Kertészkedés télen – mit is tehetünk?

kertészkedés télen Kertészkedés télen – mit is tehetünk?

Kertészkedés télen, nincs tennivaló? Alszik a kert, betakarítottuk a termést, maradt azért még tennivaló. Télen készítjük elő  a kertet a tavaszi munkálatokhoz, ültetéshez, vetéshez. Ilyenkor leginkább az általános tennivalók lesznek előtérben. Téli munkálataink közül az egyik legfontosabb teendő, hogy tisztítsuk meg a földet az elszáradt, letermett növények maradék száraitól, a jelölésekre szolgáló botok, karóktól.

 

 

A zöld levelek, hulladékok már a komposztálóba kerültek, így tavasszal már értékes barna földet kapunk jutalmul. Ezzel bátran megtrágyázhatjuk földünket, értékes tápanyagot adhatunk részére. Itt figyeljünk arra, hogy kizárólag egészséges növényeket komposztáljuk, elkerülve  mindent, ami megbetegítheti komposztunkat. Ami beteg vagy annak néz ki, mindenképpen égessük el, ezzel megakadályozva a vírusok, bacilusok keveredését a komposztba, mellyel aztán magát a földet is megfertőzhetnénk.

Kertészkedés télen – további tennivalók

A másik fontos tennivaló a föld átforgatása. Igyekezzünk ezt még a fagy beállta előtt megtenni, hiszen miután már megfagyott, nehezebb átforgatni. Már ilyenkor is lehetőség van a korábbi komposzt belekeverésére, így az új komposztnak is helyet adhatunk a komposztálónkban.

A téli időszakban felújításra kerülhetnek az apácarácsok, pergolák is, kúszónövényeink levelei lehullottak, megkönnyebbítették a festést, tatarozást. Elképzelhető, hogy virágos ládáink, kaspóink is igényelnek egy kisebb felújítást, amit fedett helyen könnyű szerrel meg is tehetünk.

Az üres balkonládákat, cserepeket kefe segítségével alaposan tisztítsuk meg a földtől. Öblítsük le ecetes vízzel az edények falát, hogy a rájuk tapadt baktériumokat, kártevők biztosan elpusztulhassanak.

Kertészkedés télen- mi az, amit még…

A télen virágzó cserjék és a fák különös színfoltjai lehetnek a téli kertnek. Ugyanilyen látványossággal örvendeztetnek meg minket azok a fák és cserjék, amelyek színes termései egész télen át az ágakon maradnak. Ennek rajtunk kívül a kertünket látogató madarak örülnek majd igazán. Biztos sikerre számíthatunk a magyal, a fagyal, a galagonya, a borbolya, a berkenye, a madárbirs és néhány díszalma esetében.

 

kertészkedés télen

 

Összességében kijelenthető tehát, hogy leginkább minden esetben az időjárás függvénye az, hogy milyen és mennyi munkáink vannak a kertben, hiszen amennyiben már novemberben leesik az első hó, és egészen február végéig el sem olvad, akkor konkrétan ebben az évszakban nem kell foglalkoznunk a kerttel.

Erre az időszakra ajánlom: hasznos olvasnivaló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .