Növények, amik nemcsak szépek, de hasznosak 3.

Sütőtök

Növények, amik nemcsak szépek, de hasznosak 3.

Társíts okosan!

Tudjuk jól, hogy a legtöbb növénynek van valami értékes tulajdonsága, amit érdemes lehet kihasználni. (Még az emberek által „gyom”-nak minősített kategóriában is.) Nagyrészüket emiatt termesztjük, de persze sok még az alapelőnyén túl is tud számunkra valami pluszt adni. Például elűzi kertünkből a szúnyogokat, vagy a többi növényt megvédi a kártevők ellen.

Az utóbbi kihasználásával a korábban már említett növénytársítási technikát alkalmazzuk. Ez azon a régi megfigyelésen alapszik, hogy az egyes, egymás mellett élő növények hatással lehetnek egymásra. Ez a hatás lehet káros, de hasznos is.

Így hát ez a módszer nemcsak a kártevők ellen jó. Van, amikor éppenhogy a hasznos rovarokat csalogatják a megfelelő helyre, de számos egyéb tekintetben is előnyösek lehetnek. A következőkben ilyenekre mutatunk példát.

  1. helycsináló növények

Némelyik növénynek gyengébb a gyökérzete, így kevésbé foglalja el a talajt. Ha ilyeneket ültetünk a számunkra fontosak köré, akkor lehetővé teszik annak, hogy az ő gyökerei mélyebbre tudjanak kúszni. Ezáltal nagyobb eséllyel tudnak az alsóbb rétegekben tápanyagot és vizet lelni maguknak.

Ilyen növény például a lóhere. Érdemes tehát meghagyni őket paradicsom vagy kukorica közelében, hogy segítse a növekedésüket.

Társított növények: lóhere
Társított növények: lóhere
  1. védő, támasztó növények

Vannak kényesebb, sérülékenyebb növények, melyeknek segíthet, ha erősebb, strapabíróbb, magasabbra növőkkel vesszük körül őket. Támaszt adnak, valamint a szelet is felfogják érzékenyebb társaik elől. A nagyobb, szélesebb levelekkel rendelkező, alacsonyabb növények pedig a környezeti talajt óvják a kiszáradástól. Ezen kívül árnyékot adnak a gyökereknek, és megakadályozzák a károsabb gyomok kifejlődését. A saláták vagy tökfélék a hagymát óvják az ilyesfajta károsodástól.

A sütőtök, karós bab és a kukorica ideálisan elél egymás mellett. Igényeik hasonlóak, és ráadásul még egymást is szolgálják. A kukorica leárnyékolja a talajt, ezáltal véd a kiszáradástól, valamint a gyomosodás csökkentésében is segít. A sütőtök támasztékul szolgál a karós bab számára, hogy fel tudjon rá kúszni, a kukorica pedig így stabilabban tud növekedni.

  1. természetes ízfokozók

Különösen érdekes az a hatás, amit különböző növények egymás közelében fejtenek ki, melynek eredménye az aroma javítása. Ha bizonyos zöldségek közelébe ilyen hatású gyógy- vagy fűszernövényt ültetsz, sokkal jobb lesz az ízűk! Ilyen például a bazsalikom, amit ha paradicsom mellé ültetünk, mindkettő finomabbá válik. A spenótnak pedig a borágó hozza ki még jobban az aromáját.

Növények, amik nemcsak szépek, de hasznosak 1.

Növények, amik nemcsak szépek, de hasznosak 2.