Lila virágú talajtakaró növények a kertben

Lila virágú talajtakaró növények

Lila virágú talajtakaró növények a kertben

3 csodálatos színű, kevés törődést igénylő növény

Ha az ember olyan szerencsés, hogy nagy kerttel büszkélkedhet, néha okozhat némi fejtörést neki, hogyan tehetné szebbé a kihasználatlan részeit.

A talajtakaró növények pedig kifejezetten alkalmasak lehetnek erre a célra. És ha már talajtakaró növények – miért ne lehetnének lila virágú talajtakaró növények, hogy különleges szépségükkel varázslatos hangulatot teremtsenek a kertedben?

Már csak azért is, mert olyan lila virágú talajtakarók is léteznek, melyek a kevés törődést is csodálatosan meghálálják. Cikkünkben adunk néhány tippet ilyen alacsony igényű lila talajtakaró növényekhez is, melyeket akár kezdő kertészek is bátran választhatnak kertjükbe.

Lila virágú talajtakaró: de mi az a talajtakaró, és miért jó?

Ahogyan a nevéből is kitűnhet, a talajtakaró növények – legyenek bár lila virágú talajtakarók vagy más színű dísznövények – jellemzően alacsony növekedésűek. Az ilyen talajtakaró növények jellegzetessége még, hogy ha jól érzik magukat a kertben, akkor egy szőnyegszerűen összefüggő növénytakarót alkotnak.

A kertészek éppen ezt a tulajdonságát használják ki arra, hogy a kert olyan részein, melyek nincsen beültetve, kellemes látványt nyújtsanak. Ám a talajtakaró növényeknek további előnyei is vannak, ami még alkalmasabbá teszi őket arra, hogy kertünket díszítsék:

  • növekedésükkel elnyomják a gyomok kifejlődését;
  • olyan, árnyékosabb helyeken is jól érzik magukat, ahol más növények nem élnének meg;
  • segítik nedvesen tartani a talajt, megvédik a kiszáradástól;
  • gyökereikkel lazává teszik a talajt;
  • segítik a talajlakó élőlények életét.

Éppen ezért mi mindenkit bátran bíztatunk arra, hogy élvezzék ki a lila virágú talajtakaró növények adta csodálatos látványt.

A 3 kedvenc lila virágú talajtakaró növényünk

A lila virágú talajtakaró növények közül nekünk a top 3 a következő:

#1. számú lila virágú talajtakaró: bíborlila árlevelű lángvirág (Phlox subulata)

Ez a mindössze 10-15 centiméter magasságig növő, Észak-Amerikából származó lila virágú talajtakaró évelő növény tökéletesen télálló. Dúsan növő, apró, élénklila virágai igazán látványosak, mikor április-májusban kinyílnak, és szinte teljesen beborítják az egész növényt.

A bíborlila árlevelű lángvirág nem különösebben igényes és más színű talajtakarókkal kombinálva még csodálatosabb hatást kelt.

Lila virágú talajtakaró növények
Lila virágos talajtakaró növények: lángvirág

#2. számú lila virágú talajtakaró: pázsitviola (Aubrieta x cultorum)

Ez a rendkívül ellenálló, igénytelen lila virágú talajtakaró egyszerűen ellenállhatatlanul vonzza a tekintetet: rikító virágai késő tavasztól díszítik a kertet.

A pázsitviola kevés vízzel is beéri, és olyannyira igénytelen növény, hogy jó vízelvezetésű talajban még a tűző napot elviseli.

Lila virágú talajtakaró növények
Lila virágos talajtakaró növények: pázsitviola

#3. számú lila virágú talajtakaró: sötétlila kis meténg (Vinca minor)

Ez a különleges félörökzöld, lila virágú talajtakaró sötétlila kis meténg (más néven kis télizöld) biztosan feldobja kertedet. A tarka, lila színű virágok tökéletes összhatást nyújtanak élénkzöld, hosszúkás levelei között: akár gyeppótlónak is használhatod.

Lila virágú talajtakaró növények
Lila virágos talajtakaró növények: kis meténg

És neked melyik lila virágú talajtakaró a kedvenced?

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek