Vidéki kertek legfőbb titkai 6 pontban összefoglalva

vidéki kertek

A vidéki kertek egyik legfőbb jellemzője, hogy minden megtalálható benne. Felfedezhetjük az egynyári, évelő, kétnyári növényeket, gyógynövényeket, zöldségeket, gyümölcsfákat. A vidéki kert kialakításának akkor van létjogosultsága, ha a lakókörnyezet egésze rusztikus. A vidéki kerthez falusias, fehér színű ház, falusi jellegű életmód is kapcsolódik és használatához szervesen hozzátartoznak a gazdasági funkciók.

A vidéki kert eredeti, környezetbe illő karakterének megőrzése az egyik legfontosabb feladat, miközben olyan  életteret hozunk létre, amely a pl. a madarakat is megtelepedésre csábítja.

Vidéki kertek jellegzetessége

A virágokkal teli kert egyszerre ad otthont rózsáknak, bukszusoknak és sövényeknek, még a gyümölcsfák is szerepet kapnak benne. Akármilyen nagy vagy kicsi, mindig tágasnak és terebélyesnek tűnik. Szépen megférnek benne az  évelőágyások, az illatozó rózsák és a színes nyári virágok.

 

videki-kertek-novenyei1.A vidéki kert növényei

Az évelők és a rózsák éppoly kevéssé hiányozhatnak, bokrok és a fák árnyékában megbúvó ülőhely. Egyáltalán nincs jelentősége, hogy cserjéket, bokrokat ültetünk-e az évelők, vagy rózsákat a nyári virágok közé, minden megengedett, ami tetszik, és nyugodtan lehet a zöldségeskert ugyanilyen tarka-barka is. Aljnövényzetnek telepítsünk évelő, tavasszal virágzó, hagymás növényeket, például tulipánt és nárciszt, krókuszt, amelyekkel meghosszabbítjuk a kert virágzási idejét.

Kedvelt növényei: Rózsa (Rosa), orgona (Syringa vulgaris), bukszus (Buxus sempervivens), lonc (Lonicera periclymenum)

Tipp: Csak annyi területet ültessünk be, amennyit gondozni is tudunk. A vidéki kertek is igényelik a megszokott kertészeti feladatok elvégzését, a gyomlálást, az öntözést, a talajtakarást, a metszést, és az évelők ritkítását.

 

videki-kertek-bokrai-cserjei2. Cserjék és virágzó bokrok a vidéki kertben

A cserjék remek hátteret adnak, kiemelik a szoliterek szépségét, és például  eltakarják a sufnit.

A vidéki kertek cserjéi legtöbbször igénytelenek, ám mutatós virágaikkal, termésükkel, vagy éppen örökzöld leveleikkel emelik a kert szépségét. A bokrok a természetbe illeszkednek.

A bejárathoz, ablakunk közelében, teraszunk előtt helyet kaphat a babarózsa, gyöngyvessző, orgonabokor, rózsa.

A  lugast rózsával és a szőlővel futtassuk fel, hogy tűző nyári napokon hűsítő árnyékot adjon. A bokrok, a kúszónövények és az évelők díszes kertbe foglalják a kertet, amely tetszőlegesen kitölthető nyári virágokkal, zöldségekkel és fűszernövényekkel.

 

videki-kertek-rozsak3. A vidéki kert virágai

Egy vidéki kertből sem hiányozhat a rózsa. Júniustól az első fagy beálltáig virágoznak és csábító az illatuk.

Néhány nemes virágfajta, amit még ültethetünk: lángvirág, kúpvirág, sarkantyúvirág, százszorszép, mályvarózsa, tátika, búzavirág, pillangóvirág, gyűszűvirág, szívvirág, bazsarózsa, árvácska és harangláb.

Ne ültessük a növényeket egyenes vonalban vagy rendszerezetten.

 

 

videki-kertek-mohas-ut4. A vidéki kertben kanyargó utak

Rakjunk ki egy kanyargó ösvényt a kert körül, téglából, kőből vagy faforgácsból, kavicsból. Az ösvény mellé olyan növényeket ültessünk, amelyek ahogy nőnek, majd ráhajolnak a sétányra, eltakarják az út szögleteit és széppé teszik a tájat. Az sem baj, ha a fugákban megtelepszik a moha vagy egy-egy apró virág.

 

 

 

videki-kertek-diszei5. Vidéki kert dekorációi

Apró dekorációs tárgyakkal, amely lehet pl. egy fűzfavesszőből készült növényfuttató rács vagy  egy dekoratívan az ágyásba dugott ásó, egyedi jelleget kölcsönözhet a vidéki kertnek.

Egészítsük ki a kertet faszerkezetekkel, például boltívvel, rácsokkal és lugassal. A futónövények felkapaszkodnak, ami otthonos hangulatot kölcsönöz a kertnek.

A gallyakból készült madárház is jól mutat a vidéki kertben

raklap-butor-kert-lakberinfo-h

 6. Vidéki kertek kis pihenői

A fák alatt vagy a terasz meghosszabbításaként –  egy asztalt és négy székkel, hogy másnap reggel már a felkelő napban gyönyörködhetünk egy jó kávé, tea mellett. Készíthetünk saját magunk is kerti bútorokat.

A fák szertefoszló árnyékában megbúvó ülőhely kikapcsolódást jelenthet a hétköznapok kerékvágásából.

Kép: forrás

 

videki-kertek-gyumolcsfai7. A vidéki kert sövényei, gyümölcsfái

A vidéki kertet a környezeti hatások ellen (utcáról bejövő zaj, a szomszédok hangoskodása) sövényekkel védik. A gyümölcsfák szépen keretbe foglalják a kertet, ráadásul még hűsítő árnyékot is adnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .