 7 millió virághagymát (többségében tulipánt) ültetnek el benne. Márciustól október közepéig látogatható, de leglátványosabb áprilisban, amikor a tulipánok indulnak virágzásnak. További részleteket itt tudhatsz meg a parkról.

Tulipánmező

Ezeken kívül azonban számos gyönyörűséget lehet felfedezni a világ minden táján. Érdemes lehet tehát nyitott szemmel járnunk utazásunk során, hiszen ki tudja? Lehetséges, hogy olyan édeni helyet találunk, ami kevésbé ismert, mint ezek, de szépségben vetekszik velük.