Közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris)

Közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris)

Közönséges gyíkfű, a különleges gyógynövény

A közönséges gyíkfű valójában is nem közönséges, és azt sem mondhatjuk, hogy bármi köze lenne a gyíkokhoz.

Mindazt tehát már tudhatjuk, hogy mi NEM a közönséges gyíkfű. Most tudjunk meg inkább többet arról, hogy mi minden IGEN a közönséges gyíkfű. Például azt, hogy a közönséges gyíkfű nemcsak egy házikertbe való, dekoratív növény, hanem egy igen hasznos gyógynövény is. Cikkünk végén pedig remélhetőleg még arra is fény derül, hogy miért szerepel a nevében a gyík.

A közönséges gyíkfű gyógynövény rendszertani besorolása, származása

A gyíkfű az ajakosvirágúak rendjébe és az árvacsalánfélék családjába tartozó nemzetség egy tagja.

A közönséges gyíkfű gyógynövény őshazája Eurázsia, de már Ázsiában, Európában, ezen belül nálunk is terem vadon is. Leginkább réteken, útszéleken, legelőkön vagy erdei tisztásokon találkozhatunk a közönséges gyíkfűvel, de akár saját kertünkben is meglapulhat észrevétlenül.

Hazánkban a következő neveken is ismert még: toroköröme, torokgáncs, torokvillahin, patikai gyérfű, szilvafű, szilvalevelű fű, tűzfű, békavar.

Közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris)
Prunella vulgaris

A közönséges gyíkfű gyógynövény megjelenése, igényei, termesztése

A közönséges gyíkfű egy kisméretű, évelő növény, mely maximum 25-30 cm magasra nő. Levelei lándzsásak vagy elliptikusak, szára szögletes, melyek végén apró rózsaszín vagy lila virágú füzérek nyílnak júniustól akár szeptemberig is.

A közönséges gyíkfűnek nincsenek különösebb igényei. A napos, esetleg félárnyékos helyeken érzi jól magát, és a jó vízelvezetésű, nyirkos talajt szereti. A szárazságot már kevésbé bírja, ezért ilyenkor érdemes alaposan öntözni.

A közönséges gyíkfű gyógynövény tőosztással vagy magvetéssel szaporítható; utóbbira önállóan is képes, ha jól érzi magát. Idővel egész gyíkfűtelepek alakulhatnak ki, indáinak köszönhetően.

Közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris)
Prunella vulgaris gyógynövény

A közönséges gyíkfű gyógynövény felhasználása

A  gyógynövény már a középkorban ismert volt számos gyógyhatásáról, ezért kiérdemelte a „mindent gyógyító” („all heal”, self-heal”) jelzőt. Hazánkban a népi gyógyászat leginkább torokgyík ellenszerének tartotta, valószínűleg innen ered a neve is.

A közönséges gyíkfű azóta is számos területen bizonyított; legújabban a kozmetika- és élelmiszeripar is kezdi felfedezni íz- és illatmentes tartósítószer-tartalmát.

A közönséges gyíkfűnek a virágzó hajtását dolgozzák fel. Az összegyűjtött, levágott hajtásokat minél hamarabb meg kell szárítani, napfénytől védett, szellős helyen; óvjuk a virágzatát a sérüléstől.

Közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris)

A közönséges gyíkfű gyógynövény gyógyhatásai

A  gyógynövény szárított hajtásában számos hasznos anyag található: cseranyagok, vitaminok, ásványi anyagok és illóolajok. Ezeket már az ókorban is kiaknázták; a kínai hagyományos orvoslás a szem, máj gyulladásainak kezelésére alkalmazza a mai napig.

A népi gyógyászat sebgyógyításra, illetve torok- és garatgyulladás tüneteinek csökkentésére használja. Egyéb gyógyhatásai:

  • vírusölő (herpesz, HIV-vírus ellen);
  • immunrendszer erősítő;
  • leukémia és bőrrák ellen.

A közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris) már hivatalosan is elismert gyógynövény: az Európai Gyógyszerkönyvben is megtalálható.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek