A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A naspolya (Mespilus germanica) egy könnyen nevelhető, szép virágú, és gyümölcsöt termő cserje, amely jó választás lehet a kertünkbe.

A naspolya virágai április-májusban nyílnak, amelyek a kertet színessé és illatossá teszik. A gyümölcsök pedig július-augusztusban érnek, amelyeket frissen, vagy befőzve is fogyaszthatunk.

A naspolya igénytelen, jól tűri a szárazságot, és napsütést is jól bírja, így bármelyik kertbe beilleszthető. A naspolya gyümölcse tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre.A naspolya (Mespilus) jellemzése, rendszertani besorolása

A naspolya (Mespilus germanica) egy kis fa vagy cserje, amelynek termését használják gyümölcscsokorban és gyógynövényként. A fa általában 3-6 méter magas és 1,5-3 méter széles, de néhány fajtánál elérheti a 9 métert is.

A levelei oválisak, élesen fogazottak és zöldek. A virágai aprók, fehérek vagy rózsaszínűek és áprilisban vagy májusban nyílnak. A termés zöld, kerek vagy ovális alakú, és általában júliusban érik. A termés édes és savanykás ízű, és használható lekvár, kompót és gyümölcslé készítéséhez. A naspolya rendszertani besorolása:

Kingdom: Plantae Division: Magnoliophyta Class: Magnoliopsida Order: Rosales Family: Rosaceae Genus: Mespilus Species: M. germanica

A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA naspolya (Mespilus) származása, előhelye

A naspolya (Mespilus germanica) eredeti előfordulási helye Európa, Ázsia és Észak-Afrika. A fafajta valószínűleg a Földközi-tenger vidékéről származik. Ma már széles körben elterjedt mind Európában, mind Ázsiában és Észak-Amerikában, ahol kultiválják gyümölcstermelés céljából. A naspolya jól tűri a hideget és a szárazságot, és jól fejlődik a homokos talajon, de jól tűri a mészkő talajokat is.

Ültetése, szaporítása, gondozása, metszése

A naspolya (Mespilus germanica) ültetése legjobb tavasszal vagy ősszel történni, amikor a fa nyugalmi állapotban van. A legjobb hely a napos, jó vízelvezetésű terület, ahol a talaj jó minőségű és humuszos. A fát legalább 2-3 méter távolságra kell ültetni más növényektől, hogy jó levegőáramlást biztosítson.

A naspolya szaporítása legegyszerűbb módja a magról való termesztés. A magokat ősszel kell elvetni, de a palánták csak a következő tavasszal nyílnak ki. A naspolya is szaporítható korona alatti rügyekből, vagy csonkolt ágak alakítása útján is.

A naspolya gondozása egyszerű, és rendszeres talajnedvesítésre és műtrágyázásra van szükség. A fát évente egyszer kell metszeni, hogy javítsa a termés minőségét és a formáját. A metszést általában tavasszal végezzük, amikor a fa elkezdi virágozni. A túlzott metszés károsíthatja a fa termőképességét.

A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaKertészetekben előforduló változatai

A naspolya (Mespilus germanica) kertészeti változatai között megtalálható többek között a Holland óriás, a Nottingham és a Szentesi rózsa.

 • Holland óriás: ez a fajta nagyon népszerű a kertészek körében, mivel kiemelkedően nagy termést hoz. Holland származású gyümölcsfa. Nagyméretű gyümölcsei késő ősszel érnek be. Gyümölcsében a magok nagy méretűek. Héja vastag, könnyen berepedezik. A termés nagyon édes és ízletes, és általában júliusban érik. A Holland óriás fa magasabb és szélesebb, mint az eredeti fajta, és a termés is nagyobb.
 • Nottingham: ez a fajta jellemzően kisebb és kompaktabb, mint az eredeti fajta, és kisebb termést hoz. Angol származású, november elején érik be. Gyümölcse kisebb méretű, kerekded. Héjának színe sötétbarna, amely a napfényen bepirosodik. Levélzete kékeszöld, díszfának is ültetik.A termés kicsi, de ízletes és édes. A Nottingham fa jól alkalmazkodik a kis kerti helyekhez és a konténeres növekedéshez.
 • Szentesi rózsa: ez a fajta nagyon népszerű Magyarországon, és jellemzően nagyméretű termést hoz. A termés nagyon ízletes. Körte formájú gyümölccsel rendelkező bőtermő fajta. Október végén érik. Héja sárgásbarna. Lombja sötétzöld, díszfának is alkalmas. A Szentesi rózsa fa magasabb és szélesebb, mint az eredeti fajta, és a termés is nagyobb.

Mindhárom fajta nagyon jól alkalmazkodik a hideg időjáráshoz és a szárazsághoz, és jól fejlődik a homokos talajon, de jól tűrik a mészkő talajokat is.

A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA naspolya (Mespilus) begyűjtése, tárolása

A naspolya (Mespilus germanica) begyűjtése általában júliusban vagy augusztusban történik, amikor a termés teljesen érett. A termés könnyen lehullik a fáról, amikor érett, így könnyen begyűjthető. A termés érett, amikor a színe sötétebb és a héja rugalmas.

A naspolya tárolása hűtőszekrényben történhet, ahol a hőmérséklet 0-4°C között van. A hűtőszekrényben tárolt naspolya akár 6 hónapig is eltartható, ha a héja sértetlen és a termés érett volt, amikor betakarították. A termés természetesen is érlelődhet a szobahőmérsékleten is, de hamarabb romlik, mint hűtve. A termést tovább is tárolhatjuk, ha befőzzük és lefagyasztjuk, vagy aszaljuk és őröljük, így hosszú távú tárolásra használhatjuk.

A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA naspolya (Mespilus) felhasználása

A naspolya (Mespilus germanica) termése ízletes és édes, és számos felhasználási módját ismerjük.

 • Friss fogyasztás: a termés frissen fogyasztható, önmagában vagy jéggel, gyümölcslevekben és dzsemekben.
 • Főzés és sütés: a naspolya termést használhatjuk lekvárok, dzsemek, pástétomok, és sütemények készítéséhez. A termés jól párosítható más gyümölcsökkel, mint például az alma, a szilva, és a meggy.
 • Facsarással: A naspolya termésből készült gyümülcslé jótékony hatású a bélrendszerre és a hasmenés kezelésére.
 • Gyógynövényként: A naspolya leveleiből és a termésből készült tea jótékony hatású a gyomor-bélrendszerre, és segíthet a székrekedés kezelésében.
 • Kozmetikai célokra: A naspolya kérgéből készült kozmetikumok segítenek megelőzni a bőr öregedését, és javítják a bőr tónusát.A naspolya (Mespilus) teleltetése

A naspolya (Mespilus germanica) egy hidegtűrő faj, így a teleltetésre nincs szüksége. A naspolya fák  5-9 fok között tudnak jól élni, és a hideg időjárás ellenére is jól érzik magukat.

A naspolya fák téli védelemre szorulnak, ha a talajban túl sok víz van. A talaj túl nedves állapota miatt a gyökérrendszer rothadhat, és ez a fák halálához vezethet. Ezért fontos, hogy a talajt jó drenázs rendszerrel lássuk el, és ha lehetséges távolítsuk el a túl sok víz a talajból.

Az is fontos, hogy a naspolya fák megfelelően metszettek legyenek, hogy a hideg időjárásban ne sérüljenek, és hogy a fák jól tudják lélegezni. A naspolya fák télen is szükségük van a napfényre, így nem ajánlott őket teljesen betakarni. A téli metszést, ha a fák elértek a pihenő állapotot, vagyis a fagyok bekövetkezte előtt végezni kell.

A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

 A naspolya (Mespilus) betegségei, kártevői

A naspolya (Mespilus germanica) általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de néhány leggyakoribb probléma a következő:

 • Rozsda: A rozsda (Gymnosporangium sabinae) a naspolya fákon jelentkező betegség, amely a levelek és a termés színén jelentkezik. A rozsda a naspolya fákon és a ciprusfákon él, így ha ciprusfák vannak a közelben, akkor a naspolya is könnyen beteghet.
 • Levelek és termés foltossága: A Monilia-fertőzés a naspolya levelek és terméseinek foltosságát okozza. A betegség a nedves időjárásban jelentkezik, így a megelőzéshez fontos, hogy a talajt jó drenázs rendszerrel lássuk el, és hogy a fák ne legyenek túl nedvesek.
 • Gyökérrothadás: A gyökérrothadás a naspolya fák talajban túl nedves állapota miatt jelentkezik. A betegség a fák halálához vezethet, ha nem kezelik időben.
 • Kártevők: A naspolya fákon előforduló leggyakoribb kártevők a rovarok, mint például a levéltetvek és a rovarok, amelyek a levelek és a termés kárt okozhatnak.

Az ilyen betegségek és kártevők megelőzésére és kezelésére ajánlott a fák rendszeres vizsgálata, a talaj jó drenázs rendszerrel történő ellátása, a fák megfelelő metszése, és a szükség esetén a megfelelő növényvédőszerek alkalmazása.

A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A naspolya (Mespilus) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása – Japán naspolya

 Élettani hatása a szervezetre

A naspolya (Mespilus germanica) gyümölcse tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre. A naspolya gyümölcse tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, B-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és foszfort.

A C-vitamin segíti az immunrendszer működését, és véd a szabadgyökök okozta károsodások ellen. A A-vitamin jótékony hatással van a szem egészségére és a bőrre. A B-vitaminok segítik az idegrendszer működését, és hozzájárulnak az energiafelszabaduláshoz.

A kálium segíti az izmok és az idegek működését, és fontos a vérnyomás szabályozásában. A kalcium fontos a csontok és fogak egészségének fenntartásában, míg a magnézium hozzájárul az izmok és az idegek működéséhez, valamint a vérkeringés javításához.

A vas fontos a vörösvértestek képződéséhez, a foszfor pedig részt vesz az energiafelszabadulásban és a sejtek képződésében.

A naspolya gyümölcse magas rosttartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bélrendszerre is, segítve a jó emésztést.

Azonban ne feledjük, hogy a naspolya héja, magja és a levelei mérgező anyagokat tartalmaznak, így azokat ne fogyasszuk.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó