Tárkony (Artemisia dracunculus) fűszernövény

Tárkony (Artemisia dracunculus)

Tárkony: a bevándorolt ősmagyar fűszernövény

+1 érdekesség

A tárkony (Artemisia dracunculus) egy igen népszerű, jellegzetes ízű fűszernövény. Több fajtája van, ezek közül leginkább kettőt használunk. Akárcsak a legtöbb fűszernövény, nemcsak kellemes ízével, de gyógyhatásával is segíti életünket. Tudj meg többet a tárkonyról!

A tárkony fűszernövény eredete, jellemzői

A fűszernövény világszerte megtalálható. Eredetileg Ázsia volt az őshazája, de bizonyos elméletek szerint honfoglaló őseinknek köszönhető az elterjedése. Ezért a tárkonyt akár igazi ősmagyar növénynek is tarthatjuk.

Évelő fűszer- és gyógynövény. Az őszirózsafélék családjába és az üröm nemzetségébe tartozik.

Több más néven is ismerhetjük, mint például tárkonyüröm vagy esztragon.

A növény magasra, akár 120-150 centiméterre is megnőhet, szárai elágazóak, hosszant barázdáltak. Vékony levelei élénkzöldek, csöves virágai zöldessárgák.

Tárkony (Artemisia dracunculus)
Tárkony (Artemisia dracunculus)

A  fűszernövény fajtái

A  főbb fajták:

  • francia tárkony,
  • orosz tárkony,
  • vad tárkony (Szibéria),
  • német tárkony,
  • amerikai tárkony,
    • mississippi tárkony,
    • északnyugati tárkony,
  • mexikói tárkony.

A fentiek közül gyógy- és fűszernövényként elsősorban a francia és orosz fajtát használják.

Tárkony (Artemisia dracunculus)
Tárkony (Artemisia dracunculus)

A tárkony fűszernövény termesztése, igényei

Mint a legtöbb fűszernövény, viszonylag könnyen termeszthető, így kezdő kertészek is megpróbálkozhatnak vele.

A tárkony számára fontos a nem túl magas tápanyagtartalmú, de jó vízelvezetésű talaj. A napot és a félárnyékot is jól tűri, kiszáradás ellen viszont védjük kellő mennyiségű locsolással.

Ősszel érdemes szaporítani dugványozással, de magvetéssel, tőosztással tavasszal is próbálkozhatunk.

A fűszernövény felhasználása

A tárkony borsos, kissé ánizsos ízű, enyhén csípős fűszernövény, de bizonyos betegségek tüneteinek enyhítésére is használják.

A tárkonynak elsősorban a leveleit és gyökereit fogyasztjuk, frissen vagy szárítva, de akár ecetes lében is eltehetjük.

Tárkony (Artemisia dracunculus)
Tárkony (Artemisia dracunculus)

A tárkony felhasználása fűszernövényként

Fűszerként a tárkonynak csak a levelét használjuk, és a francia és erdélyi konyhaművészet egyik fontos kellékének számít. Fontos tudni, hogy a tárkony adagolására érdemes odafigyelni, mivel túlzott mennyiségben ehetetlenné teheti ételünket.

A tárkony levele kedvelt fűszere különböző szószoknak, leveseknek, főzeléknek, fűszeres salátalének. Különleges íze jól illik a legtöbb ételhez, legyen szó halból, sertésből, marhából, baromfiból vagy burgonyából készült fogásról. A vadételek, saláták is különleges aromát kapnak a tárkonytól, valamint mustárt is ízesítenek vele.

A fűszernövény felhasználása gyógynövényként

A tárkonyból teát is szoktak készíteni, ezt elsősorban étvágynövelő, epehajtó, vesetisztító hatása miatt fogyasztják, valamint illólaj is készül belőle.

A tárkony főbb gyógyhatásai:

  • menstruációs görcsök,
  • fogfájás,
  • gyomorrontás,
  • álmatlanság,
  • magas vérnyomás
  • depresszió,
  • bélféreg, paraziták,
  • csuklás,
  • hurutos megbetegedések ellen, valamint
  • külsőleg sebekre, antibakteriális fertőzések ellen.

Tudtad-e?

A tárkonyt más néven sárkánynövénynek is hívják. Ennek oka az, hogy régebben kígyómarás ellen is használták.

Tárolásáról itt olvashatsz

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek