Mikor lehet kirakni a muskátlikat?

Mikor lehet kirakni a muskátlikat?

Mikor lehet kirakni a muskátlikat?

Március elején már érdemes előhozni a cserepeket…

…a telelőhelyükről – de azért a muskátlik kirakásával még várni kell egy kicsit.

A kérdésre, hogy mikor lehet kirakni a muskátlikat, a válasz röviden: a kulcsszó a fagyosszentek. Hogy miért? Máris megmagyarázzuk.

Mikor lehet kirakni a muskátlikat, ezeket a szép és nem különösebben igényes virágokat?

A muskátli gyönyörű, élénk színű virágaival vidámságot csempész a szívekbe, bárhová is legyen ültetve. Ráadásul nem is különösebben igényel nagy hozzáértést, féltő gondozást a muskátli. Bírja a szárazságot, és a kártevők és egyéb betegségek is nagyrészt elkerülik.

Ám valami mégis van, amire érzékeny a muskátli. Éppen emiatt nem mindegy, hogy mikor lehet kirakni a muskátlikat a végső, szabadtéri helyükre, kertünkbe. Ehhez viszont érdemes megtudni a muskátliról egy picit többet annál, mint hogy milyen szép és könnyen kezelhető virág.

Mikor lehet kirakni a muskátlikat?
Mikor lehet kitenni a muskátlikat?

Mikor lehet kirakni a muskátlikat? Amikor olyan idő van, amilyen az őshazájában is

Mégpedig azt, hogy honnan is származik eredetileg a muskátli. Talán sokan nem is gondolnák a muskátli külsejéből ítélve, de a muskátli őshazája tőlünk meglehetősen messze, egy távoli földrészen található. Ez a hely nem más, mint Dél-Afrika.

Márpedig ha Afrika, akkor legtöbbünknek valószínűleg az első, ami az eszébe jut róla, hogy: meleg. És valóban, a muskátli emiatt nem igazán szereti a hideget, főleg a fagyot. Ez az oka annak, hogy a muskátlit a meleg idők elmúltával teleltetni kell. És emiatt merül fel a kérdés: mikor lehet kirakni a muskátlikat – a teleltetés után?

Mikor lehet kirakni a muskátlikat?
Mikor lehet kirakni a muskátlikat?

Mikor lehet kirakni a muskátlikat? Amikor már biztos nem kell fagyoktól tartani

Tehát a kérdésre, hogy mikor lehet kirakni a muskátlikat, a válasz az, hogy akkor, amikor már éjjel-hajnalban sem lehet fagy.

Ám azt nehéz kiszámítani, hogy mikor jön el az idő, amikor már biztos, hogy nem kell féltenünk muskátlinkat a fagyveszélytől. Sokszor az időjárás megtévesztő lehet: már február-márciusban olyan meleg van, hogy a növényeket is megzavarja, és elkezdenek idő előtt rügyezni. De aztán visszatérnek a hidegek, és ez sajnos nem tesz jót a virágoknak, a muskátlinak sem.

Ezért szokták a szakértők azt javasolni, hogy várjuk meg a muskátlik kirakását a májusi fagyosszentekkel. Május közepe táján ugyanis elég jó esély van rá, hogy nem lesznek már fagyos időszakok.

Mikor lehet kirakni a muskátlikat?
Mikor lehet kitenni a muskátlikat?

Legyünk felkészültek akkorra, amikor ki lehet rakni a muskátlikat

Ez persze nem jelenti azt, hogy májusig a teleltető helyén kell hagyni a muskátlikat. Sőt, inkább készítsük fel muskátlinkat a kiültetésre, hogy ne sokkolja a nagy változás. Érdemes már március közepén elővenni, és szoktatni a napfényhez, meleg levegőhöz, kicsit visszavágni, hogy újult erővel virágozhasson, amikor kirakjuk muskátlinkat.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek