Mikor vidd be a szobanövényeket télre?

Mikor vidd be a szobanövényeket télre?

Mikor vidd be a szobanövényeket télre?

Sok szobanövény nagyszerűen érzi magát a kertben, tavasztól egészen őszig. Késő ősszel azonban ne feledjük el beköltöztetni őket fagymentes helyre, különben komoly károkat szenvedhetnek. Szeretnéd tudni, mikor vidd be a szobanövényeket és mire kell különösen is figyelned? Szerencséd van, mert összegyűjtöttük Neked a legfontosabb tudnivalókat.

Szobanövényekkel ne várj a mínuszokig!

Ha azt hiszed, a költöztetés bőven ráér az első fagyokig, nagyot tévedsz. Sok szobanövény ugyanis már 10-15 fok alatt sem érzi jól magát a szabadban. A balkon- és a fűszernövények és a fagyérzékeny gumósok általában egészen az első mínuszokig bírják, de a klasszikus szobanövényeket már hűvös időben vidd be!

Mire figyelj a szobanövények beköltöztetésénél?

Mi emberek is nehezen szokunk hozzá a hirtelen hőmérséklet-változáshoz, hát még a növények! Fél év szabadban töltött idő után számukra most minden új. Gondot jelenthet a fűtőtest, a légmozgás, a levegő páratartalma, és így tovább. Ha szeretnéd megkönnyíteni a szobanövények visszaszoktatását, a következőkre figyelj:

Alkalmazz növényzuhanyt!

A lakásban a növények könnyebben fertőződnek meg különféle betegségekkel. Így mielőtt elhelyeznénk őket a lakásban, iktassunk be egy növényzuhanyt! A lemosás történhet permetezve vagy leveleiket áttörölgetve. Így a szobanövény kártevői lemosódnak róla.

Mikor vidd be a szobanövényeket télre?
Mikor vidd be a szobanövényeket télre?

Párásíts!

A növények nagyon megsínylik a száraz levegőt, melyet a fűtés eredményez. Ezért igyekezzünk folyamatosan párásítani a levegőt, különösen a növények környezetében. Alapszabály továbbá, hogy a szobanövény fűtőtest közelébe ne kerüljön.

Biztosíts fényt!

A napsütés a növények lételeme. Sajnos ősszel és télen jóval kevesebb jut belőle. Próbáljuk meg ablak közelébe tenni, hogy legalább minimálisan fényhez jusson.

Óvd a huzattól!

Bár a kinti légmozgást jól bírják, a huzatot nem kedvelik a növények. A közelükben lévő ablakot csak ritkán és rövid időre nyissuk ki, hogy elkerüljük a szobanövény megfázását.

Ne öntözd túl!

Ősszel és télen a szobanövények anyagcseréje is lelassul. Kevesebb vizet vesznek fel, mindennapi öntözést nem igényelnek. Mi több, ártalmas lehet számukra a nagy mennyiségű víz. Elegendő heti 1-2 öntözés.

Mikor vidd be a szobanövényeket télre?
Mikor vidd be a szobanövényeket télre?

Okosan tápláld!

A hűvösebb évszakokban is jól esik egy kis szobanövény tápoldat a növényeknek. Ahogy azonban vízből, ebből sem kell annyi, mint nyáron. 2-3 hetente alkalmazzuk, a tél derekán pedig egy rövid időre szüneteltethetjük a tápoldat használatát. A tavasz közeledtével viszont ismét adhatunk kicsit többet.

Összegzés: A szobanövények érzékenyek a hűvös időjárásra. Fontos, hogy 10-15 fok alatt már be kell vinnünk őket a szobába. Keressünk nekik egy viszonylag napfényes, párás helyet, ahol tavaszig biztosan jól érzik magukat. Ha követjük a fenti lépéseket, akkor növényeink meg sem érzik majd a váltást.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Gyógynövényinfó