A csicseriborsó élettani hatása

A csicseriborsó élettani hatása

A csicseriborsó élettani hatása – tudj meg mindent az egyik legjobb fehérjeforrásról!

+ 3 tipp, mi ellen érdemes használni

A reformtáplálkozás egyik népszerű alapterméke, a csicseriborsó immár hazánkban is hódít. De mit is érdemes tudni erről a hasznos élelmiszerről?

A csicseriborsó élettani hatása – mi is az a csicseriborsó?

A csicseriborsó növénytani besorolása szerint egy kétszikű növény, ami a hüvelyesek rendjébe és azon belül a pillangósvirágúak családjába tartozik. Magyarországon vidéken bagolyvirágként is nevezik. A hivatalos név furcsa előtagja egyébként érdekes módon a latin „cicer”, „borsó” szóból ered.

Egyébként az egyik legősibb kultúrnövényként tartják számon, mintegy 7500 éves maradványok alapján. Elsősorban a mediterrán országokban, Nyugat-Ázsiában és az indiai szubkontinensen honos, ami azt is mutatja, hogy inkább a melegebb éghajlatot kedveli. Ezeken kívül még Dél-Amerikában is termesztenek csicseriborsót, az arab világban pedig egyenesen mindennapos élelmiszernek számít.

A csicseriborsó élettani hatása

A csicseriborsó élettani hatása – mire használják?

A csicseriborsó íze a dióra emlékeztet. Éretlen magját főleg levesként, főzelékként és köretként használják, saláta és püré formájában.

A csicseriborsó élettani hatása

A csicseriborsó élettani hatása – mi a tápanyag-összetétele?

A csicseriborsó legnagyobb mértékben, mintegy 40%-ban szénhidrátot tartalmaz, viszont körülbelül 20%-a fehérje. De ezen kívül megtalálható benne a B6-vitamin, folsav, valamint fontos ásványi anyagok is. Közülük érdemes kiemelni a vasat, magnéziumot, cinket és kalciumot.

Mindezeknek köszönhetően rendkívül egészséges ételnek számít, ami számos kedvező élettani hatással van egészségünkre és hangulatunkra. Melyek is a legfontosabbak ezek közül?

A csicseriborsó élettani hatása

A csicseriborsó élettani hatása – a legjótékonyabb élettani hatásai

Többek között a csicseriborsó kedvező hatással bír:

  • belső, fiziológiai folyamatainkra,
  • egyes betegségek megelőzésére,
  • belső lelkiállapotunkra.
  1. Csicseriborsó a fiziológiai folyamatainkra – segíti az emésztést

A csicseriborsó jó hatással van emésztésünkre. Ez annak köszönhető, hogy élelmi rostban gazdag, ami a bélfalakra rakódott salakanyagtól segít megszabadulni. A székrekedés ellen is hatásos, mivel serkenti az emésztésünket, ez pedig akár még súlycsökkenésben is megnyilvánulhat.

  1. Csicseriborsó a betegségek megelőzésére

A csicseriborsó fogyasztása E-vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a daganatos, rákos betegségek kialakulásának kockázatát.

De a vér koleszterinszintjére is jótékony hatással van. Ez pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését szolgálja.

A benne levő pektin pedig a cukorbetegség ellen is hasznos, mivel ez az anyag fokozatosabban növeli meg a vércukor szintjét.

  1. Csicseriborsó a lelkiállapotunk javítására

A csicseriborsóban található különböző vitaminok (B1-, B6, E-vitamin) segít közérzetünk javításában. Hatására fittebbnek érezhetjük magunkat, és jobban viseljük a nagyobb megerőltetést is. Ráadásul a kedvünket is javítja.

A csicseriborsó élettani hatása

Mindenképpen érdemes tehát kipróbálni ezt az egzotikus élelmiszert. Nemcsak számos jótékony élettani hatása miatt, de különleges, édeskés ízéért is sokak kedvencének számítanak a csicseriborsóból készült ételek.

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek