A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)

A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)

A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale) jellemzése, rendszertani besorolása

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) egy évelő növény, melynek magasabb fajtái általában 20-30 cm magasak, de alacsonyabb fajták is előfordulnak. Levelei szív alakúak, ráncosak és zöldek.

A virágzatot egy magas, függőleges száron hozza, melyen sok sárga virág található. A virágok koronaalakúak és apró fehér póniával rendelkeznek. Virágpora az arra érzékenyekből allergiás reakciót vált ki.

A gyermekláncfű rendszertani besorolása: Nagycsalád: Asteraceae, Család: Asteraceae, Nemzetség: Taraxacum, Faj: Taraxacum officinale.További elnevezései, népies megnevezései

Bárányfejűfű, barátfejűfű, barátfő, barátfű, békasaláta, békavirág, bimbófű, buglyosvirág, cikória, cikóriavirág, csattogógaz, disznókék, éjjelilámpa, gyermeklánc, gyermekláncfű, lámpavirág, láncfű, oroszlánfog, oroszlánfogfű, pimpó, pimpónya, pipevirág, pitypang, raponc, saláta, sárvirág, tejesfű, törpe sárgacikória, tyúkvirág, vadsaláta, vakulócsirke.

Pitypang származása, előhelye

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) egy őshonos Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában található növény. Az európai régióban széles körben elterjedt, és sokféle környezetben megtalálható, például mezőkön, erdőkben, szántóföldeken és városi területeken. A gyermekláncfű jól adaptálódik az éghajlathoz, és jól tűri a szárazságot és a hideget is.

A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)
A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)Pitypang begyűjtése, tárolása

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) gyűjtése legjobb a virágzása előtt, amikor a növényben a legtöbb ásványi anyag található. A leveleket és a virágokat összegyűjtheti, hogy használhassa őket ételkészítéshez vagy gyógyászati célokra.

A gyűjtést kézzel végezheti, késsel vágva le a növényt a föld alatt található részével együtt. A gyűjtött növényi részeket a napfénytől és a nedvességtől védve, száraz helyen, papír zacskóban vagy üvegedényben tárolja.

A gyermekláncfüvet a frissen szedett növényi részeket is lehet szárítani, ha száraz helyen hagyja őket, de általában 1-2 nap alatt kiszáradnak. Száraz állapotban a gyermekláncfüvet legalább egy évig tárolhatja, ha a tároló hely száraz és hűvös.

A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)
A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale) felhasználása

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) gyakran használják fel ételkészítésre, gyógyászatban és kozmetikai célokra is.

 • Ételkészítésben: A gyermekláncfű levelei és virágai nagyon ízletesek és gazdagok ásványi anyagokban, így gyakran használják főzéshez és salátákhoz. A leveleket frissen vagy szárítva is használhatja, és felhasználhatja őket levesekbe, főzelékekbe, salátákba és más ételekbe is. A virágokat szintén felhasználhatja ételek díszítésére.
 • Gyógyászatban: A gyermekláncfű gyógyászati célokra is használható, mivel gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben. A növény leveleiből készült tea segíthet a vese és a máj működésének javításában, és jótékony hatással lehet az emésztésre is. A gyermekláncfű gyökerét is felhasználják gyógyászati célokra, mivel inulint tartalmaz, ami segíthet a vércukorszint szabályozásában.
 • Kozmetikai célokra: A gyermekláncfű kivonatot használják kozmetikai termékekben, mint például bőrápolókban és szappanokban, mivel tápláló és hidratáló hatású.
A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)
A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)A gyermekláncfű betegségei, kártevői

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) alapvetően ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő okozhat kárt neki.

 • Gombás betegségek: A gyermekláncfűt néhány gombás betegség is támadhatja, mint például a Botrytis cinerea, amely fekete foltokat okoz a növényen és a virágokon. A betegség elszaporodása előtt jelentkezik, így a beteg növényeket gyorsan el kell távolítani és meg kell semmisíteni, hogy megelőzze a további terjedést.
 • Kártevők: Néhány kártevő is károsíthatja a gyermekláncfüvet, mint például a rovarok, mint a pajzstetvek, a levéltetvek és a bogarak, amelyek rágcsálják a leveleket és a virágokat. A kártevők jelenlétét a növényen levéltetvekkel, bogarakkal, vagy a levelek rágása jelzi. Az ilyen kártevők ellen a növényvédőszereket használhatja, de természetes módszereket is alkalmazhat, mint például a rovarölő növények ültetése.
 • Túlzott talajnedvesség: A gyermekláncfű nem tolerálja a túlzott talajnedvességet, és ha a talajja túl nedves, akkor a gyökérrendszere elrohadhat. A talajjal való túlzott érintkezés elkerülése érdekében a gyermekláncfűt jó vízelvezetésű talajban kell ültetni és a talajjal való túlzott érintkezést elkerülni.
A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)
A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)Élettani hatása a szervezetre

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) sok élettani hatással rendelkezik a szervezetre.

 • Máj- és veseműködés javítása: A gyermekláncfű leveleiből készült tea segíthet a máj és a vese működésének javításában, mivel tartalmaz karotinoidokat, flavonoidokat, inulinot és cianogéneket. Azokat a vegyületeket, amelyeket a gyermekláncfű tartalmaz, elősegítik a méreganyagok eltávolítását a szervezetből, és javítják az emésztést.
 • Vércukorszint szabályozása: A gyermekláncfű gyökerét inulin tartalmaz, ami egy természetes cukor, ami segíthet a vércukorszint szabályozásában. Az inulin javítja az inzulinérzékenységet, ami segít a vércukorszint szabályozásában és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
 • Immunrendszer erősítése: A gyermekláncfű gazdag vitaminkészletekben, különösen a C-vitaminban, ami elősegíti a szervezet immunrendszerének erősítését és segíti a szervezetet a betegségekkel szembeni védekezésben.
 • Antioxidáns hatás: A gyermekláncfűben található flavonoidok, poliszacharidok és karotinoidok olyan vegyületek, amelyeknek jelentős antioxidáns hatása van, ami segít a szabadgyökök elleni védekezésben, ami csökkenti a rák kockázatát.

Azt, hogy a gyermekláncfű, hogyan hat a szervezetre, az embereken végzett klinikai vizsgálatok által kell alátámasztani. Azonban a növényben található összetevőknek jótékony hatása van a szervezetre, ami a kutatások alapján várható.

A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)
A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben.

 • Vitaminok: A gyermekláncfűben található vitaminok közül a legjelentősebbek a C-vitamin, a K-vitamin és a B-vitaminok. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, a K-vitamin segít a vérkoagulációban, míg a B-vitaminok segítenek az idegrendszer működésében és a sejtek anyagcseréjében.
 • Ásványi anyagok: A gyermekláncfűben található ásványi anyagok közül a legjelentősebbek a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a vas. A kálium segít a szívműködésben, a kalcium a csontok és fogak egészségében, a magnézium a sejtek anyagcseréjében, a foszfor a DNS és az RNA szintézisében, míg a vas a vérszegénység megelőzésében.
 • Nyomelemek: A gyermekláncfűben található nyomelemek közül a legjelentősebbek a szelén, a kén, a réz, a kobalt és a króm. A szelén segít az immunrendszer erősítésében, a kén a fehérjék szintézisében, a réz a vas felszívódásában, a kobalt a B12-vitamin szintézisében, míg a króm a vércukorszint szabályozásában segít.

Azt javasolnám, hogy ellenőrizze a gyermekláncfüvet tartalmazó termékek összetételét, mielőtt használná, és konzultáljon orvosával, ha bármilyen egészségügyi problémája van, mielőtt szedni kezdené.

A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)
A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang  (Taraxacum officinale)Gyógyászati felhasználása:

Belsőleg:
A keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövény, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások igazolták, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatásúak.
Teáját vizelethajtóként (DI:1,9) és vértisztítóként is fogyaszthatjuk, mivel fokozzák a máj és a vesék aktivitását. Vértisztító hatását kihasználhatjuk bőrviszketés, kiütések, esetleg köszvény és reuma esetén is.
Külsőleg:
Reumás panaszok, fájó ízületek esetén borogatásként alkalmazzák.  A nők az arc  lemosásával szépségápoló szerként is használhatják.

Elkészítés:
Tea levélből: 1 evőkanál levelet 2 dl vízzel leforrázunk, 5 pervig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Tea gyökérből: 1 teáskanálnyi gyermekláncfüvet 2 dl vízben felforralunk, 1 percig főzzük, 15 perc múlva leszűrjük. Kúraszerűen 4- 6 hétig fogyasszuk napi 2 csészével.
Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Emésztési problémákra nagybojtorjánnal, borsmentával kombinálható.
Máj- és epeteák gyakori összetevője.

Ellenjavallat, figyelmeztetés:
A gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat.
Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén.
Tartós fogyasztása káliumhiányt okozhat.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó