Kanna virág (Canna generalis) mérgező-e?

Kannavirág (Canna generalis)

A kanna virág mérgező-e?

Kezdő kertészek számára fontos kérdés lehet, hogy egy adott virág, dísznövény vajon mérgező-e. A kanna virág, vagy egyéb nevein: kánna, kanna, rózsanád pedig egy gyönyörű szép, tűzpiros virágú, afrikai hangulatot idéző dísznövény. Így tehát logikusan merülhet fel az igény, hogy megtudjuk, mielőtt kertünkben elkezdenénk termeszteni: vajon a kanna virág mérgező-e?

Hogy a virág mérgező-e, arra alapvetően azt mondhatjuk, hogy nem mérgező. Ám a legegyszerűbb és legbiztosabb, ha a virág-magok/hagymák vásárlásakor megkérdezzük a kertészeti szakembertől, hogy a virág mérgező-e.

Mégis, mi az oka annak, hogy alapvetően nem kell tartani attól, hogy a kannavirág mérgező lenne?

Kannavirág (Canna generalis)
Kannavirág (Canna generalis)

Hogyan tudhatjuk meg, hogy a kanna virág mérgező-e?

Valljuk be: legtöbbünk, akik kezdő kertészeknek mondjuk magunkat, és kertészkedésre adjuk a fejünket, nem vagyunk tökéletesen képzett kertészeti szakemberek. Az általános biológiai tudásanyagunk sem fog választ adni arra, hogy a kanna virág mérgező-e (nevezzék bár kánnának vagy rózsanádnak is).

Ami pedig ráadásul kicsit bonyolítja a kérdést, hogy a kanna virágnak számos fajtája van. Magasabbra növő változataival elsősorban parkok díszítését oldják meg, a házikertekbe pedig inkább az alacsonyabb növésű válfajaival találkozhatunk. Ebből következően pedig előfordulhat az, hogy a kánna valamelyik fajtája vagy ezek kereszteződéséből megalkotott hibridje mérgező lehet.

Ha azonban csak úgy általános érdeklődés szintjén, a legszélesebb körben elterjedt kanna virág esetében érdekel, hogy mérgező-e, kijelenthetjük: alapvetően nem. Hogy miért? Két okot is tudunk mondani, miért nem valószínű, hogy a kánna mérgező lenne.

Kannavirág (Canna generalis)
Kannavirág (Canna generalis)

A kannavirág mérgező-e? Nem, mert bizonyos részeit meg lehet enni

A legkézenfekvőbb megoldás: rákeresni az interneten. Ám bárhol is kutakodunk a világhálón, hogy a  virág mérgező-e, nemigen található semmi, ami azt állítja, hogy a kánna mérgező.

Ettől persze még könnyen előfordulhat, hogy a virág mérgező. De találhatunk 2 olyan információt, ami szerint kevés az esély arra, hogy a kánna mérgező lenne:

Ez alapján akár azt is mondhatjuk: nehéz lenne elképzelni, hogy a kanna virág mérgező növény lenne.

Kannavirág (Canna generalis)
Kannavirág (Canna generalis)

A kanna virág mérgező-e? Nem, mert nincs a mérgező növények listájában

De megközelíthetjük a másik oldalról is a kérdést. Vagyis nem azt keressük, hogy a kanna virág mérgező-e, hanem megnézzük, hogy a mérgező növények között fel van-e sorolva a kannavirág.

Az eredmény ebben az esetben is hasonló. Mivel ebben a listában sincsen felsorolva, viszonylag bátran kijelenthetjük, hogy a kérdésünkre, miszerint a kánna mérgező-e – a válasz: nem mérgező.

Így hát bátran ajánljuk mindenki kertjébe ezt a szépséges, piros, rózsaszín, lila vagy akár bézsszínű virágú virágot, avagy rózsanádat.

Kannavirág (Canna generalis)
Kannavirág (Canna generalis)

* Utolsó megtekintés:2022-03-28

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek