Menta, a fűszerek királynője

Menta, a fűszerek királynője

Menta, a fűszerek királynője – vagy inkább nimfája

+ egy érdekesség: a menta és a macska

Manapság már biztosan mindenki találkozott valamilyen formában vele, menta, mint fűszernövénnyel. Ha máshol nem, akkor olyakor, amikor bekapta a leheletfrissítő rágót étkezések után.

De természetesen a menta rengetegféleképpen felhasználható különböző ételeink-italaink ízesítésére, ezért ha tehetjük, mindenképpen érdemes otthon termeszteni. Így bármikor kéznél lehet, hogy frissen leszedve különleges, pikáns zamattal fűszerezzük hétvégi ebédünket.

Menta, a fűszerek királynője: származása, jellemzői

Európából származik. Igen ősi eredetű, mivel már az ókori görögök is használták balzsamozásra.

A neve is innen ered: a mitológia szerint Minthé egy szépséges nimfa volt, aki elbűvölte Hádészt, az alvilág istenét. Amikor azonban el akarta csábítani, féltékeny felesége, Perszephoné közbelépett: Minthét illatos fává változtatta.

A fűszernövény mintegy 60-70 centiméterre növő, bokros cserje, jellegzetes leveleit már kicsit megdörzsölve is élvezhetjük különleges, fűszeres illatát.

Menta, a fűszerek királynője
A fűszerek királynője

A menta fűszernövény fajtái gondozása

A menta nem különösebben kényes növény, ezért bátran próbálkozhatunk az ültetésével. Szereti a tápanyagban gazdag talajt, a napfényt és a vizet; ha viszont valahol jól érzi magát, könnyen elszaporodhat.

Számos alfaja van, melyek mindegyike jellegzetes illatú. Nálunk az ismertebbek:

  • vízi menta,
  • mezei menta,
  • lómenta,
  • csombormenta,

ezek pedig, melyeket nálunk leginkább felhasználunk:

  • fodormenta
  • és ennek később kifejlesztett hibridje, a borsmenta.

Egyébként olyan alfajai is léteznek, melyeknek a jellegzetes friss illatuk mellett további egyéni aromájuk van. Így például egy kis alma, csokoládé vagy citromos beütés.

Menta, a fűszerek királynője

A menta növény felhasználása

Mint annyi más hasznos növény, a menta sem kizárólag fűszernövényként hasznosítható: gyógynövényként is sokat köszönhetünk neki. Így például többek között frissítő, stresszoldó hatása is van, de fogfehérítőként is megállja a helyét.

Természetesen ételeink és italaink ízesítésére is kiváló.

A legismertebb felhasználási módja talán a mentatea, melyet az arabok a barátságuk megpecsételésének jeleként is fogyasztják közösen. De bármilyen italba tehetjük ízesítőnek, ha a nyári hőségben egy kis frissülésre vágynánk, sőt, szörpöt is készíthetünk belőle. Nem beszélve a koktélokról: a Mojito, melynek fő ízesítője a menta, az egyik legkedveltebb frissítő alkoholos ital. De a híres belga detektív, Poirot kedvenc likőrje is mentából készül.

Az ételeknek pedig különlegesen pikáns ízt tud adni. Előszeretettel teszik különböző salátákba, de csirkehúspácba, halakhoz is kiváló.

Menta, a fűszerek királynője
Kiváló hűsítő ital is készíthető a mentával.

Mentáról + 1 érdekesség

Sokan hallottak talán már a macskamentáról. Ez a növényfaj is a menták családjának tagja, de egy másik nemzetség. Egyik képviselője az illatos macskamenta, mely, nevéből adódóan ugyancsak aromás, és a macskákra való különleges hatása miatt ismert. Ők ugyanis imádják szaglászni, rágcsálni és pofozgatni. Egyébként nemcsak rájuk van ilyen hatással, hanem a legtöbb nagymacskára is, például az oroszlánra, leopárdra, hiúzra.

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Fűszer és gyógynövények