Boróka fűszernövény, régi korok karácsonyfája

Boróka fűszernövény

Boróka fűszernövény: régi korok karácsonyfája

Ha azt mondom: boróka, te minden bizonnyal rögtön rávágod: gin. Merthogy hazánkban bizony a borókabogyóról valószínűleg legtöbbünknek vagy ez, vagy a borovicska jut az eszébe. Nem csoda: a közönséges boróka adja nekik a sava-borsát.

De a boróka vagy közönséges boróka, borókabogyó ennél jóval többre képes. Nemcsak ismert fűszernövény, de természetesen gyógyhatásokkal is rendelkezik, és dísznövényként is kiváló. Sőt! Régente és néhol még napjainkban is borókát használtak karácsonyfaként. Mi mindent érdemes még tudni a boróka fűszernövényről?

A boróka fűszernövény rendszertani besorolása, származása, előfordulása

Maga a fűszernövény hivatalos nevén közönséges boróka, a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld növényfaj. Őshazája az északi területen van, az Óvilágban és Észak-Amerikában, Magyarországon ez az egyetlen honos borókafaj.

A közönséges boróka hegyvidékek erdőségeiben, fenyvesekben található meg: az erdők szélén, tisztásokon. Hazánkban több ősborókás is található; érdemes lehet egyszer felkeresni valamelyiket:

  • bócsa-bugaci ősborókás
  • orgoványi rétek
  • csévharaszti ősborókás
  • kékeshalmi homokbuckák
  • Barcsi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi területén található borókásNálunk egyéb elnevezései: apró fenyő, borostyántüske, borosán, borovicska, fenyőtüske, borsikafenyő, borsfenyő, fenyőmag, gyalogfenyő, törpeboróka, töviskés fenyő, borókafenyő, gúzsfenyő, pattanófenyő, komkék.

Boróka fűszernövény
Boróka fűszernövény

A boróka fűszernövény megjelenése, igényei, termesztése

A boróka fűszernövény lassan növő, tűleveles kétlaki fácska vagy cserje, ami 1-4 méteresre nőhet. Levelei hármasával állnak, keskeny háromszög alakúak, rövid, fiatal hajtásai előbb világoszöldek, majd bebarnulnak. Termése bogyós, fiatalon kicsi, zöld, majd kékesfekete, kellemes illatú, tavaszi virágzás után csak a második-harmadik évtől lehet betakarítani.

A közönséges boróka szereti a napfényt, árnyékos helyen kúszóvá válik. Bár van olyan faja, ami szárazságtűrő, alapvetően üde talajban érzi jól magát. Tápanyagigénye nem nagy, inkább az a lényeg, hogy jó vízelvezető legyen. A borókabogyót magról és félfás dugványokról is lehet szaporítani, de magról vetve lassabban fejlődik.A boróka fűszernövény felhasználása

A boróka fűszernövény bogyóit október-novemberben szokták begyűjteni, enyhe ütögetéssel rázva le. Ezután száraz, szellős helyen kiterítve mintegy másfél hónap alatt, a bogyókat néha átmozgatva megszárítják, és nedvességtől védő, zárt edénybe teszik.

A boróka dísznövénynek is kiváló, és faanyagnak is tetszetős, de illóolaját a kozmetika- és illatszeripar is hasznosítja.

Kihasználják még a közönséges boróka gyógyhatásait is: friss termése C-vitaminban gazdag. De számos egyéb jótékony anyag található benne, mint a cink, vas, B1-, B2-vitamin. Tea formában fogyasztható légzőszervi megbetegedésekre, emésztési panaszokra, húgyúti fertőzésekre, köszvény és csúz ellen, valamint étvágyjavító hatású is.

Boróka fűszernövény
Borókabogyók

A boróka fűszernövény felhasználása a konyhában

A fűszernövény bogyóját frissen vagy szárítva is fogyaszthatjuk. Vadhúsok, mártások, pácok ízesítésére, húsok füstölésére használják, de saláták, halételek fűszerezésére is alkalmas.

A borókabogyó terméséből desztillálják illóolaját is, amivel a likőröket ízesítik, melyek közül nálunk a gin jellegzetes ízének köszönheti hírnevét.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek