A karalábé (Brassica oleraceae) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A karalábé (Brassica oleracea) egy nagyon hasznos és egészséges zöldség.  A karalábé nagyon egyszerű termeszteni, és jól tűri a hideget, ezért jó választás a kertünkbe, főleg ha hideg éghajlatú területen élünk.

A karalábé gazdag forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak, és rendszeres fogyasztása jó hatással lehet a szervezetre. A karalábét magas vitamintartalma miatt az alternatív gyógyászat hívei méregtelenítő hatásúnak tartják.  Emellett számos betegség és kártevővel szemben ellenálló, ezért is jó választás a kertünkbe.A karalábé (Brassica oleraceae) jellemzése, rendszertani besorolása

A karalábé (Brassica oleracea) egy évelő növény, melynek a levelei és a fejes termése is fogyasztható.

A növény testes, szétterülő, többéves, karósodó, fejes, általában 40-60 cm magasra növő. A levelei vastagok, szív alakúak, sima felületűek, fonákukon fehér szőrös. A virágai kicsik, fehérek, rózsaszínűek, számos apró koszorúval együtt alkotják a fejes termést.

A termés általában kerek, átmérője 10-20 cm, súlya 0,5-1 kg között változik, színe zöld, fehér, lila.

Rendszertani besorolása: Kingdom: Plantae Phylum: Tracheophyta Class: Magnoliopsida Order: Capparales Family: Brassicaceae Genus: Brassica Species: Brassica oleracea

A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA karalábé (Brassica oleraceae) származása, előhelye

A karalábé (Brassica oleracea) a Brassicaceae családba tartozó növény, mely az ókori rómaiak és egyiptomiak által is termesztett zöldség. Az eredeti előfordulási helyét tekintve a Mediterráneum régióban található, de mára már világszerte termesztik.

A tudományos kutatások szerint a karalábé a Földközi-tenger vidékéről származik. Az ókorban a karalábét elsősorban gyógyászati célokra használták, de az évszázadok során a fogyasztásra is alkalmassá vált. Az európai országokban a középkorban kezdték el termeszteni.

Ma már világszerte termesztik, ahol a klíma és a talaj megfelelő, így Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is megtalálható.

A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÜltetése, szaporítása, gondozása

A karalábé ültetése: A karalábé palántákat március-június között lehet ültetni, a talaj hőmérsékletének legalább 10 °C-ra kell felmelegednie. A karalábé szereti a napos, jó vízáteresztő talajokat, így a talajt jól szellőző, humuszos, laza talajjal kell előkészíteni.

A szaporítása: A karalábét magról lehet szaporítani. A karalábé palántálat a talajba ültetve, körülbelül 2-3 cm mélyen kell elültetni, és a általában 2-3 cm távolságra kell elültetni egymástól.

A gondozása: A karalábé növekedése során rendszeresen öntözni kell, különösen a meleg időszakban. Az öntözés után a talajt általában jól ki kell szellőztetni, hogy a talaj ne nedvesedjen el. A karalábét rendszeresen művelni kell, hogy a talaj ne száradjon ki, és a karalábé növekedése során szükséges tápanyagokat biztosítsa. A karalábét gyakran kell permetezni, hogy megvédje a kártevőktől és a betegségektől.

A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA karalábé begyűjtése, tárolása

A karalábé begyűjtése: A karalábét általában 60-90 nap után lehet leszedni, amikor a fejek már elérik a megfelelő méretet. A fejeket a karókon fogva kell leszedni, és óvatosan kell kezelni, hogy ne sérüljenek.

A tárolása: A karalábét hűtőszekrényben lehet tárolni, ahol a hőmérséklet 2-4 °C között van. A karalábét tiszta, száraz helyen kell tárolni, és a leveleket el kell távolítani, hogy a fejek ne penészedjenek. A karalábét általában 2-3 hétig lehet eltárolni a hűtőszekrényben. Ha fagyasztani szeretnénk a karalábét, akkor előbb párolva vagy főzve kell előkészíteni.

A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A karalábé felhasználása

A karalábé többféle változatban létezik, és mindegyiknek más-más részeit használják fel.

A karalábé részei jó forrásai a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és a rostoknak, és rendszeres fogyasztásuk segíthet az egészséges táplálkozásban.A karalábé teleltetése

A karalábé egy évelő növény, amelynek sokféle változata van, így a teleltetése is eltérhet a fajtától és a környezeti feltételektől függően. Azonban általánosságban, a karalábé télálló, és a hideg időszakban is túlélhet, ha megfelelően gondozva van.

A karalábé teleltetése előtt a növényeket rendszeresen öntözni kell, hogy a talaj nedvességtartalmának megfelelő legyen. A növényeket rendszeresen művelni kell, hogy a talaj ne száradjon ki, és a növényeknek szükséges tápanyagokat biztosítsa. A karalábét gyakran kell permetezni, hogy megvédje a kártevőktől és a betegségektől.

A karalábé teleltetése során a növényeket védő anyagokkal kell befedni, például fóliával, vagy fából készült vázzal, hogy megvédje a növényeket a fagytól. A növényeket fóliával, vagy vázzal befedve általában -5 és -10 fok között tudják túlélni a téli hónapokat.

Megemlíteném, hogy a karalábé teleltetése eltér a fajtától és a környezeti feltételektől függően, ezért érdemes kérdezni egy helyi növénytermesztőtől, hogy melyik fajta hogyan teleltethető.

A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA karalábé (Brassica oleraceae) betegségei, kártevői

A karalábé (Brassica oleracea) betegségei és kártevői közül néhányat itt felsorolnék:

 • Fuzárium (Fusarium oxysporum): ez egy gombabetegség, amely a gyökerekben és a talajban él, és a növényeket kiszáríthatja.
 • Szürkepenész (Botrytis cinerea): ez egy gombabetegség, amely a nedves időjárásban jelentkezik, és a növények fejét és a leveleit támadja.
 • Csigabigája (Aphididae): ez egy kis rovar, amely a növény leveleit támadja, és a növény vérellátását károsítja.
 • Káposztaféreg (Pieris brassicae): ez egy lepke, amelynek lárvái a karalábé leveleit eszik.
 • Káposztamoly (Plutella xylostella): ez egy lepke, amelynek lárvái a karalábé leveleit eszik.
 • Káposztamoly (Mamestra brassicae): ez egy lepke, amelynek lárvái a karalábé leveleit eszik.

A betegségek és kártevők elleni védelem érdekében a karalábé növényeket rendszeresen permetezni kell, és a növényeket rendszeresen művelni kell, hogy a talaj ne száradjon ki, és a növényeknek szükséges tápanyagokat biztosítsa. Azonban, ha a betegséget már észleljük, akkor érdemes a szakértői segítséget kérni, és a megfelelő kezelést alkalmazni.

A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A kalarábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes)gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÉlettani hatása a szervezetre

A karalábé (Brassica oleracea) gazdag forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak, így rendszeres fogyasztása jó hatással lehet a szervezetre.

 • Vitaminok: A karalábé gazdag forrása a C-vitaminnak, amely fontos az immunrendszer egészségének fenntartásához, és az A-vitaminnak, amely fontos a látás egészségének fenntartásához. Emellett a karalábé gazdag forrása a K-vitaminnak, amely fontos a vérkoaguláció folyamatában, és a B-vitaminoknak, amelyek segítenek a szénhidrátok és a fehérjék anyagcseréjében.
 • Ásványi anyagok: A karalábé gazdag forrása a káliumnak, amely fontos a vérnyomás szabályozásában, és a kalciumnak, amely fontos a csontok és a fogak egészségének fenntartásához. Emellett a karalábé gazdag forrása a vasnak, amely fontos a vörösvértestek képződéséhez, és a magnéziumnak, amely fontos az izmok és az idegrendszer egészségének fenntartásához.
 • Rostok: A karalábé gazdag forrása a rostoknak, amelyek segítenek a bélrendszer egészségének fenntartásában, és csökkentik a székrekedés kockázatát.
 • Antioxidánsok: A karalábéban találhatóak a karotenoidek és a flavonoidok, amelyek segítenek a szabadgyökök elleni védelemben, és csökkentik a rák kockázatát.
 • Más egészségügyi előnyök: A karalábé fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, és csökkenti az inflamációt, ami segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Emellett segíthet csökkenteni a diabetes és az elhízás kockázatát.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó