Rózsaszín évelő virágok

Rózsaszín évelő virágok

Rózsaszín évelő virágok

3+1 szemet gyönyörködtető növény a kertedbe

A rózsa az egyik legkedveltebb kerti növény. Számos színben pompázhat, de talán az egyik legnépszerűbb közülük a rózsaszín. Így érthető, hogy miért szeretik sokan úgy általában a rózsaszín virágokat, melyek ennek a szépséges és kedvelt virágnak színében gyönyörködtetnek.

Bár manapság szinte bármelyik virág bármilyen színben elérhető, nézzünk néhány olyan évelőt, melyeknek a rózsaszín az egyik legelőnyösebb megjelenési formája.

  1. Kamélia, a rózsaszín évelő virágok kedvelőinek

Nem véletlen talán, hogy Dumas főhősnője is ezzel a szépséges virággal vonult be a klasszikus irodalom panteonjába.

A kamélia megnevezés valójában egy egész nemzetséget takar, és az, amit a köznyelv nálunk annak hív, teljes nevén „japán kamélia”.

Ez, ahogyan a neve is mutatja, Ázsiából származik, eredeti hazája valószínűleg azonban inkább Kína lehetett. Az ősi, vadon termő kamélia virága pedig a rózsához hasonlított – többek között abban is, hogy rózsaszínű volt. Ma már azonban bármilyen árnyalatban (fehér, piros) kapható, sőt, olyan is van, hogy egy fán egyszerre többféle szín is megjelenhet.

A kamélia késő nyáron és ősszel rügyezik, a félárnyékos helyeket, savas, jó vízelvezetésű talajt és az esővizet kedveli.

Rózsaszín évelő virágok
Rózsaszín évelő virágok: Kamélia
  1. Kristályvirág, ami bíborvörös, mégis a rózsaszín évelő virágok között a helye

Ez a pozsgás, igénytelen évelő virág különösen sziklakertekben tud jól mutatni. Másik ismert neve délvirág, de napcsillagként is szokták emlegetni.

Alacsony termetű, húsos levelekkel, mely hosszan, tavasz végétől egész nyár végéig kerted dísze lehet. Egyik legkedveltebb változata bíborvörös kristályvirág – ami nevével ellentétben élénk pink színben pompázik.

A kristályvirág szereti a napfényt, jól viseli a szárazságot, és nincsen szüksége speciális táptalajra. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy ne érje pangó víz.

Rózsaszín évelő virágok: Kristályvirág
Rózsaszín évelő virágok: Kristályvirág
  1. Szív küldi szívnek szívesen: a nagy szívvirág

Érdekes módon ez az évelő növény a mákfélék családjába tartozik, ám nem a szívvirág nemzetségébe. De sorolják is bárhová, gyönyörű, szívalakot formázó, élénkrózsaszín, csoportban alácsüngő virágaival bárkit elvarázsol, és romantikusan egzotikus hangulatot teremt!

Áprilisban és májusban teljesedik ki virágzása, és ami a legjobb hír, hogy a szívvirág gondozása sem különösebben bonyolult. Így akár kezdő kertészek is bátran belevághatnak az ültetésébe.

A legjobban akkor mutat, ha nagy, tág tereken pompázik. A félárnyékos hely az ideális számára, kedveli a tápanyagdús talajt és a párás környezetet, valamint gyakori öntözést igényel.

Rózsaszín évelő virágok: Szívvirág
Rózsaszín évelő virágok: Szívvirág

3+1. És végül, de nem utolsó sorban: kedvencem, a japánbirs

Nincsen boldogítóbb érzés, amikor a tavasz beköszöntével virágzik a kertekben a soksok, különlegesen egyedi árnyalatú japánbirs. Élénk, nem kifejezetten vörös, de a rózsaszínnél egy árnyalattal mélyebb színe távolról integet. Ám ha közelebb kerülünk hozzá, már inkább vörös hatást kelt.

Ö is igénytelen cserje, kedveli a napot, de a félárnyékos helyeket is, üde és jó vízáteresztő talajban nő, vízigénye közepes.

Rózsaszín évelő virágok: Japánbirs
Rózsaszín évelő virágok: Japánbirs

Csicseriborsó élettani hatásai

Moha a kertben – miért is ne?

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek