Évelők szaporítása ősszel

Évelők szaporítása ősszel

Évelők szaporítása ősszel

Az évelő növények nagyon kedveltek, hiszen kis munkával sokáig a kert díszei lehetnek. A szaporítási folyamatuk nem egy nagy ördöngösség, hiszen tőosztással könnyen megoldhatjuk ezt. Fontos azonban, hogy milyen talajt és milyen fényviszonyokat választunk az adott fajtának.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan szaporíthatóak az évelő növények.

Évelők szaporítása ősszel
Évelők szaporítása ősszel, Nyuszifül – Stachys byzantina

Mitől évelő az évelő növény?

Az évelő dísznövény az egynyári és az állandósságot képviselő fák és cserjék között szerepel. Ezek a fajták tulajdonságaiknak köszönhetően örökké megújulnak. Eltevésüket követően több évig is díszíthetik a kertünket.

Mikor kell szaporítani az évelő növényeket?

Az évelő növényeket a legjobb, ha ősszel, esetleg tavasszal szaporítjuk. Ahogy a gyümölcsfák esetében is, ha ősszel ültetjük el őket, sokkal több ideje lesz megeredni és sokkal szebb összeképet érhetünk el vele. A telepítésük utáni biztonságosan áttelelnek, így hosszú évekig a kertünk díszei lehetnek. Az évelő növények nagy része gumóként vagy hagymaként vészeli át ezt az időszakot. Ezt követően tavasszal, amikor már nincs akkora fagy, ismét növekedésnek indulnak.

A sziklakertbe helyezett növényeket azonban inkább tavasszal, vagy nyáron ültessük el, ugyanis ősszel könnyen megfagyhatnak. A kerti tóba telepített díszeket szintén inkább ebben az időszakban szoktassuk hozzá a viszonyokhoz, mert bár ősszel is megtehetjük, a tavasz vége biztonságosabb számára.

Évelők szaporítása ősszel
Évelők szaporítása ősszel, gyűszűvirág.

Hogyan kell az évelőket szaporítani ősszel?

Az évelő növények szaporítása könnyű, hiszen a megfelelő helyválasztást követően csak el kell ültetni. Az évelők esetében azonban nagyon fontos, hogy milyen talajtulajdonsággal rendelkező földbe ültetjük őket, ahol több évig is eléldegélnek. Emellett a fényviszonyokra is hangsúlyt kell fektetni, hiszen nem minden növény szereti ugyanazt a napsugárzásmennyiséget.

Az évelő növényeket ősszel, tőosztással tudjuk szaporítani. Ilyen fajták például a szívvirág, a sásliliom, a gyöngyvirág vagy éppen a babarózsák. A tőosztás során ki kell ásnunk a növényt a gyökerénél fogva, majd a beteg részeket eltávolítva az egészséges gyökereket szét kell választanunk. Nagy vonalakban ennyi az egész folyamat. Természetesen minden növény esetében változtatni kell egy kicsit az eljáráson, de nagy százalékban erednek meg így a virágok.

Évelők szaporítása ősszel
Évelők szaporítása ősszel, madárhúr

Mire kell figyelni az évelők őszi telepítését követően?

Semmi esetre sem feledkezhetünk meg a gyomlálásról, a tápanyagról, a metszésről és persze az öntözésről. Fontos, hiszen ahhoz, hogy megeredjenek, vízre van szükségük, még ősszel is. A hagymás és gumós növényeket, illetve a cserjéket minden évben ritkítani szükséges.

Évelők szaporítása ősszel
Évelők szaporítása ősszel, harangvirág

Összegezve:

Az évelő növényeket a legjobb, ha ősszel szaporítjuk. A virágzást követően szeptemberben már megkezdhető a művelet. A fajtákat legkönnyebben tőosztással szaporíthatjuk, amely során ki kell ásni a virágot, majd az egészséges részeket el kell választani egymástól. Ezt követően kiválaszthatjuk neki a megfelelő helyet, hogy könnyen átteleljen. Kora tavasszal már gyönyörködhetünk is bennük.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek