Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander: a furcsa illatú, ősi fűszernövény

…és a petrezselyem, ami cigány

Bár a koriander eredetileg főképp Ázsia kedvelt fűszernövénye volt, mára már az egész világon elterjedt. Hazánkban is igen nagy népszerűségre tett szert. Ez talán nem is véletlen: elvégre a  fűszernövény rendkívül sokoldalúan felhasználható, és ráadásul még kertünkben is könnyedén termeszthetjük.

Koriander (Coriandrum sativum)
Koriander (Coriandrum sativum)

A koriander fűszernövény jellemzése, származása, nevének eredete

A növény az ernyősvirágzatúak rendjébe, ezen belül pedig a zellerfélék családjába tartozó egyéves, lágyszárú fűszernövény. Származási helye a Földközi-tenger vidéke, és már az ősidőktől fogva ismert volt.

A hivatalos „coriandrum” elnevezés valószínűleg a görög eredetű „korisz” (poloska) szóból eredhet. Ennek oka valószínűleg a friss hajtás különös, poloskára emlékeztető szaga lehet.

A  fűszernövény még számos más néven ismert nálunk. Így például: beléndfű, bolhafű, bors, cigánypetrezselyem, csimázillatúfű, kertibors, kerti koriander, sobrabori, sobraborifű, kínaipetrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, vagy éppen zergefű.

Koriander (Coriandrum sativum) virágzata
Coriandrum sativum virágzata

A koriander fűszernövény megjelenése, igényei, szaporítása

A koriander fűszernövény, ha jól érzi magát, akár másfél méteresre is megnőhet. Szára hosszú, elágazó, levelei változatosak: alul kerekded, a szárakon nyeles, míg felül sallangos levelek ülnek hajtásai felső részén.

A fűszernövény akár magától is megterem, így kertünkben is termeszthetjük. Néhány dologra azért nem árt figyelnünk: a koriander fűszernövény nem szereti a szélsőséges körülményeket. Így a túlzottan erős napsugárzástól, hőségtől, de a hideg, fagyos időtől is óvjuk a koriandert. De azért az sem árt, ha olyan helyen van, ahol kap fényt, legalább napi 8 órán át.

Ha pedig igazán sok, egészséges koriandert szeretnénk kertünkben, akkor gondoskodjunk a bőséges – de nem túlzott – öntözésről és a tápanyagdús talajról. Szerencsére a koriander furcsa illata miatt nem különösebben kedvelt a kártevők körében, inkább csak a csigák rágcsálhatják meg fiatal korában.

A koriander fűszernövényt magról érdemes termeszteni, kora tavasszal, március-április környékén. Érdemes rögtön oda ültetni, ahol a végleges helye lesz, mivel hosszú gyökereinek árthatunk azzal, ha megbolygatjuk.

Koriander (Coriandrum sativum) magvak
A fűszernövény (Coriandrum sativum) magvak

A koriander fűszernövény felhasználása

A fűszernövény sokoldalúan felhasználható növény, mind a zöldje, mind a magja, valamint gyökere jó lehet valamire. Leginkább persze a magja vagy a levele miatt szokták termeszteni.

A növényt egyébként egy nagyon egészséges fűszernövény, köszönhetően magas C-vitamin-tartalmának. Ezenkívül találhatóak benne különböző illóolajak, cukrok, fehérjék is. Gyógyhatásai miatt többek között emésztési problémákra, felfúvódás ellen használják.

A  koriander illóolaját a kozmetikai és élelmiszeriparban is hasznosítják, de a kártevők ellen is természetes védelmet nyújt.

A fűszernövény felhasználása a konyhában

A fűszernövény levelét akár frissen is fogyaszthatjuk. Tehetjük még szendvicsekre, salátákba, de sültekhez, kolbászok ízesítésére is kiváló. De szoktak még süteményeket, sört, likőröket, gint is fűszerezni vele, ánizs helyett.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek