Leander tavaszi ültetése

Leander tavaszi ültetése

Leander tavaszi ültetése: várd ki a fagyok elmúltát!

A leander nemcsak az egész világon, de talán hazánkban is az egyik legnépszerűbb mediterrán dísznövény.

Természetesen ennek is megvan a maga logikus oka és magyarázata. A leander nemcsak szépséges, de ráadásul még a gondozása sem igényel különösebb szakértelmet. Ki ne szeretne egész nyáron gyönyörködni dús, élénk színű virágaiban?

Ám ahhoz, hogy ezt megtehessük, kissé előre kell terveznünk. A nyári pihentető örömök előtt ugyanis a leandert tavasszal el kell ültetnünk. Ha pedig az ültetés már korábban megtörtént, és csak teleltettük, akkor is érdemes kicsit felkészítenünk az új évadra.

A leander tavaszi ültetése: nem mindegy, hogy milyen tavasz

Ha a leander gondozásáról olvasunk, szinte mindenhol azt látjuk, hogy a kulcsszó a tavasz. Ekkor kell kiültetni a leandert a teleltetést követően.

Ám nem mindegy, hogy a „tavasz” milyen tavasz. A leander szempontjából valójában nem az a lényeg, hogy éppen milyen évszakban vagyunk, hanem az, hogy várható-e még fagy.

Az valóban igaz, hogy a leandert nyár előtt – vagyis tavasszal – érdemes kiültetni. Mégpedig azért, mert akkor így fog tudni nyáron megajándékozni minket szemet gyönyörködtető látványával.

Leander tavaszi ültetése
Leander tavaszi ültetése

A leander tavaszi ültetése: amikor már biztosan nem várhatóak fagyok

Ám a tavasz egy igen szeszélyes évszak manapság. Sokszor már februárban tapasztalhatunk kellemes, tavaszias időjárást. A szokatlanul magas hőmérséklet, fagymentes időszak pedig a növényeket is megcsalja, ahogyan a leandert is. Mit sem sejtve elkezdenek virágozni – majd egyszer csak visszatér a valódi tél. A leander pedig, hiába várjuk, nem virágzik, sőt, egyre rosszabbul néz ki. Ez azt jelenti, megtörtént a baj: a leanderünk elfagyott.

Éppen ezért érdemes gondosan odafigyelni a leander tavaszi kiültetésére. Mindenképpen várni kell addig, amíg a napközbeni hőmérséklet már nem megy 10-15°C alá, és az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Leander tavaszi ültetése
Leander tavaszi ültetése

A leander tavaszi ültetése, és két-háromévente tavaszi átültetése

A leandert nemcsak ültetni kell tavasszal, de az átültetésére is a tavasz a leginkább alkalmas évszak.

Sokan úgy gondolják, ha már megtörtént a leander ültetése, akkor csak arra kell odafigyelni, hogy megfelelő teleltetéssel óvjuk a fagyoktól. Ám ez nem így van. Ha minden évben dús leandereket szeretnénk a kertünkbe, akkor érdemes legalább két-háromévente átültetni őket. Erre pedig ugyancsak a tavasz a legalkalmasabb időszak.

Ennek oka az, hogy a leander nyáron, virágzáskor sok tápanyagot használ el, télen pedig ugyancsak csökken a talajának ásványianyag-tartalma. Ezt pedig tavasszal pótolnunk kell, de egyúttal a cserepét is kicserélhetjük egy nagyobb méretűre az előzőnél.

Egészen fiatal leanderek esetében pedig még az évenkénti tavaszi átültetés is ajánlott. Így tud gyorsabban és szebben fejlődni ez gyönyörű dísznövény.

Leander tavaszi ültetése

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek