Mediterrán növények gondozása

Mediterrán növények gondozása

Mediterrán növények gondozása

A mediterrán hangulat a meleg, nyaralás, szabadság képzetét kelti bennünk. A mediterrán növények egyre népszerűbbek hazánkban is. Ennek csak az egyik oka ez a különleges atmoszféra, amit megteremthetünk velük a kertünkben. A másik oka a mediterrán növények közkedveltségének az is, hogy jól bírják a hazánkban is egyre melegebb, szárazabb nyarakat.

Ám ez nem jelenti azt, hogy a mediterrán növényekkel nem kell foglalkozni. A mediterrán növények gondozása éppolyan körültekintést igényel, mint bármilyen más növényé. Így hát a mediterrán növények helyes gondozásának is az a kulcsa, hogy pontosan azt adjuk meg nekik, amire igényük van.

Mediterrán növények gondozása az évszaknak megfelelően

Mivel Magyarország éghajlata alapvetően a mérsékelt kontinentális kategóriába sorolható, ezért nem teljesen ugyanolyanok a körülmények, mint a mediterrán térségekben. A mediterrán növények gondozása során ezekre az eltérő éghajlati jellemzőkre érdemes odafigyelni.

Ez azt jelenti, hogy nyáron a mediterrán nyárhoz hasonló körülményeket kell megteremteni mediterrán növényeinknek, télen pedig a téli mediterrán megfelelőjét.

Mivel a mi nyaraink kezdenek hasonlítani a forró, száraz, meleg mediterrán nyarakra, a mediterrán növények ilyenkor kevesebb extra gondozást igényelnek. A mi teleink és a mediterrán telek között azonban már akad némi különbség. Ezért a mediterrán növények gondozása a téli, azaz a növények nyugalmi időszakában kaphat nagyobb hangsúlyt.

Mediterrán növények gondozása
Mediterrán növények: Yukka

Mediterrán növények téli gondozása

A mediterrán növényekre alapvetően az jellemző, hogy igénylik a sok napfényt. Ezért a mediterrán növények gondozása során télen ügyeljünk arra, hogy ilyenkor is minél több természetes fényhez jussanak. Ugyancsak fontos a rendszeres átszellőztetés is.

A másik lényeges tényező a hőmérséklet. A legtöbb mediterrán növény nem fagytűrő, ezért télen fagymentes környezetet kell teremtenünk a számukra. Amennyiben mediterrán növényeink dézsában vannak, az első fagyok előtt vigyük őket be a lakásba. Az ideális hőmérséklet ezeknek a növényeknek télen 5-15°C között van. Néhány mediterrán növény rövid ideig elviseli a fagyot, ez ezeknél is figyeljünk, hogy a földlabdájuk ne fagyjon el.

Mediterrán növények gondozása
Mediterrán növény a  Bougainvillea

Télálló mediterrán növények gondozása

Léteznek olyan mediterrán növények is – mint például a kenderpálma –, melyek elviselik a fagyot is. Ezeket a mediterrán növényeket akár kertünkben is hagyhatjuk, de tegyünk rájuk szigetelő burkolatot, úgy, hogy még tudjon levegőzni. A lombjukat tekerjük be légbuborékos csomagolóanyaggal, hogy ne érje őket csapadék, a földjükre pedig érdemes fenyőágakat teríteni.

Mediterrán növények gondozása télen-nyáron

Legyen bármilyen mediterrán növényünk, az évszaknak megfelelő gondozást mindegyiknek meg kell adni. Mediterrán növények vásárlásakor tudjunk meg minél többet annak gondozásáról, és ismerjük meg minél jobban az adott mediterrán növényfajta gondozási igényeit.

Legyen bár mediterrán növényünk citrusféle vagy leander, dézsás vagy földlabdás, mindegyiknek neki megfelelő arányban van szüksége tápanyagra, fényre, melegre, locsolásra.

Mediterrán növények gondozása
Mediterrán növény a leander.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek