Menta, a fűszerek királynője – vagy inkább nimfája
+ egy érdekesség: a menta és a macska
Manapság már biztosan mindenki találkozott valamilyen formában vele, menta, mint fűszernövénnyel. Ha máshol nem, akkor olyakor, amikor bekapta a leheletfrissítő rágót étkezések után.
De természetesen a menta rengetegféleképpen felhasználható különböző ételeink-italaink ízesítésére, ezért ha tehetjük, mindenképpen érdemes otthon termeszteni. Így bármikor kéznél lehet, hogy frissen leszedve különleges, pikáns zamattal fűszerezzük hétvégi ebédünket.
Menta, a fűszerek királynője: származása, jellemzői
Európából származik. Igen ősi eredetű, mivel már az ókori görögök is használták balzsamozásra.
A neve is innen ered: a mitológia szerint Minthé egy szépséges nimfa volt, aki elbűvölte Hádészt, az alvilág istenét. Amikor azonban el akarta csábítani, féltékeny felesége, Perszephoné közbelépett: Minthét illatos fává változtatta.
A fűszernövény mintegy 60-70 centiméterre növő, bokros cserje, jellegzetes leveleit már kicsit megdörzsölve is élvezhetjük különleges, fűszeres illatát.
A fűszerek királynője
A menta fűszernövény fajtái gondozása
A menta nem különösebben kényes növény, ezért bátran próbálkozhatunk az ültetésével. Szereti a tápanyagban gazdag talajt, a napfényt és a vizet; ha viszont valahol jól érzi magát, könnyen elszaporodhat.
Számos alfaja van, melyek mindegyike jellegzetes illatú. Nálunk az ismertebbek:
- vízi menta,
- mezei menta,
- lómenta,
- csombormenta,
ezek pedig, melyeket nálunk leginkább felhasználunk:
- fodormenta
- és ennek később kifejlesztett hibridje, a borsmenta.
Egyébként olyan alfajai is léteznek, melyeknek a jellegzetes friss illatuk mellett további egyéni aromájuk van. Így például egy kis alma, csokoládé vagy citromos beütés.
A menta növény felhasználása
Mint annyi más hasznos növény, a menta sem kizárólag fűszernövényként hasznosítható: gyógynövényként is sokat köszönhetünk neki. Így például többek között frissítő, stresszoldó hatása is van, de fogfehérítőként is megállja a helyét.
Természetesen ételeink és italaink ízesítésére is kiváló.
A legismertebb felhasználási módja talán a mentatea, melyet az arabok a barátságuk megpecsételésének jeleként is fogyasztják közösen. De bármilyen italba tehetjük ízesítőnek, ha a nyári hőségben egy kis frissülésre vágynánk, sőt, szörpöt is készíthetünk belőle. Nem beszélve a koktélokról: a Mojito, melynek fő ízesítője a menta, az egyik legkedveltebb frissítő alkoholos ital. De a híres belga detektív, Poirot kedvenc likőrje is mentából készül.
Az ételeknek pedig különlegesen pikáns ízt tud adni. Előszeretettel teszik különböző salátákba, de csirkehúspácba, halakhoz is kiváló.
Kiváló hűsítő ital is készíthető a mentával.
Mentáról + 1 érdekesség
Sokan hallottak talán már a macskamentáról. Ez a növényfaj is a menták családjának tagja, de egy másik nemzetség. Egyik képviselője az illatos macskamenta, mely, nevéből adódóan ugyancsak aromás, és a macskákra való különleges hatása miatt ismert. Ők ugyanis imádják szaglászni, rágcsálni és pofozgatni. Egyébként nemcsak rájuk van ilyen hatással, hanem a legtöbb nagymacskára is, például az oroszlánra, leopárdra, hiúzra.