Nyári virágok a kertben – 7 dekoratív, szárazságtűrő növény

Nyári virágok - Kardvirág

Nyári virágok a kertben – 7 dekoratív, szárazságtűrő növény

Mit is nevezünk nyári virágoknak? Alapvetően az olyan fajta növények tartoznak ide, amelyek jól tűrik a forróságot és a szárazságot. Ezek lehetnek mediterrán típusú növények, sziklakerti évelők, díszfüvek vagy akár fűszernövények is.

Ha nincs rá módunk, hogy gyakran, alaposan megöntözzük őket, de mégiscsak az a vágyunk, hogy a kánikulában is, mikor azért több időnk van bennük gyönyörködni, legyenek virulóan színpompás virágok a kertünkben, érdemes lehet ezek közül választani néhányat. Mutatunk pár tippet, milyen fajtákkal érheted el a célodat.

Kardvirág

Magas, karcsú, nyári hagymás növény, elsősorban vágott virágként ismert. Bár fagyérzékeny, azért nyáron gyönyörűen mutat, büszke tartásának és színgazdagságának köszönhetően. Virágai lentről fölfele, egymás után nyílnak, így sokáig élvezhetjük a tarka látványt.

Nyári virágok - Kardvirág
Nyári virágok – Kardvirág

 

 

Nyugati kosárfű

Ez a vidáman szerteágazó óriás „fűcsomó”, legyen belőle több, de elég csak egy tő is, biztosan feldobja a kertedet és a hangulatodat! 🙂 80 vagy akár 120 centiméterre is megnőhet, a szép zöld szálak egy nagy gömböt alkotva hajlanak vissza. Bár szeptembertől novemberig virágzik, formája egész évben szemet gyönyörködtető. És persze kiváló szárazságtűrő növény. Magyarországon népszerű a nemesített árvalányhaj.

Árvalányhaj
Árvalányhaj

 

Levendula

Tihany legendás virága, a levendula nemcsak bódító illata miatt oly kedvelt, hanem pompázatos, bokros növésű, élénkkék virágainak köszönhetően is.

Levendula
Nyári virágok – Levendula

Pálmaliliom

Sok társasház melletti kertecske kedvelt növénye ez az egészen egyedi megjelenésű virág. Egy zöld, tüskés levelű bokorból ágazik ki hosszan a nagy, fehér virágokkal borított tő. A félsivatagokról származik, ezért természetesen jól bírja a szárazságot, és mivel örökzöld, egész évben dísze lehet a kertednek, ráadásul még a tél sem okoz kárt benne.

Pálmaliliom
Pálmaliliom

 

Hamvas cipruska

A neve is mutatja, hogy mediterrán származású nyári virág. Nemcsak élénksárga virágai miatt dekoratív, hanem fehéres színű „zöldjével” is kitűnik a környezetéből. Sziklakertbe is tökéletes választás, csak arra kell odafigyelni, hogy védett helyre ültessük, mert a telet kevésbé szereti.

Hamvas cipruska
Hamvas cipruska Fotó: Botanikaland

Kövirózsa

Ha már sziklakert, akkor természetesen a kövirózsa sem maradhat el a felsorolásból. Elsősorban húsos, vastag, rózsát formázó zöldje a feltűnő, de szép, rózsaszín virágai miatt is érdemes számításba venni. A kövirózsa aztán igazán igénytelen növény, kedveli a napot, tűri a szárazságot, és víztartó leveleinek köszönhetően nem különösebben vízigényes.

Kövirózsa
Nyári virágok- Kövirózsa

 

Japánfű

Bár kevésbé színes, azért nagyon is látványos: hosszú, barna, kalászra emlékeztető bugái a zöldes, sásszerű, ívesen hajló levelei között még olyankor is esztétikussá varázsolják a kertet, amikor a többi növény már nem virágzik.

Japánfű
Japánfű

 

Régebbi cikkünkben a Kerti növények és 5 egyszerűen kezelhető növényről is olvashatsz,keresd fel a linkre kattintva.