Raklap ötletek kerti bútorokhoz.

Raklap ötletek-kerti bútor

Raklap ötletek -Hogyan kell raklapból kerti bútort készíteni?

Raklap ötletek? Készítettetek már valaha valamit raklapból? Emlékszem még mikor elkezdődött a raklap mizéria pár évvel ezelőtt, de úgy látszik ez mára még felkapottabb lett.Az otthoni újrahasznosítás fénykorában a DIY forradalommal karöltve, egyre nagyobb érdeklődés lengi körül a témát.

Kitűnő alternatívája az otthon lakberendezésnek, kicsit újragondolva a hagyományos módszereket. Külföldről indult mániával állunk szemben, azonban a drága tervezői darabok nem akárki pénztárcája által elérhetők, alacsony előállítási költségük ellenére sem. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, vannak könnyen és gyorsan elkészíthető darabok. Sokféle elkészítési és feldolgozási lehetőségei vannak, amelynek csak képzelőerőnk és kreativitásunk szabhat határt.

Raklap ötletek
Forrás : https://online-lakberendezes.hu/kerti-butorok-elegans-es-laza-stilusban/

 

Raklap ötletek – Amire szükséged lehet

 • Raklap
 • Csiszolóvászon
 • Festék, ecsetek
 • Párna, szivacs, textil
 • Kreativitás és némi türelem

Raklap ötletek -Lépésről lépésre

 1. Tervezés – néhány szempontot vegyél figyelembe a tervezésnél: Ha ülőgarnitúrát tervezel, akkor magassága kb. 40-60 cm között legyen, mélysége pedig 50-60 cm. Számold hozzá a szivacsok és párnák vastagságát is. Asztal készítése esetén vedd figyelembe a székek magasságát, az asztallap alatt legyen 70-75 cm szabad tér.
 2. Vágás – vágd méretre a raklapot, az előző pontban meghatározott paraméterek alapján. Ezt saját magad is elkészítheted otthon, vagy rendelhetsz méretre vágott raklapot is.
 3. Csiszolás: Csiszold le a raklapot. Először durva, majd finomabb csiszolóvászonnal is átdörzsölheted a raklap felszínét. Ügyelj rá, hogy a nehezen elérhető helyeken is megfelelően sima felületet érj el. Jó, ha tudjuk pontosan hova szeretnénk elhelyezni a bútordarabot, így nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni a látható felületekre, élekre, szélekre.
 4. Festés – Alapozás: a lépés szükségességét a fa nedvességszívó tulajdonsága indokolja. Ennek a lépésnek köszönhetően a későbbi ráfestést már nem szívja be, hanem a fényét adja. A munkához érdemes állványt használni, de ha nem áll rendelkezésedre, akkor a létra vagy a bak is megfelel erre a célra.
 5. Festés:az alapozó festést követően, fél nap száradási idővel számolj.
 6. Dekoráld ki a raklapot. Ez a legizgalmasabb rész, hiszen csak a fantáziádon múlik, hogy hogyan díszíted a bútort. Festhetsz rá mintákat, kísérletezhetsz a felületekkel, textíliákkal.

Raklap ötletek és tippek

 1. Raklapokat olcsóbban beszerezhetsz olyan cégeknél, amelynek nem ez a fő profiljuk. Érdemes Tüzépnél vagy építkezéseknél rákérdezned, hogy nincs- e felesleges raklapjuk.
 2. A csiszolás után mindenképpen portalanítsd a raklap felszínét, hogy a festék megfelelően tapadjon.
 3. Ha azt szeretnéd, hogy a festék jobban takarjon, többször fesd át.
 4. A festéskor vékony rétegekkel dolgozz, mert a vastag rétegben felvitt festék lecsorog.
 5. A raklap bútorok súlya elég nagy, ezt vedd figyelembe a tervezéskor, illetve az esetleges szállításkor.

 

Raklap ötletek,kerti étkező
Forrás: http://rawbutor.hu/

 

Raklap ötletek – Ápolás

Nyilván, mint minden bútor esetében, csak azért mert saját kezűleg készítettük még ugyanúgy ápolásra szorul, mint megvásárolt társai, hogy minél tovább és minél jobb formájukban legyenek díszei otthonunknak. Mivel alaptulajdonságát tekintve fabútorról van szó, hasonló odafigyelést igényel, mint egyéb fabútor társai. Kerti bútor esetében érdemes az alapfestést követő festésnél UV álló ápoló festéket választanunk, így megkímélhetjük az időjárás kedvezőtlen viszontagságaitól és színét is tovább megőrizhetjük vele.

 •  Ügyeljünk arra, hogy forró és nedves tárgyat ne tegyünk rá, valamint óvjuk a kiszáradástól méhviasz, vagy természetes olajok használatával.

 •  Fenyőbútor esetében kerüljük a napfényt és a közvetlen hősugárzást, amik kiszáradáshoz és repedésekhez vezetnek. A felület lelakkozásával pedig növelhetjük élettartamát.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .