A levendula növény és gyógyhatásai

A levendula növény és gyógyhatásai

A levendula növény és gyógyhatásai

Mindenki ismeri a levendulát, ezt a hasznos növényt. Van, aki szép, lila színét kedveli, van, aki pedig inkább az illatában gyönyörködik.

Talán nem is gondolnánk, de a levendula még ennél is jóval sokoldalúbb. Megkönnyíti például a házimunkát, vagy megvéd a rovaroktól.

De valójában a levendula gyógynövényként a legismertebb. Érdemes most erről az oldaláról is jobban megismerni kicsit.

Levendula gyógynövény – honnan származik, mi jellemzi?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy bár a hétköznapokban mindenki csak levendulának hívja, a népszerű és sokoldalú gyógynövény hivatalos elnevezése: közönséges levendula. De emlegetik még keskenylevelű vagy orvosi levendulaként is.

A levendula alacsony növésű, örökzöld félcserje, levelei lándzsásak, kékeslila virágai öttagúak. Makkocskákat terem, melyekből csak 1-2 marad meg.

A levendula növény és gyógyhatásai
A levendula növény és gyógyhatásai

Levendula gyógynövény – igényei, szaporítása

A levendula nyáron, június-júliusban virágzik. Általában a száraz, jó vízelvezetésű, homokos vagy kavicsos talajt kedveli, és igényli a napsütést is. Ezen kívül nincsenek különösebben speciális igényei, csak arra figyeljünk oda, hogy ne öntözzük túl. Sok kertben termesztik, de vadon is gyakorta találkozhatunk vele.

Szaporítani többféleképpen is lehet. Ha palántázni szeretnénk, azt tavasszal érdemes elvégezni, míg ha magról ültetnék, azokat ősszel vessük el. Ha ez utóbbit választjuk, figyeljünk arra, hogy a magok igénylik a fagyot, viszont fény kell a csírázásuk beindulásához.

Mivel a levendula cserépben és balkonládában is jól érzi magát, akkor is termeszthetjük otthonunkban, ha nincsen kertünk. Hazánkban pedig a Tihanyi-félsziget, valamint Pannonhalma jellegzetes növénye.

A levendula növény és gyógyhatásai
A levendula növény és gyógyhatásai

Levendula és gyógyhatásai – jótékony és gyógyító hatásai

Régebben a levendula elsősorban kolostorok kertjeiben fordult csak elő. Mára már a kozmetikaipar is felismerte a benne rejlő lehetőségeket, de azért mindenekelőtt gyógynövényként használják.

Már a népi gyógyászatban is hamar felismerték jótékony hatásait. Fertőtlenítő tulajdonságát a pestisjárványok idején hasznosították, Tibetben pedig nyugtatószert készítettek belőle.

Manapság a levendula virágából és annak hajtásából nyerik ki a hasznos anyagokat és illóolajat. Napjainkra pedig a nyugtató hatása is tudományos bizonyítást nyert.

A gyógyászatban nyugtatásra, valamint álmatlanság ellenszereként alkalmazzák. Ezen kívül gyomorpanaszok enyhítésére is alkalmas, többek között emésztési zavarok, idegi eredetű gyomorirritációk vagy egyéb hasi diszkomfortérzet kezelésére.

A levendula egyik legnagyobb előnye, hogy jelen állás szerint nincsen tudományosan igazolt mellékhatása, és más szerekkel is lehet együtt fogyasztani. Az elővigyázatosság érdekében azonban érdemes csak saját termesztésű, vagy megbízható forrásból szerzett levendulát használni, illetve terhesség alatt inkább szüneteltessük.

A levendula növény és gyógyhatásai
A levendula növény és gyógyhatásai

Levendula és gyógyhatásai – hogyan használd?

A levendula teaként a legismertebb: 1-2 kávéskanálnyi szárított növényi részhez adjunk forró vizet, és máris kész az ízletes forrázat.

De fogyaszthatjuk ízesített kockacukorként is, ha rácsepegtetünk egy kis levendulaolajat. Sőt, a fürdővizünkbe is önthetünk az illóolajból, hogy kifejthesse nyugtató hatását. Szorongás vagy alvászavar esetében pedig az a leghatékonyabb módszer, ha szájon át fogyasztjuk vagy belélegezzük.

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek

Fűszer és gyógynövények