Gyorsan növő növények, melyek ezek?

Gyorsan növő növények: Labdarózsa

Gyorsan növő növények

3 gyorsan növő virág+1 tipp, mire figyeljünk

A tarka, illatos virágok kertünk általában kertünk díszei szoktak lenni. Tőlük nemigen várunk el mást, mint hogy szépek és illatosak legyenek.

Ám vannak olyan növények, amelyeknél fontos szempont, hogy nőjön minél magasabbra – lehetőleg minél rövidebb idő alatt. Ezek – érthető módon – inkább a bokrok/cserjék, fák vagy esetleg kúszónövények valamelyik csoportjába tartoznak.

De miért fontos, hogy egy növény nagyra nőjön, és minél gyorsabban? Mely növények nőnek az átlagnál gyorsabban?

Gyorsan növő növények – miért jó, ha gyorsan nőnek?

Gyorsan és magasra növő növényeket leggyakrabban kétféle célból szoktak keresni a kerttulajdonosok:

  • a napsugárzás ellen, árnyékolónak,
  • takarásként
    • kerítések, falak fedésére, vagy éppenséggel
    • a privát szféra megőrzésére a szomszédokkal szemben.

Bármelyik is a célunk, a megfelelő növény kiválasztásnál az egyik legfontosabb, hogy minél magasabbra nőjenek, és lehetőleg minél gyorsabban.

Gyorsan növő növények: Labdarózsa
Gyorsan növő növények: Labdarózsa virágzása

Gyorsan növő növények: ezt a 3-at jó szívvel ajánljuk

A gyorsan növő növények választéka szerencsére igencsak bő, legyen az cserje, fa vagy egyéb növény. Mi most mutatunk néhányat, melyek nemcsak gyorsan nőnek, de igazán hangulatossá is tehetik a kertedet.

  1. Húsos som: az igénytelen, de annál dekoratívabb cserje

Ez a rendkívül gyorsan növő növény akár 4-7 méter magasra is nőhet. Virágai oly korán előbukkannak, hogy a tavasz előhírnökeiként elsőnek varázsolják tarkává a kertet. Dús és gyorsan növő ágait könnyű metszeni, így akár sövényként is kiváló lehet. Mind a meleget, szárazságot, mind a hideget jól tűri, így nem igényel különösebben speciális törődést.

Leginkább díszcserjeként tartják, kihasználva gyors növekedését, pedig a gyümölcse is értékes. Lekvárként is kiváló, de pálinkát is készítenek belőle, sőt, még a kapribogyót is helyettesítheti.

Gyorsan növő növények: Húsos som
Gyorsan növő növények: Húsos som
  1. Óriás tuja, a tökéletes sövény

Ez az örökzöld fa akár 45 méterre is megnőhet – ráadásul, ha megfelelően gondozzuk, évente akár 100 centiméterrel lehet magasabb.

Gyorsan növő növények sövény
Gyorsan növő növények sövénynek
  1. Orgona: kössük össze a kellemeset a hasznossal

Sokan szeretjük az orgonát élénk színe és bódító illata miatt. De nemcsak ezért lehet jó választás számunkra: hanem mert jó gyorsan és szép magasra tud nőni.

Gyorsan növő növények: Orgona
Gyorsan növő növények: Orgona

Gyorsan növő növények: egy érdekesség és egy jó tanács

És végül egy érdekesség, ami megkönnyítheti a megfelelő gyorsan növő növény kiválasztását:

Tudtad-e, hogy a nemesítők mára a legtöbb cserjének kifejlesztették a kisebb vagy nagyobb, gyorsan növő változatát? Így ha gyorsan növő növényt keresel, nincs más dolgod, mint kinézni a legszimpatikusabbat, és abból a kívánt méretűre növőt megvenni.

Tipp:

Figyelj arra, hogy ne nőjenek túlságosan „a fejedre” növényeid: így ugyanis könnyen elvehetik életteret a többitől. Ha túlságosan elburjánzott a kerted, inkább vágd vissza, ritkítsd kicsit, hogy minden növényed elegendő térhez és napfényhez juthasson.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek