Vadrózsa (Rosa canina)

Vadrózsa (Rosa canina)

Vadrózsa gyógynövény (Rosa canina)

…és fantasztikus termése a csipkebogyó, a C-vitamin-bomba

Ki ne találkozott volna már túrázás során ezzel a jellegzetes, piros bogyókkal teli bokorral? Főleg hideg téli napokon, amikor reggelente már fehér dér lepi el a tájat. Ilyenkor a vadrózsa gyógynövény – és híres-neves termése, a csipkebogyó uralja környezetünket.

De a vadrózsa és csipkebogyó termése természetesen nemcsak esztétikai szempontból népszerű. Hanem főleg inkább gyógyhatásai miatt, hiszen tudvalevő, hogy a kis dekoratív, piros bogyókban fantasztikus mennyiségű C-vitamin található. De ez még nem minden: a vadrózsa számos gyógyhatással rendelkezik, és ráadásul még fűszernövényként is felhasználható. És további jó hír, hogy, mivel hazánkban őshonos növény, akár saját házikertünkben is termeszthetjük.

A vadrózsa gyógynövény rendszertani besorolása, elnevezései

A vadrózsa a rózsavirágúak rendjébe, rózsafélék családjába és a rózsa nemzetségbe tartozó, hazánkban őshonos, lombhullató, tüskés cserje. Találkozhatunk vele erdőszéleken, legelőkön, domboldalakon, hegyek lejtőin is.

A gyógynövény latin neve (Rosa canina) szó szerint azt jelenti: „kutyarózsa”. Elnevezése onnan ered, hogy a rómaiak veszett kutya harapása ellen használták, bár ez a gyógyhatása manapság még nem bizonyított tudományosan.

A csipkebogyó gyógynövény számos egyéb néven ismert. Népies megnevezései többek között: bicskefa, ebcsipke, gyepű-, parlagi-, vagy vadrózsa, tüskefa. Csipkebogyó termésének is megvannak a maga egyéb megnevezései: petymeg vagy hecsedli.

Vadrózsa (Rosa canina)
Csipkebogyó (Rosa canina)

A vadrózsa gyógynövény megjelenése, igényei, termesztése

A vadrózsa cserjéje sűrű hajtású, és akár 3-4 méteresre is megnőhet. Ágain nagy, horgas tüskék találhatók, levelei fogazottak, élénkzöldek. Ötszirmú, halványrózsaszín virágai május-júniusban virágoznak. Gyógyhatású, élénkpiros csipkebogyó áltermése ősszel jelenik meg, de – mint tudjuk – akkor igazán jó, ha már megcsípte a téli dér.

A vadrózsát gyakorlatilag bárhol tudjuk termeszteni. Elsősorban a gyengén meszes talajt kedveli, de jó neki az agyagos, nem túl savas kémhatású föld is. A teljesen kifejlett vadrózsabokor 10-15 ágból áll, és mintegy öt év szükséges a tökéletes éréshez. Szerencsére azonban már akár a harmadik évtől is hozhat csipkebogyóterméseket.

A vadrózsa gyógynövény magvetéssel, dugványozással is jól szaporítható, Az első két évben trágyázást nem igényel, később évente érdemes tápanyagdús talajjal erősíteni. Alkalmazzunk kártevők elleni védelmet is az egészséges termés érdekében.

Vadrózsa (Rosa canina)
Csipkebogyó (Rosa canina) virágja.

A vadrózsa gyógynövény felhasználása

A vadrózsa gyógynövény dísznövényként is kiváló, de fűszernövénynek is használják. Virágát likőr, sütemények ízesítésére is használják, a svédek pedig levest főznek belőle.

Csipkebogyó terméséből kiváló gyógytea, lekvár, bor vagy akár szörp is készíthető. Ezt az első fagyok után érdemes leszüretelni, amikor már mélyvörös, puha. Érdemes rögtön, frissiben felhasználni, hogy megmaradjanak hatóanyagai.

Vadrózsa (Rosa canina)
A termés sokféle vitamint tartalmaz.

A vadrózsa gyógynövény gyógyhatásai

A csipkebogyóban A-, B1-, B2 és K-vitamin is található, de mindenekelőtt magas C-vitamin-tartalma az igazán meghatározó. Többek között használják:

  • sebhegek kezelésére,
  • megfázás ellen,
  • bőrápolásra,
  • gyulladásgátlónak, antibiotikumként,
  • emésztésjavítónak, vízhajtónak.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek