Petrezselyem (Petroselinum) fűszernövény

Petrezselyem (Petroselinum) fűszernövény

Petrezselyem fűszernövény

Levele ízesít, gyökere a húsleves alapzöldsége

Kinek ne élednének fel az ízlelőbimbói, mikor képzeletében megjelenik a mama utánozhatatlan hétvégi húslevesének képe? A sok-sok husi, a leves aranysárga felszínén az elmaradhatatlan, zöld kis levélkékkel – a petrezselyemmel, ami megadja az ízét az egésznek.

Ráadásul a növény levele csak egyik része, ami ezt a kiváló fűszernövényt nevezetessé teszi. Világos gyökere ugyanis a sárgarépa méltó párja a sárgarépának a leveszöldségek között. De lássuk most elsőként azt, hogy mi mindent érdemes tudni a petrezselyemlevélről. Ami egy látszólag szerény, de annál finomabb és ráadásul még számos gyógyhatással is rendelkező fűszernövény.

Petrezselyem (Petroselinum) fűszernövény
Petrezselyemlevél (Petroselinum) fűszernövény

A petrezselyem fűszernövény rendszertani besorolása, eredete

A petrezselyem tulajdonképpen egy egész nemzetséget takar, melybe számos gyógy- és fűszernövény tartozik. Ezen belül található a levélpetrezselyem vagy más néven metélőpetrezselyem, a tulajdonképpeni fűszernövény, valamint másik fajtája, a gyökérpetrezselyem (fehérrépa).

A levélpetrezselyem népi elnevezései: petruska, petrezsirom, petrezselem.

A petrezselyem korábban csak a Földközi-tenger környékén volt honos, mára azonban már az egész világon elterjedt. Találkozhatunk vele patakok mentén, kavicsos, köves részeken.

A levélpetrezselyem fűszernövény termesztése, igényei

A fűszernövény kétéves növény. Az első évben fejlődik ki lombja és gyökere, a másodikban a magszárai, és benne a virágai. A kifejezetten leveleinek ízesítő hatása miatt termesztett petrezselyem dús, nagy lombot növeszt. Két fajtája ismert, a gyakoribb metélőpetrezselyem és a mediterrán eredetű fodros petrezselyem.

A petrezselyem könnyen termeszthető növény. Napigénye kicsi, ám a talajjal szemben már válogatósabb: a tápanyagdús, laza, vízáteresztő talaj felel meg neki.

A növény nem érzékeny a hidegre, így a kertben is áttelelhet, de akár az erkélyen is nevelhetjük. Figyeljünk oda, hogy elegendő vizet kapjon, és esetleg védjük a kemény fagyoktól is: takarjuk le fóliával.

A petrezselyem magját kora tavasztól lehet elvetni, egészen késő őszig.

Petrezselyem (Petroselinum) fűszernövény
Petrezselyem palánta

A levélpetrezselyem fűszernövény felhasználása

A petrezselyem leveleit bármikor le lehet szedni, és nem érzékeny a levélvágásra sem.

A fűszernövény leveleit felhasználhatjuk frissen, de szárítva is. A növény többek között illóolajokat is tartalmaz, ezt a kozmetika, élelmiszer- és gyógyszeripar is kihasználja. Dísznövényként is népszerű, sőt, rágni és érdemes. Így ugyanis légtisztító hatású, és a fokhagymaszagot is semlegesíti.

Gyógyteaként fogyasztva a petrezselyem jó hólyagproblémák ellen, illetve ízületi gyulladások enyhítésére, csontritkulás megelőzésére. A petrezselymet vízhajtó hatása miatt emésztési problémák enyhítésére is használják.

Petrezselyem (Petroselinum) fűszernövény
Gyógyteaként fogyasztva nagyon sok mindenre használható.

A petrezselyem fűszernövény felhasználása a konyhában

Nehéz lenne teljességében felsorolni, mi mindent lehet ízesíteni a levélpetrezselyemmel. Főként levesek, saláták, köretek (pl. petrezselymes burgonya) fűszerezésére használják, de ételek díszítésére is kiváló, esztétikus megjelenése miatt.

Érdemes tudni, hogy a fűszernövény a főzéstől elveszti aromáját és vitamintartalmát is. Ezért inkább a már elkészült ételekhez érdemes hozzáadni, vagy nyersen fogyasztani.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek