Moha tenyésztés

Moha tenyésztés

Moha tenyésztés

+1 tuti recept a moha elterjesztésére

A szép zöld mohaszőnyeg nemcsak egészséges, de különleges hangulatot is varázsol környezetünkbe. Korábban inkább a természetes hatást kedvelő japánkerteknek volt egyik meghatározó alkotóeleme. Mára azonban már sokan kedveljük megnyugtató látványát saját kertünkben is.

Ha szerencsénk van, olyan a környezetünk, melyben a moha könnyen és szívesen nő, terjed. Ám ha magától nem alakul ki, manapság már lehetőség van a moha tenyésztésére is.

Moha tenyésztés – nem véletlen, hogy Japánban jól érzi magát

A moha egyébként az egész világon szinte mindenütt megtalálható növény, és számos faját ismerjük.

A moha elsősorban olyan helyeken tenyészik önállóan, melyeknek klímája mentes az ingadozásoktól, illetve nagy a páratartalmuk. Japánban például rengeteg moha él, köszönhetően éghajlatának, és szigetországként kiválóan biztosítja neki a megfelelő körülményeket.

Moha tenyésztés
Moha tenyésztés

Moha tenyésztés: milyen körülmények között érzi jól magát a moha?

A magas páratartalom mellett a moha számára fontos, hogy olyan termőtalajhoz jusson, aminek magas a tápanyagtartalma.

A moha egyúttal érzékeny növény is, nem mindegy, mivel öntözzük, és milyen környezet veszi körül. A vezetékes víz például a pusztulásukat is okozhatja, mivel annak a moha számára túl magas a kalcium- és magnéziumtartalma.

Mohatenyésztés szempontjából ugyancsak nem alkalmasak az olyan területek, amelyek erős légszennyezésnek vannak kitéve. Így a forgalmas autóutak környékén élőknek nehezebb lesz a dolguk, ha szép nagy mohaszőnyeget szeretnének a kertjükbe.

Végül pedig a mohakedvelők számára jó tanács, hogy lehetőleg savas esőktől mentes területeken fogjanak mohatermesztésbe, mert arra is érzékeny.

Moha tenyésztés
Moha tenyésztés

Moha tenyésztés hazánkban áttelepítéssel

Hazánkban Magyarországon is egyre nagyobb érdeklődés övezi a mohatenyésztés legjobb módszerének kifejlesztését. A gödöllői Szent István Egyetem Kertészettudományi karának dísznövénytermesztési tanszéke többek között kifejezetten a mohák áttelepítésének, szaporításának lehetséges módjaival is foglalkozik.

Kissé nehezíti azonban a helyzetünket, hogy a mi éghajlatunk szárazabb és melegebb, mint ami a mohatermesztéshez igazán megfelelő lenne. Azért persze léteznek hatékony mohaszaporítási megoldások. A legegyszerűbb, ha felszedjük a mohapárnákat, és a kívánt helyre telepítjük. Ennek azonban az a hátránya, hogy nem lehet vele kellően nagy felületeket elborítani. Japánban ezt például úgy oldják meg, hogy kis mohapárnakockákat telepítenek sakktáblaszerűen egymás közelébe, melyek idővel azután összenőnek.

Moha tenyésztés
Moha tenyésztés

Mohatenyésztés: íme a bevált mohaszaporító „turmix”

Hazánkban több mohaterjesztési kísérlet közül az egyik különösen ígéretesnek tűnik. E módszer lényege, hogy készítenek egy speciális, szárított mohát is tartalmazó elegyet, melyet azután a mohatermesztésre szánt területre közvetlenül eljuttatnak. Ez a mix a mohán kívül tartalmaz még túrót, sört/ tejet illetve vizet. Ezeket összedolgozva kapják meg ezt a különleges pépet.

Ha a turmix szétterjesztése megtörtént, a moha tenyésztéséhez már csak arra kell ügyelni, hogy kellően nedves maradjon a terület. Természetesen lehetőleg a vezetékes víz használatának elkerülésével.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek