Oregánó fűszernövény (Origanum vulgare), több, mint pizzaízesítő

Oreganó (Origanum vulgare)

Oregánó fűszernövény – több, mint pizzaízesítő

Az olasz konyha szerelmeseinek az oregánó szó hallatára bizonyára azonnal működésbe lépnek az ízlelőbimbói. Maguk elé képzelnek egy finom, gusztusos pizzát, majd rögvest tárcsázzák kedvenc olasz éttermük számát az ebéd megrendeléséhez.

Igen, az oregánó az olasz ízvilág egyik jellegzetes fűszernövénye. Csakúgy, mint a bazsalikom vagy a rozmaring, különleges, pikáns ízével mára már az egész világot meghódította. De természetesen, ahogyan ezt már megszokhattuk, az oregánó nem pusztán az ételeinket és ezáltal életünket fűszerezi. Az oregánó ezenkívül számos gyógyhatással rendelkezik – és ráadásul még a kertünkben, otthonunkban is igen jól mutat. Termesszünk otthon oregánót!

Az oregánó fűszernövény eredete, származása

Kezdjük azzal, hogy hazánkban az oregánónak van egy magyar neve is, hivatalosan ugyanis szurokfűnek hívják. Az árvacsalánfélék szurokfű nemzetségébe tartozó fűszer- és növényfaj. Az eredeti görög név egyébként „szép hegy”-et jelent.

Az oregánó Eurázsia meleg nyugati, délnyugati részeiről, illetve a mediterrán területekről származik, de mára már az egész világon elterjedt. Hazánkban is népszerű, hegyoldalakon, száraz, füves területeken, erdőszéleken találkozhatunk vele.

Oreganó (Origanum vulgare)
Oreganó (Origanum vulgare)

Az oregánó fűszernövény jellemzése, igényei, szaporítása

Az oregánó aromás illatú, 30-80 centiméterre növő évelő, félcserje jellegű növény. Szárai sűrűn elágaznak. Levelei ovális alakúak és szőrösek, míg virágai kocsányról nőnek ki, a levél hónaljáról.

Az oregánó szerencsére viszonylag igénytelen növény, jól viseli a hosszan tartó szárazságot is. Elsősorban a meszes talajt kedveli, de egyéb különösebb ápolást nem igényel. Akkor érzi legjobban magát, ha olyan helyen van, ahol sok fény és meleg éri. Locsolást csak a legnagyobb szárazság idején igényel. Ráadásul még a telet is bírja – bár a kemény fagyoktól azért nem árt takarással védeni.

Az oregánó jól szaporítható magról, melyeket március végén, április elején érdemes elvetni. Kertben és az erkélyen is egyaránt jól érzi magát.

Oreganó fűszernövény (Origanum vulgare)
Oreganó fűszernövény (Origanum vulgare) virágzata

Az oregánó fűszernövény felhasználása

Az oregánónak elsősorban a leveleit használják, de hajtásait is lehet kapni vágva vagy morzsolva. Az oregánót akkor érdemes szüretelni, amikor már megjelentek a virágbimbók. A reggeli napszak a legjobb, mert meleg reggeleken tartalmaz a növény nagy mennyiségben illóolajokat. Arra azért ügyeljünk, hogy már ne legyen harmattól nedves.

Az ételízesítés mellett a gyógyászatban az oregánó antibakteriális és antioxidáns hatásait használják ki. Gyulladáscsökkentésre, immunerősítésre, tea formájában nyugtatóként is fogyasztják. Ezenkívül az oregánót még a festékiparban is felhasználják.

Az oregánó fűszernövény felhasználása a konyhában

Bár az oregánót elsősorban az olasz ízvilághoz társítják, többek között a görög, török, arab, dél-amerikai konyha is előszeretettel használja fűszerezésre.

Legtöbbször különböző paradicsomos szószokba teszik, de grillhúsokhoz és sült zöldségekhez is kiválóan passzol. Leveseket, töltelékeket, pástétomokat is ízesítenek vele.

Íze rokonához, a kerti majoránnához hasonlítható, de az oregánó annál sokkal jellegzetesebb, erőteljesebb aromájú.

Oreganó (Origanum vulgare)
Oreganó (Origanum vulgare) a konyhában.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek