Majoránna fűszernövény (Origanum majorana)

Majoránna (Origanum majorana) fűszernövény

Majoránna fűszernövény, avagy Aphrodité gyógyfüve

Egyik szál majoránna Virág Erzsi lenne,
Másik szál majoránna Váci Gábor lenne.

(Láttál-e már valaha… népdal Bartók Béla gyűjtésében*)

A majoránna régóta él a köztudatban. Nemcsak mint kiváló fűszernövény, ami persze gyógyhatásokkal is rendelkezik, de a népi hagyományban is sokhelyütt felbukkan. Találkozhatunk majoránnás díszítőelemekkel, de népdalok is őrzik a nevét. Sőt, a népi babonák szerint ha a házasulni vágyó leányok párnájuk alá majoránnát tesznek, szép házasságuk lesz.

A majoránna fűszernövény rendszertani besorolása, származása

A majoránna  az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő, egynyári, lágyszárú fűszernövény. A Földközi-tenger vidékéről származik, manapság megtalálható Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában is. A majoránna fűszernövényt azonban már szinte sajátunknak érezhetjük. A XVI. század óta termesztjük hazánkban, és mára már hungarikum a külföldi piacokon.

A majoránna fűszernövényt ismerhetjük még egyéb neveken is, például majoranna, majorána, pecsenyevirág.

Majoránna (Origanum majorana) fűszernövény
Majoránna (Origanum majorana) fűszernövény

A majoránna fűszernövény megjelenése, gondozása, szaporítása

A majoránna mintegy 30-60 centiméterre nő meg, levelei szürkések, bársonyos tapintásúak, szára szögletes. A majoránna fűszernövénynek kicsi, fehér, rózsaszínűes virágai vannak, termése négy apró makkocska.

A  fűszernövény kedveli a napot és a sok vizet, ezért locsoljuk bőségesen, de kerüljük a túlöntözést, párásodást. Az ilyen környezet könnyen gombás megbetegedést okozhat. Talajigénye semleges pH-értékű, és fontos, hogy jó vízelvezető legyen.

A majoránnát óvni kell a fagytól, ezért ősszel keressünk neki fagymentes helyet a telelésre.

A majoránna fűszernövény palántázással, de vetőmagról is szaporítható, melyet márciusban érdemes elvetni, és viszonylag sokára csírázik ki.

Majoránna (Origanum majorana) fűszernövény

A majoránna fűszernövény felhasználása

A fűszernövény már az ókorban is különleges helyet foglalt el. Aphrodité, a görög szerelemistennő kedves gyógyfüve volt. Így nem véletlen, hogy szerelmi bájitalnak is használták, valamint a boldogság szimbóluma is volt.

A majoránnának fűszerként a szárított leveleit és virágzatát használják fel. Különböző gyógyhatásai miatt (köhögés, fejfájás, légzési nehézségek ellen, nyugtatónak) gyógyteaként is fogyasztják. Ez utóbbit azonban ne túl hosszú ideig, mert fejfájást okozhat. Magas vérnyomás mellett pedig ugyancsak figyeljünk oda a bevitt mennyiségre.

A növény illóolaja bedörzsölve reumás fájdalmak ellen is kiváló.

A majoránna fűszernövény felhasználása a konyhában

A majoránna egy jellegzetes, magyar ételekhez passzoló fűszernövény, de az erdélyi konyha is előszeretettel használja. Találkozhatunk különleges ízével levesekben, nehezebb ételekben, főzelékekben, különböző típusú húsételekben, valamint többek között a krumplifőzelék nélkülözhetetlen fűszere is.

A majoránna kifejezetten jó ízt ad a különlegesebb, birka-, kacsa-, bárány- valamint az ürühúsoknak is. A töltött, hurka és kolbászételek nélkülözhetetlen fűszere: kellemes aromája a húsok mellékízét is semlegesíti.

Majoránna fűszernövény

Majoránnával fűszereznek továbbá egyes borfajtákat is. Adják ezenkívül hüvelyes és káposztát tartalmazó ételekhez is, és vadételekhez is kiváló, mivel emésztést segítő gyógyhatással is rendelkezik.

* Forrás, utolsó megtekintés: 2021-05-10

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek