A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) egy nagyon hasznos és egészséges zöldség, amelyet sokféleképpen lehet elkészíteni.

A fejes káposzta tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek segítenek fenntartani az egészséget.

A fejes káposzta termesztése könnyű, és jól tűri a hideg időjárást, ezért egy nagyszerű választás lehet a kertünkbe.A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) édes káposzta jellemzése, rendszertani besorolása

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) egy évelő növény, amely a káposztafélék családjába tartozik. A növénynek van egy vastag, sűrű, fej alakú levele, amely általában fehér színű. A fej átmérője általában 20-30 cm, de elérheti a 40 cm-t is. A fejes káposzta virága fehér, és a növény általában a nyár végén vagy az ősz elején termeszti.

A rendszertani besorolása: Rend : Magnoliopsida, Osztály : Asterales, Család : Brassicaceae, Nemzetség : Brassica, Faj : Brassica oleracea.

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaFejes káposzta származása, előhelye

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) származása és előhelye az ókori Mediterráneumba vezethető vissza.

Az ókori Róma és Görögország kultúrájában is nagyon elterjedt volt. A fejes káposzta termesztése az ókorban is nagyon fontos volt, és azóta is népszerű Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. A fejes káposzta termesztése jelenleg a világ számos országában megtalálható, különösen a hideg éghajlatú területeken, mint például Skandinávia, Kanada és az Egyesült Államok Észak-nyugati részén.

A fejes káposzta jól tűri a hideg időjárást, ezért a termesztése nagyon alkalmas a hűvösebb éghajlatú területeken.

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA fejes káposzta ismertebb fajtái

A fejes káposzta fajtái nagyon változatosak lehetnek a tenyészidő hossza szerint.

 • A rövid tenyészidejű fajták általában 55-70 napot vesznek igénybe a termesztésükre, és korai, friss fogyasztásra termesztik őket.
 • A közepes tenyészidejű fajták 70-120 napot vesznek igénybe, és szintén friss fogyasztásra termesztik őket.
 • Az őszi és téli fajtákat ipari feldolgozásra és téli tárolásra termesztik, míg az áttelelő fajtákat ősszel ültetik ki és tavasszal takarítják be.

A fejes káposzta fajtái között találhatunk különböző méretűeket és formájúakat is, valamint vannak olyanok amelyek nem képeznek fejet, hanem csak leveleiket használják.

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÜltetése, szaporítása, gondozása

A fejes káposzta ültetése és szaporítása eltérő lehet a fajtájától és a termesztési céltól függően.

Ültetés: A fejes káposzta ültetése általában tavasszal történik, miután a fagyveszély elmúlt. A talajnak jó vízelvezető képességűnek és jó tápanyagtartalmúnak kell lennie. A magokat általában apró cserepekbe vagy magtálba ültetik, és a kelők körülbelül 2-3 cm-re helyezik el egymástól. A kelőknek napos helyen kell lenniük, de óvni kell őket a közvetlen napfénytől.

Szaporítás: A fejes káposzta szaporítása általában magszaporítással történik, de palánta szaporítással is lehet. Magszaporításnál a magokat általában április végén-május elején ültetik el, és körülbelül 2-3 hét múlva kelnek ki. A palánta szaporításnál a talajba ültetik.

Gondozás: A fejes káposzta gondozásának alapja a rendszeres öntözés és a talaj tápanyagban gazdagabbá tétele. A fejes káposzta szereti a nagyobb mennyiségű nitrogént és káliumot. A növényeket rendszeresen kell kapálni, hogy megszabaduljanak a gyomoktól és javítsák a levegő és a víz áramlását. A fejes káposzta fajtái közül néhány érzékeny lehet a káposzta légy ellen, így rendszeresen ellenőrizni kell és permetezni ha szükséges.

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaKáposzta begyűjtése, tárolása

A fejes káposzta begyűjtése és tárolása a fajtájától és a termesztési céltól függően eltérő lehet.

Begyűjtés: A korai és közepes tenyészidejű fajták általában nyáron kerülnek betakarításra, amikor a fejek elértek az optimális méretet és színt. Az őszi és téli fajták általában ősszel kerülnek betakarításra, mielőtt a fagyok beköszönnének. Az áttelelő fajták általában tavasszal kerülnek betakarításra. A fejeket óvatosan vágják le a növénytől, hogy ne sérüljenek meg.

Tárolás: A fejes káposzta tárolása a betakarítástól függően eltérő lehet. A friss fogyasztásra termesztett fejeket általában hűtőben tárolják, hogy megőrizzék a minőségüket. Az őszi és téli fajták általában szárítás vagy téli tárolás után kerülnek feldolgozásra. Az áttelelő fajták általában téli tárolás után kerülnek feldolgozásra. A tárolt fejes káposzta minőségét rendszeresen ellenőrizni kell, hogy megakadályozzák a rothadást és a betegségeket.

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaFejes káposzta felhasználása

A fejes káposzta főként a feje használják fel, de a levelei is külön ehetőek és használhatóak.

Fej: A fejes káposzta feje a legtöbb esetben a fő termék. A fejek általában frissen fogyasztják, de lehet őket főzni, párolni, sütni, vagy konzerválni is. A fejes káposzta feje tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és alacsony kalóriatartalmú.

Levelek: A fejes káposzta levelei is külön ehetőek és használhatóak. A levelek általában frissen fogyasztják, de lehet őket főzni, párolni, sütni, vagy konzerválni is. A levelek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és alacsony kalóriatartalmúak.

Fejes káposzta levelek és fejek használhatóak salátákban, levesekben, főzelékekben, rántottakban, töltöttkáposztában, kimchiben, és egyéb ételekben is. A fejes káposzta feje különösen népszerű a káposztás receptekben, például a káposztasalátában, a savanyú káposztában, a töltött káposztában és a kimchiben. A fejes káposzta levelei pedig általában salátákban, levesekben és főzelékekben használják.

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÉdes káposzta teleltetése

Az édes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) teleltetése azt jelenti, hogy a növényeket télen tárolják, hogy a termésük a téli hónapokban is fogyasztható legyen. A teleltetésnek több módja is van, itt van néhány lehetséges módja az édes káposzta teleltetésének:

 1. Tárolás a hűtőszekrényben: Az édes káposzta fejét le kell vágni a növényről, és tisztán kell tartani. A fejeket lezárható műanyag zacskókba helyezik, és hűtőszekrényben tárolják a hűvösebb hónapokban.
 2. Tárolás a földben: Az édes káposzta növényeket a szezon végén ásva ki, és a fejeket összegyűjtik. A fejeket lezárható műanyag zacskókba helyezik, és a földben tárolják hűvösebb helyen, például egy pincében.
 3. Tárolás a homokban: Az édes káposzta fejét le kell vágni a növényről, és tisztán kell tartani. A fejeket homokkal vagy talajjal eltömörítik, és száraz, hűvös helyen tárolják.

Az édes káposzta teleltetése sok munkával jár, de a termés minőségét javítja és a természetes ételek elérhetővé teszi a téli hónapokban.

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba)  betegségei, kártevői

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) néhány betegséget és kártevőt elszenvedhet, amelyek károsíthatják a termés minőségét és mennyiségét.

Betegségek:

 • Peronospora: ez egy gombabetegség, amely a leveleken jelenik meg, és fehér vagy szürke penészszemcsék formájában.
 • Sárgaság: ez egy vírusos betegség, amely a leveleken jelenik meg, és sárgulást okoz.
 • Botrytis: ez egy gombabetegség, amely a fejeken jelenik meg, és fekete penészszemcséket okoz.

Kártevők:

 • Káposzta légy: ez egy kártevő, amelymegrágja a leveleket és a fejeket, és károsítja a termést.
 • Káposztamoly: ez egy lepkefaj, amelynek lárvái a leveleken és a fejeken rágcsálnak, és károsítják a termést.
 • Káposztaborbolya: ez egy lepkefaj, amelynek lárvái a leveleken rágcsálnak, és károsítják a termést.

A fejes káposzta betegségeinek és kártevőinek megelőzése érdekében fontos a rendszeres talajművelés, a gyomok eltávolítása, és a megfelelő vízellátás. A betegségek és kártevők elleni védekezést is javasolt, például permetezést, féregűzést, és szükség esetén biokémiai védekezést is alkalmazni. 

Élettani hatása a szervezetre

A fejes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. Alba) számos élettani hatást fejt ki a szervezetre, mivel tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.

 1. Vitaminok: A fejes káposzta gazdag forrása a C-vitamin, amely fontos a kollagén termeléséhez, ami segíti az egészséges bőr, fogak és csontok fenntartását. A fejes káposzta gazdag forrása a K-vitamin is, amely fontos a vér koagulációjában és a csont egészségében.
 2. Ásványi anyagok: A fejes káposzta gazdag forrása a káliumnak, amely segít a vérnyomás szabályozásában és az izmok és az idegek egészségének fenntartásában. A fejes káposzta gazdag forrása a vasnak is, amely fontos a vörösvértestek termeléséhez és az oxigén szállításához.
 3. Rostok: A fejes káposzta gazdag rostforrás, amely segít a bélmozgásokban és segít megelőzni a székrekedést. A rostok javítják a vércukorszint stabilitását és csökkentik a koleszterin szintjét is.
 4. Fitokemikáliák: A fejes káposzta gazdag forrása a fitokemikáliáknak, amelyek segítenek a rák megelőzésében és csökkentik az inflamációt.

Azt javasoljuk, hogy fogyasszunk változatos ételeket, hogy biztosítsuk a szervezet számára a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. A fejes káposzta fogyasztása ajánlott, de ne feledkezzünk meg más zöldségek és gyümölcsök fogyasztásáról sem, hogy biztosítsuk a szervezet számára a szükséges tápanyagokat.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó