A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A padlizsán (Solanum melongena) egy nagyon hasznos és sokoldalú növény, amely számos élelmiszeripari és orvosi felhasználásra alkalmas. A kertünkbe ültetése segít abban, hogy tápláló és egészséges zöldséget termeljünk, és egyben dísznövényként is szolgálhat.

A padlizsán magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segíthet a szervezet egészségének fenntartásában, és csökkentheti a különböző betegségek kialakulásának valószínűségét.

A padlizsán nemcsak a kertünkben termeszthető, hanem a lakásban is tarthatunk belőle palántát. Egyes változatok öntermők is lehetnek, így a tavaszi időszakban újra virágozhatnak és termelhetnek termést, ezáltal könnyen termeszthető.A padlizsán (Solanum melongena) jellemzése, rendszertani besorolása

A padlizsán (Solanum melongena) egy évelő növény, amelynek magasabb változatai általában 1 méter magasak, míg alacsonyabb változatai 40-100 cm magasak. A levelei oválisak és sötétzöldek.

A virágai fehérek vagy rózsaszínűek, és általában június és szeptember között nyílnak. A termése egy hosszúkás, sötétlila vagy fekete, sima vagy rücskös bogyó, amely általában augusztus és október között érik.

padlizsán (egyéb nevei: tojásgyümölcs, török paradicsom, Erdélyben vineta) (Solanum melongena) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába, a csucsor (Solanum) nemzetségbe tartozó növényfaj, zöldségnövény.

A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA padlizsán (Solanum melongena) származása, előhelye

A padlizsán (Solanum melongena) eredetileg India, Kína és Dél-Ázsia területéről származik. Az ókori Kínában és Indiában már ismerték és használták élelmiszerként. A 8. században hozták be az arabok Európába, és a 16. században már az összes mediterrán országban termesztették.

Ma a padlizsán világszerte termesztik, elsősorban a mediterrán és trópusi éghajlatú területeken, de számos egyéb országban is termesztik, például az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Amerikában.

A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÜltetése, szaporítása, gondozása

A padlizsán ültetése és gondozása néhány alapvető dologra épül:

Ültetés: A padlizsánt a legjobb a kora tavaszi vagy késő őszi időszakban ültetni, amikor a föld még meleg és nedves. A földet készítsd elő jó minőségű, jó vízelvezetésű talajjal, és adj hozzá trágyát vagy komposztot. Az ültetés előtt a palántákat egy éjszakára áztasd be, hogy a gyökerek könnyen átvegyék a vizet. Ültetéskor figyelj arra, hogy a palánták legalább 60 cm távolságra legyenek egymástól.

Szaporítás: A padlizsánt magról szaporíthatod, amelyeket a termésekből származó magokból nyerhetsz. A magokat áprilisban vagy májusban ültetheted el, de előtte áztasd be őket 24 órára, hogy felgyorsítsd a kelésüket. A palántákat átültetheted, amikor a leveleik már elég nagyok és erősek ahhoz, hogy a föld alatt maradjanak.

Gondozás: A padlizsán szereti a napfényt, de a túlzott melegtől és a szárazságtól védni kell. A földet mindig tartsd nedvesen, de ne áztasd el a gyökereket. A padlizsánt rendszeresen locsolni kell, különösen a meleg nyári napokon. A terméseknek szükségük van a támogatásra, hogy ne törjenek el. A padlizsánt rendszeresen permetezni kell a kártevők és a betegségek ellen.

A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaPadlizsán begyűjtése, tárolása

A padlizsán begyűjtése és tárolása a következő lépésekből áll:

Begyűjtés: A padlizsán begyűjtését augusztustól októberig végezhetjük. A bogyók érettnek tekinthetők, amikor a héjuk színe sötétlila vagy fekete és sima, és a húsuk puha. A terméseket kézzel vágjuk le a növényről, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg őket.

Tárolás: A padlizsán termését azonnal tárolni kell, ha azt szeretnénk hosszabb ideig megőrizni. A tárolás előtt a termést alaposan mossuk le, és töröljük szárazra. A tároláshoz a legjobb hűtőszekrényben eltárolni, hogy a hűtőszekrényben tárolt padlizsán akár egy hétig is eltartható. A padlizsán termését hűtőszekrényben is tárolhatjuk, de azt hosszabb ideig nem tudjuk megőrizni, mint egy hétig. A padlizsán termését is fagyaszthatjuk, hogy hosszabb ideig tárolhassuk.

A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaPadlizsán felhasználása

A padlizsán minden része ehető, és számos országban használják fel különböző ételek készítéséhez. A legtöbb országban a padlizsán húsos részeit használják fel, amelyeket sütnek, főznek, pörkölnek, vagy grilleznek. A padlizsán húsa nagyon finom és selymes, amelyet gyakran használnak levesek, raguk, töltelékek és darált húsos ételek készítéséhez.

A padlizsán magjai is ehetők és értékes fehérjeforrások, de a magokat általában eltávolítják a termésből, mielőtt felhasználnák az ételek készítéséhez. A padlizsán levelei is ehetők, és gyakran használják fűszernövényként, de ritkán használják ételek készítéséhez.

A padlizsán (Solanum melongena) nemcsak az élelmiszeriparban használják fel, hanem az orvostudományban is. A padlizsán magjainak és leveleinek kivonatai gyulladáscsökkentő, antioxidant és rákellenes hatásúak.

A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaPadlizsán teleltetése

A padlizsán egy trópusi vagy szubtrópusi éghajlatú növény, így a teleltetése lehet nehéz, különösen a hidegebb éghajlatú területeken. A padlizsán hűvös, száraz helyiségben tudja túlélni a téli időszakot, de az optimális hőmérséklet 10-15 °C között van. A padlizsán fényigényes, így a teleltetés során a lehető legtöbb természetes fényt kell biztosítani neki.

A padlizsán nagyon érzékeny a fagytól, így a hideg időszakban a gyökereket és a földet óvatosan kell melegen tartani. A palántákat átültethetjük egy nagyobb edénybe, hogy a gyökereket több földdel és talajjal védjük a fagytól.

A padlizsán teleltetése során rendszeresen öntözni kell, hogy a föld ne száradjon ki, de ne is legyen túl nedves. A padlizsán teleltetése során rendszeresen permetezni kell a kártevők és a betegségek ellen.

Egyes változatok öntermők, így a tavaszi időszakban újra virágozhatnak és termelhetnek termést, egyeseknek azonban érdemes évenként újra palántázni.

A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaPadlizsán (Solanum melongena) betegségei, kártevői

A padlizsán (Solanum melongena) néhány betegségre és kártevőre hajlamos:

 1. Bacterioszis: Ezt a betegséget a Pseudomonas solanacearum baktérium okozza, amely a gyökerekben és a talajban él. A betegség jelei a sárguló és lehulló levelek, valamint a fekete foltok a termésen.
 2. Fusarium: Ez a betegség a Fusarium oxysporum gomba által okozott, amely a talajban él. A betegség jelei a sárguló levelek, a fekete foltok a termésen, és a gyökérrendszer károsodása.
 3. Alternária: Ez a betegség a Alternaria solani gomba által okozott, amely a leveleken és a termésen jelenik meg. A betegség jelei fekete foltok a leveleken és a termésen.
 4. Levelek perforálódása: A levelek perforálódása a Heliothis sp. nevű kártevő által okozott, amely a leveleken található. A kártevők károsítják a leveleket, ami a perforálódást okozza.
 5. Spóra: A betegség a Phytophthora capsici gomba által okozott, amely a gyökerekben és a talajban él. A betegség jelei a gyökérrendszer károsodása, a fekete foltok a termésen és a sárguló levelek.

Az előzetes megelőzés, mint például a talaj minőségének javítása, a jó vízelvezetés biztosítása, és a növények rendszeres permetezése és öntözése, segíthet a betegségek és kártevők elleni küzdelemben. A beteg növényeket azonnal el kell távolítani a többi növénytől, és a talajt is sterilizálni kell, hogy megakadályozzuk a további terjedést.

A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A padlizsán (Solanum melongena) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÉlettani hatása a szervezetre

A padlizsán (Solanum melongena) számos élettani hatással rendelkezik az emberi szervezetre:

 1. Magas rosttartalmának köszönhetően segít a bélrendszer egészségének fenntartásában, és csökkentheti a székrekedés kialakulásának valószínűségét.
 2. Magas C-vitamin tartalma segít a szervezetben a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekező képességének fenntartásában, valamint segíthet a szabadgyökök elleni védekező rendszer erősítésében.
 3. A padlizsán karotinoidokat, mint például a likopint tartalmaz, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
 4. A padlizsán magas folsav tartalmának köszönhetően segíthet a terhesség alatt a magzat fejlődésében, valamint csökkentheti a születési rendellenességek kialakulásának valószínűségét.
 5. A padlizsán magas káliumtartalmának köszönhetően segíthet a vérnyomás szabályozásában, és csökkentheti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának valószínűségét.
 6. A padlizsán magas kálciumtartalmának köszönhetően segíthet az csontok erősítésében.

Fontos megjegyezni, hogy a padlizsán magas purin tartalmának köszönhetően néhány embernél allergiás reakciót válthat ki. Az étkezés előtt érdemes a padlizsánt alaposan megtisztítani, és eltávolítani a magjait, amelyek a legtöbb purint tartalmazzák.

Az is fontos, hogy a padlizsán egy része, a növény magja, és a gyümölcshúsa, aki szedatív hatást jelent, így azoknak ajánlatos kerülni, akiknek ez ellen van ellenjavallatuk.

Az is figyelembe kell venni, hogy a padlizsán egyes részei, mint a magja, és a növény húsa, nagyon magas solanin tartalmú, ami mérgező lehet, ha nincs megfelelően feldolgozva.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A padlizsán (Solanum melongena) számos vitaminot, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, többek között:

 1. C-vitamin: A padlizsán magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segít a szervezetben a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekező képességének fenntartásában.
 2. B-vitaminok: A padlizsán B1-, B3-, B5-, B6- és B9- vitamint tartalmaz, amelyek segítenek az anyagcserében, a sejtek energiatermelésében és a DNS-szintézisben.
 3. Kálium: A padlizsán magas káliumtartalmának köszönhetően segíthet a vérnyomás szabályozásában, és csökkentheti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának valószínűségét.
 4. Kálcium: A padlizsán magas kálciumtartalmának köszönhetően segíthet az csontok erősítésében.
 5. Magnézium: A padlizsán magas magnéziumtartalmának köszönhetően segíthet a szívműködés szabályozásában, és csökkentheti a stroke kialakulásának valószínűségét.
 6. Foszfor: A padlizsán magas foszfortartalmának köszönhetően segíthet az izmok és a csontok erősítésében.
 7. Jód: A padlizsán jódtartalmának köszönhetően segíthet az anyagcserében és a pajzsmirigy működésében.
 8. A-vitamin: A padlizsán A-vitamin tartalmának köszönhetően segíthet a látás és a bőr egészségének fenntartásában.

Érdemes megjegyezni, hogy a padlizsánban található vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek mennyisége függ a termőhelytől, a termesztési módtól és a termést gyűjtés időpontjától.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó