Fekete bors (Piper nigrum) fűszernövény: az élet sava, borsa

Fekete bors (Piper nigrum)

feketeBors fűszernövény: az élet sava, borsa

…és néhány bors, ami tulajdonképpen nem is bors

A „sava-borsa” kifejezés egyik jelentése „valamely ételnek jellegzetes, jó íze, zamata, illetve az ehhez szükséges, belevaló fűszerek”*. Másik értelemben viszont a „sava-borsa” dolgok azok, amelyek valamit igazán kellemessé tesznek.

Márpedig a fekete bors fűszernövény bizonyosan ilyen. Különben nem szerepelne ebben a kifejezésben – és nem lenne például a magyar konyha harmadik legkedveltebb fűszere.

Fekete bors (Piper nigrum)

A bors fűszernövény termesztése, igényei

A fűszernövény kiváló dísznövény, így érdemes lehet megpróbálkozni az otthoni termesztésével is. Mivel az esőerdőkből származik, fontos számára a párás, meleg levegő és a szűrt napfény. A fekete bors a hidegre érzékeny, a magyar teleket nemigen viseli el, ezért érdemes tartókba ültetni. A bors megfelelő fejlődéséhez tápanyagban gazdag, enyhén savas, jó vízelvezető humuszos talajt érdemes választani. Igényli a folyamatos öntözést, de csak akkor, ha a földje már kiszáradni látszik.

A fűszernövényt tavasszal, fagyok után érdemes ültetni, de addig ne tegyük ki a szabadba, míg kellően meg nem erősödik.

A bors termesztéséhez ne a fűszermagot használjuk, hanem kifejezetten az ültetésre szánt magokat.

Bors

A fekete bors fűszernövény felhasználása a konyhában

A bors fűszernövénynek a termését használjuk ízesítésre. Különböző fajtáit a termése érettsége alapján különböztetjük meg:

  • zöld bors: éretlen, aminek megakadályozzák az érését
  • fekete bors: érés előtti
  • fehér bors: teljesen érett, de még nem vörös
  • piros bors: érett

Az egészben leszedett borsbogyók 1 évig tárolhatók száraz, hűvös helyen, míg őrölt változata fél évig őrzi meg minőségét.

A borsot szinte bármilyen étel ízesítéséhez használhatjuk, a húsoktól kezdve a salátákon át egészen a gyümölcsökig. Sőt, bizonyos fűszeres süteményekbe is tesznek belőle egy keveset. A fekete bors ráadásul az emésztésünkre is jó hatással van.

Érdekesség, hogy nem minden bors tartozik a bors fűszernövény családjába. Így például a szegfűbors, Cayenne-, szecsuani bors csak a nevében bors, nem rokona a fekete bors fűszernövénynek.

* Forrás: arcanum, utolsó megtekintés: 2021-02-15

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek