Konyhakert tervezése négy lépésben kezdőknek

konyhakert-zoldsegek

Konyhakert a  Wikipédia szerint:

Zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények termesztésére szolgáló kert vagy kertrész. A háztartási konyhakert friss növényekkel színesíti az étrendet, biztosíthatja egy-egy család önellátását.

Sokak szerint a kertészkedés időpocsékolás, felesleges pénzkidobás. Nem feltétlenül így van, ha kellő alapossággal készülünk neki. Mindaz mellett, hogy kis erőfeszítéssel, kevés ráfordítással a saját termésünket fogyaszthatjuk, remek kikapcsolódás is lehet.

4 lépésben összefoglaljuk a legfontosabb elemeket a sikeres zöldség, gyümölcs terméshez.

 

Konyhakert 1 lépése – Terület kiválasztása

 

konyhakert-kiemelveBőven elég, ha van egy kisebb területünk. Kedvezőbb a sík terület vagy a kissé lankás. Minél jobb minőségű a földje, annál jobb termést várhatunk tőle. Ha nem megfelelő, akkor a mostanában divatos magaságyások segítségével akár különböző földet használhatunk, a növények igényeinek kielégítésére. Komposzt készítésről már korábban irtunk, jól jöhet ültetés előtt az ásványi anyagokban gazdag barna föld.

Lehetőleg olyan területet válasszunk, amit folyamatosan ér a nap, de legalább is a délutáni napsütés érje.

Kerti utak kialakításáról se feledkezzünk, a könnyebb munkavégzést biztosítva.

 

Konyhakert 2. lépése – Ásás, öntözés előkészítése

konyhakert-paradicsomA terület felásása. Tervezzük meg, mekkorák legyenek az ágyások. Számoljuk bele, hogy majd a közepébe is bele kell érnünk, így ne legyen nagyon széles.

Az öntözés megtervezése szintén nagyon fontos. Ha tehetjük, gyűjtsük előre az esővizet, növényeink hálásak lesznek érte.

Tavasszal a reggeli vagy napközbeni, nyáron  viszont napfelkelte előtti vagy az esti öntözés az optimális. A konyhakert öntözése legyen mindig bőséges, ne csak a föld tetejét érje, nedvesítse a gyökereket is. Figyeljünk a túlöntözésre is, éppen úgy, mint a kiszáradásra is. Termőföldünk kiszáradása ellen mulcsozással is védekezhetünk.

 

Konyhakert 3. lépése – Ültetés, vetés

konyhakert-retekElérkezett konyhakert  beültetésének ültetés ideje. Palántázhatunk vásárolt növényeket, vagy magról vethetünk mi magunk is.

Az átlagos zöldségek egymástól kb. 50-55 cm tőtávolságra legyenek, hagyjunk nekik helyet a növekedésre.

Érett komposzttal gazdagítsuk a talajt, mikor a  növényt beültetjük, ezzel növelve tápanyag ellátását. Ha folyamatosan termeljük a komposztot is, nagyon dús,zsíros termő földet kapunk. Mire egy egy növény beérik, a rá jellemző tápanyagokat felhasználja a talajból, ezért ugyanarra a helyre nem érdemes egymás után ugyanazt a növényt vetni vagy ültetni.

A tapasztalatok alapján össze lehet párosítani olyan növényeket, amelyeket egymás után vagy egymás mellé vetve nemcsak közömbösek, hanem támogatják is egymás fejlődését. Vetésforgót alkalmazzunk, ne ültessük még a rokon növényeket sem ugyanabba a földbe. Közei rokonságban vannak:

  • paradicsom – burgonya
  • vöröshagyma – póréhagyma – fokhagyma

Konyhakert 4. lépése – Kertgondozás

konyhakert -vegyesA konyhakertet védjük kerítéssel a házi és vadállatok, valamint az esetleges illetéktelen látogatóktól. Kerítés gyanánt ültethetünk sövényt, mely ha megnő és nyírásra szorul, szintén hasznos komposzt alapanyag lehet.

Végezetül fogyasszuk jó kedvvel, egészséggel a saját magunk termelte zöldségeket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .