A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporítása

A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporítása

A borbolya (Berberis) származása, története

A borbolya (Berberis) egy lenyűgöző növény, mely származása és története érdekes és gazdag. Ez a cikk arra fog koncentrálni, hogy bemutassa ennek a csodálatos növénynek a származását és történetét.A borbolya származása több ezer évnyi történelemre nyúlik vissza. A növény őshazája Ázsia, különösen a Himalája vidéke. Az indiai és kínai hagyományokban évszázadok óta használják gyógynövényként, és a kínai medicina egyik alapvető összetevőjévé vált.

Az ókorban a borbolya Indiából és Kínából terjedt el a világ különböző részein. A Perzsa Birodalom területén is ismert volt, és a rómaiak is felfedezték ezt a növényt. A középkori Európában a borbolya gyógyító tulajdonságai miatt széles körben elterjedt, és a középkori kolostorokban is termesztették.

Az európai kolonizáció során a borbolya eljutott Észak-Amerikába is, ahol gyorsan meggyökerezett és elterjedt. Az amerikai őslakosok is felfedezték ennek a növénynek az értékeit, és használták gyógyászati célokra.

A borbolya sokféle fajtája létezik, és az évek során különféle keresztezések eredményeként új hibridek is létrejöttek. A különböző fajták különféle méretűek és formájúak lehetnek, és a virágok, valamint a termések színe is változatos.

Ma a borbolya nem csak gyógynövényként használják, hanem dísznövényként is kedvelt. Gyönyörű virágai és lombozata miatt sok kertésznek és kerttulajdonosnak kedvence. Emellett a borbolya termései is számos ételek és italok készítéséhez használhatók, például lekvárok, dzsemek és borok készítéséhez.

Összességében a borbolya egy olyan növény, melynek származása és története gazdag és érdekes. Ázsiai gyökerektől kezdve az európai és amerikai terjeszkedésig, ez a növény hosszú és izgalmas utat járt be a világban. Ma pedig továbbra is fontos szerepet játszik mind a gyógyászatban, mind a kertészkedésben és az élelmiszeriparban.

A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporítása
A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporításaA borbolya (Berberis) jellemzői

A borbolya (Berberis) egy különleges növény, amely megjelenésével és jellemzőivel számos kertész és természetkedvelő szívét elrabolja. Ez a rövid leírás bemutatja a borbolya alapvető jellemzőit, felépítését, méretét és gyönyörű virágait.

A borbolya egy örökzöld cserje, amely rendkívül népszerű a kertészek körében. Az egyik legmeghatározóbb tulajdonsága az apró, hegyes levelei, amelyek általában sötétzöld színűek és élénk zöld árnyalatokkal rendelkeznek. Ezek a levelek rendszerint élénk színű virágokat és terméseket szegélyeznek, így a borbolya egész évben vonzza a figyelmet.

A borbolya mérete változó lehet, attól függően, hogy a fajtától és a környezeti feltételektől. Általában 1-3 méter magasra nő, így ideális választás lehet kisebb kertek vagy udvarok díszítésére. Azonban vannak olyan fajták is, amelyek még magasabbra is megnőhetnek.

Az egyik legcsodálatosabb jellemzője a borbolyának a virágai. Tavasszal a cserje tele lesz apró, sárga, narancs, vagy akár piros színű virágokkal. Ezek a virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de vonzzák a méheket és a pillangókat is, ami hozzájárul a kert biológiai sokféleségéhez.

A borbolya termése is érdekes és hasznos. Általában kis piros vagy sárga bogyók formájában jelennek meg, és sokféle kulináris felhasználásra alkalmasak. Lekvárok, dzsemek, vagy akár borok készítéséhez is felhasználhatók, és egyes fajták gyógyászati célokra is használhatók.

Összességében a borbolya egy lenyűgöző növény, amely szép megjelenésével és sokoldalúságával elvarázsolja a természet és a kert szerelmeseit egyaránt. Legyen az a kert dísze vagy az ételeink ízesítője, a borbolya mindig egy kis extra szépséget és ízt csempész az életünkbe.

A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporítása
A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporításaGondozása, igényei

A borbolya (Berberis) gondozása során fontos figyelmet fordítani a napfényre, a vízre, a hőmérsékletre, az öntözésre, a tápoldatozásra és a növényvédelemre. Ezek a tényezők nagyban befolyásolják a növény egészségét és virágzását.

Először is, a borbolya napfényigényes növény. Ideális esetben teljes napfényben vagy enyhe árnyékban fejlődik a legjobban. Győződjünk meg arról, hogy a növény legalább 6-8 órányi napfényt kap naponta. Ha túl árnyékos helyre ültetjük, akkor kevesebb virágzást és gyenge növekedést tapasztalhatunk.

A víz fontos tényező a borbolya gondozásában. A növényt rendszeresen öntözni kell, különösen a száraz időszakokban. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne álljon a gyökerei vízben, mert ez hajlamosítja a gyökérrothadás kialakulását. A talaj legyen jó vízelvezetéssel rendelkező, laza szerkezetű.

A hőmérséklet is fontos tényező a borbolya gondozásában. A legtöbb fajta ellenálló a hidegebb időjárásnak, de a fagymentes területeken a téli hőmérséklet sem okoz problémát. Azonban a különböző fajták eltérően reagálhatnak a hőmérséklet változásaira, ezért érdemes megismerni a kiválasztott fajta igényeit.

Az öntözés és a tápoldatozás is kulcsfontosságú a borbolya egészséges növekedéséhez. Öntözzük mérsékelten, és használjunk komposztot vagy egy speciális lassan oldódó műtrágyát a növény táplálásához. Az időjárási körülményektől függően módosítsuk az öntözési rendszert és a tápoldatozást.

A növényvédelem szintén fontos a borbolya esetében. Figyeljünk az esetleges kórokozókra és kártevőkre, mint például a levéltetvek vagy a pajzstetvek. Szükség esetén használjunk megfelelő rovarirtót vagy gombaölő szert, de mindig tartsuk be a gyártói ajánlásokat.

Végül, ne feledjük, hogy a borbolya egy szép és hasznos növény, amely gondos gondozást érdemel. Ha megfelelően figyelünk a napfényre, a vízre, a hőmérsékletre, az öntözésre, a tápoldatozásra és a növényvédelemre, a borbolya hálás lesz szép virágaival és terméseivel. Érdemes időt és energiát fordítani erre a csodálatos növényre, hogy kertünkben vagy udvarunkban virágozzon és gyarapodjon.

A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporítása
A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporításaA borbolya (Berberis) ismertebb fajtái

A borbolya (Berberis) családjába számos izgalmas és díszítő növényfaj tartozik, amelyek különböző méretekben, színű virágokkal és termésekkel büszkélkedhetnek. Most bemutatunk néhány ismertebb fajtát, hogy megismerhessük ezen színpompás növények sokszínűségét.

 1. Berberis thunbergii: Ez a fajta, amely Japánból származik, talán a legismertebb a borbolya családból. Kompakt méretű cserjéje és élénkpiros vagy narancssárga őszi lombozata miatt a kertek gyakori dísze. Virágai sárgák és apró piros termésekkel rendelkeznek.
 2. Berberis vulgaris: A közönséges borbolya vagy közönséges repkény. Ez a fajta a legősibb és legismertebb a borbolya családból. Szürkészöld levelei és sárga virágai vannak, melyek kis piros bogyókká érnek őszi hónapokban.
 3. Berberis darwinii: Ez a fajta a dél-amerikai Andokból származik, és az egyik leginkább exotikus megjelenésű borbolya. Kékzöld levelei és narancssárga virágai szemet gyönyörködtetnek.
 4. Berberis aquifolium: Egy másik észak-amerikai borbolyafaj, melynek neve Oregon szőlője is. Többnyire sötétzöld levelei és sárga virágai vannak, amelyek később piros bogyókká alakulnak.
 5. Berberis x ottawensis: Ez a hibridfajta a Berberis thunbergii és a Berberis vulgaris keresztezéséből született. Különlegessége az élénkpiros lombozata, amely őszi hónapokban kápráztatja el a kertekben sétálókat.

Ezen fajták csak néhány példa a borbolya sokféleségéből. Számos más fajta és hibrid is létezik, mindegyik saját egyedi megjelenéssel és jellemzőkkel rendelkezik. A borbolya cserjék gazdagítják a kerteket és udvarokat, különféle színekkel, textúrákkal és formákkal, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb változatot.

A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporítása
A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporításaA borbolya (Berberis) virágja

A borbolya (Berberis) virágja az egyik legmegkapóbb és legszebb jelenség a kertekben és természetben egyaránt. A virágok rendkívül aprók és mégis szemet gyönyörködtetőek, és számos borbolya fajta különböző színű virágokkal büszkélkedhet.

A borbolya virágai általában kicsi és szépen szimmetrikusan elrendeződők a cserje hajtásain. A virágok színe függ a fajtától, de leggyakrabban sárga vagy sárgászöld árnyalatokban találhatók meg. Az apró virágok gyűjteménye hihetetlenül bájos és finom látványt nyújt, különösen, amikor egyszerre több virág nyílik a cserjén.

A borbolya virágzása a tavasz hajnalán vagy kora nyáron következik be, és ez az időszak rendszerint rövid, de annál gyönyörűbb. A virágok elbűvölő illatukkal és vonzzák a méheket és pillangókat, akik szorgosan dolgoznak a beporzásban. Ennek eredményeként a virágokból később bogyók fejlődnek ki, amelyek további kertészeti vagy kulináris felhasználásra alkalmasak.

A borbolya virágja egy igazi csoda, amely minden évszakban megragadja a figyelmet. Tavasszal és nyáron a cserje színpompás virágzásaival ragyog, télen pedig a levelek nélküli ágai egyedi szépségüket mutatják meg. A virágok és a bogyók mellett a borbolya levelei is díszítőek, mivel különféle színárnyalatokat mutathatnak, amelyek az évszakok és a fajták szerint változnak.

Röviden, a borbolya virágja valódi gyönyörűség, amely a kerteket és a természetet egyaránt gazdagítja. Legyen szó dísznövényként vagy hasznos gyógynövényként, a borbolya virágának szépsége és varázsa soha nem hagyja abba az emberek elbűvölését.A borbolya (Berberis) ültetése a kertbe

A borbolya (Berberis) egy csodálatos növény, amelynek ültetése a kertben egy könnyű és élvezetes feladat lehet. Itt bemutatunk néhány lépést, hogy megtudjuk, mikor és hogyan ültessük el a borbolyát a kertünkben.

Mikor ültessük:

Az ideális időpont a borbolya ültetésére a tavasz vagy ősz. A tavasz a friss hajtásoknak ideális környezetet biztosít a gyors növekedéshez, míg az ősz a hűvösebb időjárás miatt segít a gyökereknek beállni, mielőtt a hideg tél beköszönt.

Hogyan ültessük:

 1. Hely kiválasztása: Válasszunk olyan helyet a kertben, ahol a borbolya megfelelő napfényt kap. Ideális esetben napos vagy enyhe árnyékban ültessük, és ügyeljünk arra, hogy a talaj jól vízelvezető legyen.
 2. Talaj előkészítése: Ássunk ki egy mély és széles gödröt, ami kétszer olyan nagy, mint a borbolya gyökérzetének terjedelme. Keverjünk a kivett talajhoz komposztot vagy jó minőségű kerti talajt, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást.
 3. Ültetés: Vegyük ki a borbolya cserjét a konténeréből, és ültessük a gödörbe. Ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne görbüljenek vagy törjenek. Helyezzük a cserjét a gödörbe, majd tömjük vissza a talajjal, és gondosan öntözzük meg.
 4. Távolság: Tartsuk be a borbolya fajtától függően ajánlott ültetési távolságokat. Általában 60-120 centiméteres távolságokat javasolnak a cserjék között.
 5. Öntözés és mulcs: Öntözzük meg alaposan a borbolyát az ültetés után, majd fedjük le mulccsal a talajt, hogy megőrizzük a nedvességet és megvédjük a gyomnövények ellen.
 6. Ápolás: Ne feledjük rendszeresen öntözni és táplálni a borbolyát az első években, hogy segítsük növekedését és fejlődését. A cserje idővel erősödik, és egyre kevesebb gondoskodást igényel majd.

A borbolya ültetése nem csak kertünk szépítésének, de akár hasznos gyógynövényként is szolgálhat. Ültesd el gondosan, és élvezd a színpompás virágait és ízletes terméseit, amelyek évről évre örömet szereznek majd neked és kertednek.

A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporítása
A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, szaporításaSzaporítása

A borbolya (Berberis) szaporítása izgalmas és örömteli feladat, amely lehetővé teszi, hogy új növényeket neveljünk a meglévő cserjékből. Itt bemutatjuk, hogyan történik a borbolya szaporítása.

1. Magról történő szaporítás:

 • A borbolya magjait lehetőleg őszi hónapokban gyűjtsük össze az érett termésekből.
 • A magokat egy nedves papírtörlő között tegyük egy címkézett zacskóba, majd helyezzük egy hűvös, sötét helyre, például a hűtőbe, és hagyjuk az áttelelni.
 • Tavasszal a magokat ültessük el egy könnyű és jól vízelvezető talajba egy magágyásban vagy edényekben.
 • Az új hajtások megjelenése után válasszuk ki a legerősebbeket, és ültessük át őket külön edényekbe vagy a kertbe.

2. Vágásokkal történő szaporítás:

 • A borbolyát általában nyáron vagy késő ősszel lehet legjobban szaporítani vágásokkal.
 • Válasszunk ki egy egészséges és erős hajtást a szülő növényről, és vágjuk le 10-15 centiméter hosszú szakaszokra.
 • Az alsó leveleket távolítsuk el, majd a vágásokat dipeljük be egy gyökérserkentő oldatba.
 • Ültessük el a vágásokat jó minőségű ültetőtalajba vagy homokba, majd vízzel locsoljuk meg.
 • Tartsuk a vágásokat nedvesen, és helyezzük árnyékos helyre, amíg gyökereket nem fejlesztenek.

3. Rétegesítés:

 • A rétegesítés egy másik hatékony módszer a borbolya szaporítására.
 • Válasszunk ki egy hajtást a szülő növényen, hajtsuk le a talajba, majd rögzítsük azt.
 • A hajtást hagyjuk a talajban néhány hónapig vagy akár egy évig, amíg új gyökereket fejleszt.
 • Miután a rétegesített hajtás elég erősnek bizonyul, vághatjuk el a szülő növénytől, és ültethetjük külön cserjékbe.

Fontos megjegyezni, hogy a borbolya szaporítása türelmet igényel, és nem mindig garantálja a sikert. Azonban a megfelelő gondozás és figyelem segíthet abban, hogy egészséges és erős új növényeket neveljünk, amelyek tovább gazdagítják kertünket. A szaporítás során mindig ügyeljünk a növények megfelelő ápolására és az optimális körülmények biztosítására.Teleltetése

A borbolya (Berberis) egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy viszonylag ellenálló a hidegebb időjárási körülményeknek. Ezért teleltetése a kertben általában nem igényel különösebb gondoskodást, de azért vannak néhány fontos tényező, amelyekre oda kell figyelnünk.

Hogyan teleltessük a borbolyát a kertben:

 1. Vágás és ápolás: Ősszel, mielőtt a hidegebb hónapok beköszöntenek, érdemes visszavágni a borbolyát, hogy megszabaduljunk az elhalt vagy beteg hajtásoktól. Ezzel segítünk a cserjének energiát takarítani a hideg időkre, és megerősödve vészeli át a telet.
 2. Takarás és mulcs: Szintén érdemes gondoskodni a borbolya tövének mulccsal történő betakarásáról, különösen a fiatalabb növények esetében. A mulch réteg védi a gyökereket a fagyástól és a talaj kiszáradásától. Használhatunk komposztot, szalmát vagy levélzetet mulcsként.
 3. Öntözés: A teleltetés során ügyeljünk arra, hogy a borbolya ne száradjon ki teljesen. A téli hónapokban is szüksége van némi nedvességre, így időnként ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát és öntözzük meg, ha szükséges.
 4. Szélvédett hely: Ha lehetőségünk van rá, ültessük a borbolyát olyan helyre, ahol védettebb a szél és a hideg ellen. Ez segít megelőzni a fagyási károkat.
 5. Tápanyag pótlás: Ha a borbolya szükségét érzi, akkor késő ősszel vagy korai télen pótoljuk a tápanyagokat egy lassan oldódó műtrágyával.

Összességében a borbolya általában jól telel a kertben, és nem igényel különleges óvintézkedéseket. Azonban némi odafigyeléssel és gondoskodással segíthetünk neki abban, hogy egészségesen és erősen kijöjjön a telet, és tavasszal újra virágba boruljon. Ne feledjük, hogy minden növény egy kis szeretet és figyelem mellett a legjobb formáját mutatja meg.A borbolya (Berberis) lehetséges betegségei, kártevői

A borbolya (Berberis) egy tartós és ellenálló cserje, de sajnos nem mentes a betegségektől és kártevőktől. Fontos tudni, hogy melyek ezek a lehetséges problémák, hogy időben felismerjük és megfelelő intézkedéseket hozzunk.

Lehetséges betegségek:

 1. Rózsaburok atka (Acalitus essigi): Ez a kártevő apró atka, amely az alacsony páratartalom és meleg időjárás következtében károsíthatja a borbolya leveleit. A leveleken apró sárga foltok jelenhetnek meg, majd azok megvastagodnak és szétszakadnak. A permetezés speciális rovarirtószerekkel segíthet a probléma kezelésében.
 2. Levéltetvek: A levéltetvek gyakran megtámadják a borbolyát, és a növény levelein kárt tehetnek. A levéltetvek szívják a levelekből a nedvet, ami elszíneződést és a növény gyengülését okozhatja. Szappanos vízzel vagy rovarirtó szerekkel lehet kezelni őket.
 3. Rózsaszínű csalárt (Puccinia graminis): Ez a gomba okozhatja a borbolya levelein a rózsaszínű, pikkelyes foltokat, amelyek végül elpusztíthatják a leveleket. A betegség elleni védekezésben a fertőzött levelek eltávolítása és a növény kezelése fungicid szerekkel segíthet.

Lehetséges kártevők:

 1. Pajzstetvek: Ezek a kártevők szívják a borbolya nedveit, és pajzszerű védőréteget képeznek maguk körül. A pajzstetvek eltávolításához gyengéd, mechanikus módszerek, például ecetes vízzel való permetezés vagy kézi eltávolítás használható.
 2. Kabócaféle rovarok: Ezek a kártevők szintén megszívják a borbolya nedveit, és a levéleken hónaljnyi kifeküdést hoznak létre. A kabócák elleni védekezésben az érintett területeket permetezni vagy kézi eltávolítással eltávolítani lehet.
 3. Lepkék: Bizonyos lepkék, mint például a borbolyalégy, lárváikat a borbolya leveleire rakják, ami károsíthatja a növényt. A lepkék elleni védekezéshez vegyszeres vagy biológiai módszereket lehet alkalmazni.

Fontos megjegyezni, hogy a rendszeres növényellenőrzés és a megelőző intézkedések, például a növények egészséges állapotának fenntartása, a legjobb módja annak, hogy megelőzzük a betegségek és kártevők problémáit a borbolyánál. Ha azonban észreveszi a fenti tüneteket vagy problémákat, ne habozzon konzultálni egy kertész vagy szakember segítségével a megfelelő kezelés érdekében.Gyakori problémák és megoldások

A kertészettel foglalkozók gyakran szembesülnek különböző problémákkal, amelyeket megoldani nem mindig könnyű feladat. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakori problémát és azok lehetséges megoldásait a kertben.

1. Gyomok elleni harc:

 • Probléma: A gyomok megjelenése és elszaporodása a kertben állandó fejtörést okoz.
 • Megoldás: A legjobb megelőzés a rendszeres gyomlálás. Használhatunk mulcsot vagy takaróanyagot a gyomok elszaporodásának megakadályozására. Gyomirtó szerekkel is kezelhetjük a területet, de ügyeljünk a környezetvédelemre.

2. Betegségek elleni védekezés:

 • Probléma: A növények gyakran megbetegszenek gombás vagy bakteriális fertőzésektől.
 • Megoldás: Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket és távolítsuk el az elbetegedett részeket. Fungicid vagy baktericid szerek használata segíthet a fertőzés megállításában.

3. Kártevők elleni védekezés:

 • Probléma: A kertet gyakran megtámadják különböző kártevők, mint például levéltetvek vagy csigák.
 • Megoldás: Mechanikus módszerek, például kézi eltávolítás vagy permetezés, segíthet a kártevők elleni védekezésben. Biológiai módszerek, mint például hasznos rovarok bevezetése, is hatékony lehet.

4. Vízhiány és túlöntözés:

 • Probléma: Az egyik leggyakoribb probléma a kertekben a vízhiány vagy a túlzott öntözés.
 • Megoldás: Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és öntözzünk csak szükség esetén. Használjunk csepegtető rendszereket a hatékony öntözéshez.

5. Túlzsúfolt kert:

 • Probléma: A növények túl közel ültetése vagy a kert túlzsúfoltá válása nehezíti a növények növekedését.
 • Megoldás: Rendszeresen ritkítsuk ki a növényeket, és adjunk nekik elég tér és levegőt a növekedéshez.

A kertészkedés során felmerülő problémák nem ritkák, de a megfelelő gondozás és odafigyelés segíthet megelőzni vagy megoldani őket. Fontos, hogy figyeljünk a növényekre, rendszeresen ellenőrizzük őket, és alkalmazzuk a megfelelő intézkedéseket az egészségük és a kertünk szépségének megőrzése érdekében.Érdekességek róla

A borbolya (Berberis) egy izgalmas és sokoldalú növény, amely sok érdekességgel és érdekes történettel rendelkezik. Íme néhány rövid történet és érdekesség a borbolyáról a nagyvilágból:

1. Gyógynövény és természetes színezék: A borbolya leveleit és gyümölcsét évszázadok óta használják gyógyító célokra. A növény különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek az egészség megőrzésében. Emellett a borbolya gyümölcseiből kivont pigmenteket hagyományosan szövéshez és festéshez használták.

2. A japán kultúra része: A Berberis thunbergii, vagyis a japán borbolya, Japánban különleges jelentőséggel bír. Ezt a cserjét gyakran a hagyományos kertekben és templomok környezetében találják meg, ahol a piros és narancssárga levelek ősszel különleges szépséget kölcsönöznek a tájnak.

3. Biodiverzitás és madarak: A borbolya cserjék nagyszerűen hozzájárulnak a kertek és természetes területek biodiverzitásához. A bogyóik sok madárfaj számára szolgálnak élelemforrásként, különösen a hideg téli hónapokban, amikor más táplálék kevésbé elérhető.

4. A borbolya titkos élete: A borbolya cserjék alacsonyan terjednek, és sokan talán nem is sejtik, hogy a föld alatt rendszerint hosszú gyökerek hálózatát hozzák létre. Ezek a gyökerek kiterjedt rendszert alkotnak, amelyek segítenek a növénynek stabilan megmaradni a talajban és vizet felvenni.

5. Kulináris élvezetek: Néhány fajta borbolya termése ehető, és kulináris szempontból is érdekes lehet. A bogyókból dzsemeket, lekvárokat és kompótokat készítenek, amelyek finom ízt adnak az ételeknek és italoknak.

A borbolya sokoldalú növény, amely nemcsak a kertek díszítéséhez járul hozzá, hanem a gyógyászatban, a kultúrában és az étkezésben is fontos szerepet játszik. Érdekességei és sokoldalúsága miatt érdemes közelebbről megismerkedni vele, ha kertészeti vagy botanikai érdeklődésünk van.

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

A borbolya (Berberis) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.