A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása

A zeller (Apium graveolens) egy könnyen termeszthető, sokoldalú fűszernövény, amely jó választás a kertünkbe.

A zeller gyökere és levelei magas tápanyagtartalmúak, és számos vitaminot, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. A zeller gyökere íze hasonló a petrezselyemgyökérhez és a répához, míg a levelei íze a petrezselyem levelek ízéhez hasonló, de erősebb és intenzívebb.

A zeller egy nagyon egészséges fűszernövény, amely segíthet a emésztés serkentésében, és csökkentheti a puffadást és a gázképződést. A zellernek van egy jellegzetes, édeskés íze, ami jól illeszkedik a különböző ételekhez, és általában a fűszerezés során használják.A zeller (Apium graveolens) jellemzése, rendszertani besorolása

A zeller (Apium graveolens) egy évelő, fásodó növény, amely a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, gyökérzöldség.

A növény magassága elérheti a  30–40 cm, és számos része fogyasztható. A zeller gyökere egy tömör, hosszúkás formájú, fehér színű gyökér, amelyből a növény táplálkozik.

A levelek hosszúkásak, sötétzöldek és hosszúkásak. A virágok kicsik, fehérek és összetett virágzatban jelennek meg. A zöldség egy keskeny, hosszúkás gumó. A zeller gyakran használják fűszernövényként, de a gyökere is fogyasztható, például zellerszószként.

A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaZeller származása, előhelye

A zeller (Apium graveolens) eredetileg az öböl-térségben, Ázsia keleti részén és Európa mediterrán részén őshonos. Azonban ma már széles körben termesztik világszerte, beleértve az Egyesült Államokat és Kanadát is.

A zeller főként a konyhakertben termesztik, de vannak olyan változatok is, amelyeket ipari méretekben termesztenek. A zeller jól tud teremni a meleg, nedves klímában, és jól tud fejlődni a jól árnyékolt és jó vízelvezetésű talajokban.

A zellernek szüksége van a napfényre, hogy jól fejlődhessen, és a gyökérzete nem tolerálja a stagnáló vizet.Ültetése, szaporítása, gondozása

A zeller ültetése nyár elején, vagy ősz elején ajánlott, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 10-15 °C-ot. A zeller szereti a jól drenált, jó vízelvezetésű talajokat, így ha a talaj túl nedves, akkor javasolt a talajt jól leteríteni. A zellernek szüksége van a napfényre, ezért ajánlott a napos területeken ültetni.

A zeller szaporítása magról történhet, és a magokat április végén-május elején vetik el. A zeller magokat 1-2 cm mélyen, 10-15 cm távolságra egymástól kell elvetni. A magokat általában 2-3 hét alatt kelnek ki, és a fiatal növényeket általában 8-10 cm távolságra kell ültetni.

A zeller gondozása könnyű, de néhány alapvető dologra kell odafigyelni. A zellernek szüksége van napfényre, ezért ajánlott a napos területeken ültetni. A zellernek szüksége van a rendszeres öntözésre, különösen a meleg és száraz időszakokban. A zellernek szüksége van a rendszeres trágyázásra, hogy jól fejlődhessen. A zellernek szüksége van a rendszeres ellenőrzésre, hogy eltávolítsák a száraz és beteg leveleket.

A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaZeller begyűjtése, tárolása

A zeller gyökerét általában ősz végén vagy télen lehet begyűjteni, amikor a növény teljesen megszilárdult. A gyökereket általában kézzel ássák ki, és alaposan megtisztítják a földtől és a száraz levelektől. A gyökereket általában megszárítják és tárolják, hogy hosszabb ideig eltarthatók legyenek.

A zeller levelei is begyűjthetők és tárolhatók, de általában frissebb állapotban használják őket. A zeller levelei általában több hétig eltarthatók a hűtőben, ha jól záródó műanyag zacskóban tárolják őket.

A zeller gyökérét lehet szárítani, őrölni, mélyhűteni, vagy sós lében tartva hosszabb ideig eltartható. A zellerleveleket is lehet szárítani, őrölni, vagy fagyasztani.

A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA zeller (Apium graveolens) felhasználása

A zeller (Apium graveolens) gyakran használják fűszernövényként, de a gyökere és a levelei is fogyaszthatók.

A zeller gyökérét általában szeletelve, aprítva vagy reszelve használják fel, és a levesek, főzelékek, saláták és szószok ízesítésére használják. A zeller gyökere nagyon hasonló az ízében a répához és a petrezselyemgyökérhez, és általában kevésbé erős ízű, mint a zeller levél.

A zeller leveleit pedig főleg frissen használják fel, de szárítva is eltartható, és főzés után is megtartja ízét. A zellerlevelek általában a saláták, levesek, főzelékek és szószok ízesítésére használják. A zeller levelei íze nagyon hasonló a petrezselyem levelek ízéhez, de erősebb és intenzívebb.

A zellernek van egy jellegzetes, édeskés íze, ami jól illeszkedik a különböző ételekhez, és általában a fűszerezés során használják. A zeller gyökérét és leveleit általában főzés előtt adagolják, hogy az ízük ne vesszen el.

A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaZeller teleltetése

A zeller (Apium graveolens) egy évelő növény, amelynek gyökere a teleltetés során megtartható. A zeller teleltetése általában a következő lépésekkel történik:

 1. A zeller gyökereit a termesztés végén, ősz végén vagy télen ássák ki.
 2. A gyökereket alaposan megtisztítják a földtől és a száraz levelektől.
 3. A gyökereket általában megszárítják, hogy eltávolítsák róluk a nedvességet.
 4. A gyökereket tárolják egy hűvös, száraz helyen, például egy pincében vagy egy hűtőszekrényben.
 5. A gyökereket általában télen, vagy a korai tavaszi hónapokban ültetik újra a kertbe, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 10-15 °C-ot.

A zeller levelei nem tarthatóak teleltetés alatt, mert ha a levelek fagyot kapnak, megfognak fonnyadni.

A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaA zeller (Apium graveolens) betegségei, kártevői

A zeller (Apium graveolens) néhány közönséges betegséggel és kártevővel szembesülhet, amelyek közül néhányat a következőkben felsorolok:

 1. Gombás betegségek: A zeller gyakran szenved a gombás betegségektől, például a fehérpenésztől és a szürkepenésztől. A gombás betegségek jellemzően a nedves időjárás miatt alakulnak ki, és a beteg növények levelei elszíneződnek és lehullanak.
 2. Rostos foltosság: A zeller gyakran szenved a rostos foltosságtól, amely jellemzően a nedves időjárás miatt alakul ki. A beteg növények levelei elszíneződnek és lehullanak, és a gyökérzet is megtámadható.
 3. Levéltetvek: A zeller gyakran szenved a levéltetvektől, amelyek a növény leveleit rágják és károsítják. A levéltetvek jellemzően a nyári hónapokban fordulnak elő, és a beteg növények levelei elszíneződnek és lehullanak.
 4. Talajlakó rovarok: A zeller gyakran szenved a talajlakó rovaroktól, például a talajfejűektől, amelyek a gyökérzetet támadják meg.

A megelőzés és a kezelés érdekében fontos a kerti növények megfelelő gondozása, a talaj rendszeres átforgatása, a nedves időjárási körülmények elkerülése, a beteg növények eltávolítása és a megfelelő permetezés. Amennyiben szükséges, kérje ki a helyi mezőgazdasági szakember segítségét is.

A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporítása
A zeller (Apium graveolens) gondozása, ültetése, teleltetése és szaporításaÉlettani hatása a szervezetre

A zeller (Apium graveolens) gyökere és levelei számos élettani hatással rendelkeznek a szervezetre.

 1. Tápanyagok: A zeller gyökere és levelei magas tápanyagtartalmúak, beleértve a C-vitamint, a K-vitamint, a B-vitaminokat, a káliumot, a kalciumot és a vasat.
 2. Antioxidánsok: A zeller gyökere és levelei magas antioxidáns tartalmúak, amelyek segítenek a szabadgyökök elleni védelemben, és hozzájárulnak a rák megelőzéséhez.
 3. Emésztés: A zeller gyökere és levelei segíthetnek a emésztés serkentésében, és csökkenthetik a puffadást és a gázképződést.
 4. Vérnyomás: A zeller gyökere és levelei segíthetnek a vérnyomás normalizálásában, mert magas káliumtartalmúak.
 5. Daganatellenes hatás: A zeller gyökere és levelei daganatellenes hatásúak lehetnek, mert magas flavonoid tartalmúak.
 6. Vérkeringés: A zeller gyökere és levelei segíthetnek a vérkeringés javításában, mert magas vas tartalmúak.

Az élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban ajánlott a orvos vagy dietetikus tanácsát kérni.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A zeller (Apium graveolens) gyökere és levelei magas tápanyagtartalmúak, és számos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak.

Vitaminok: A zeller gyökere és levelei magas C-vitamin tartalmúak, valamint tartalmaznak K-vitamint, B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat is.

Ásványi anyagok: A zeller gyökere és levelei magas kálium, kalcium, vas, magnézium és foszfor tartalmúak.

Nyomelemek: A zeller gyökere és levelei magas szelén, réz, cink és mangán tartalmúak.

Az ételekben található ásványi anyagok és nyomelemek mennyisége a talaj minőségétől, a termesztés körülményeitől, valamint a növény fejlődési fázisától függ.Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:

Gyógynövényinfó