A moha jellemzői +1 érdekesség

A moha jellemzői +1 érdekesség

Tudtad-e, hogy a moha (a vörös- és barnamoszatokkal együtt) a ma élő zöldmoszatok őseiből jött létre – a törzsfejlődés egyik zsákutcájaként? Tudj meg még többet, melyek a moha jellemzői!

A moha jellemzői: növénytani besorolása

A moha egy az egész világon elterjedt növény. Körülbelül 26 000 faját ismerjük. Magyarországon ezek közül mintegy 660 található meg.

A mohát törzsként tartják számon, és két fő osztályba sorolják:

  • májmohák (pl. csillagos májmoha)

Telepes testű növények, lapos, villaszerűen elágazó kinövésekkel.

  • lombosmohák (pl. tőzegmoha)

Szárszerű és levélszerű szervekkel.

A moha jellemzői

A moha általános jellemzői

A mohák kisméretű, telepesen elhelyezkedő növények, vagy pedig levélkékkel és száracskákkal rendelkeznek. Nincs klasszikus értelemben vett gyökérzetük, hanem inkább kis, gyökérszerű szőreik vannak. Ezek feladata elsődlegesen a rögzítés, és nem a táplálékszállítás. Ez utóbbit úgy oldják meg, hogy teljes testfelületük alkalmas a víz és a szükséges ásványi savak felvételére.

A moha jellemzői: szaporodása

A moha nemzedékváltakozással szaporodik, melynek során az ivaros és az ivartalan nemzedék váltakozik egymás után.

  1. Ivartalan szaporodási szakasz

Az első nemzedék alatt a moha spórákkal szaporodik, melyeknek a szaporodáshoz nincs szüksége megtermékenyítésre.

  1. Ivaros szaporodási szakasz

A második szakaszban már megjelenik a női és a hím ivarsejt is. Ezek egyesülnek úgy, hogy a hím megtermékenyíti a női ivarsejtet.

A moha jellemzői

A moha jellemzői: alkalmazkodás a szárazföldi élethez

A mohák nagy része a nedves élőhelyet kedveli, de olyan fajtái is léteznek, melyek kiválóan elviselik a szárazságot is.

Az, hogy mennyi vízhez tudnak hozzájutni és milyen gyakran, az élettevékenységüket is nagyban befolyásolja.

Ha sokáig nem jutnak vízhez, majd hirtelen csapadék éri őket, szinte szivacsként szívják magukba az éltető folyadékot. Ezt a vízmennyiséget aztán hosszú ideig képesek tárolni.

Ez a tulajdonsága főleg a tundrák, tajgák, esőerdők világában előnyös. Ezeken a területeken ugyanis meg tudják akadályozni, hogy az áradások során a leözönlő víz nagy mennyiségű talajt hordjon el. Ugyancsak fontos szerepet töltenek be ezeken a helyeken tápanyag szempontjából, mivel maradványaik pusztulásuk után a talajt gazdagítják.

A moha jellemzői

A moha jellemzői: egy újonnan felfedezett előnyös tulajdonság

Egy korábbi ausztráliai kísérlet során a mohák szerkezetét vizsgálták, és különleges felfedezésre jutottak. A mohák szerkezetének feltérképezése során ugyanis megállapították, hogy tartalmaz egy bizonyos összetett szénhidrátot, aminek kedvező hatása lehet az egészségünkre.

A zabban, árpában megtalálható a béta-glükán erősíti az immunrendszert és jó az emésztésre, illetve néhány daganatos megbetegedésre. A mohában pedig egy ehhez nagyon hasonló anyagot találtak. Ezért a további vizsgálatok fényében az is előfordulhat, hogy ezt is fel fogják tudni használni orvosi célokra.

Moha a kertben – miért is ne?

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek