Borsmenta, Mentha piperita, Mentha piperitae

Borsmenta, Mentha piperita, Mentha piperitae

Borsmenta, a frissítő gyógynövény

A rágóreklámok főszereplője, a menta, azon belül is a borsmenta ismert fűszernövény. Ám azon túl, hogy friss leheletet biztosít, a borsmenta egy rendkívül sokoldalú gyógynövény is. Ismerjük meg, mi mindenre lehet gyógyír a növény, és termesszük mi is otthon a kertünkben!

A borsmenta gyógynövény rendszertani besorolása, származása

A növény egy lágy szárú, évelő gyógynövény, amely az árvacsalánfélék családjába és a mentafélék nemzetségébe tartozik. Hazánkban még ezeken a neveken is ismert: borsosmenta, angol menta, mithen menta.

A fűszernövény Európában és Ázsiában vadon is nő, de az egész világon termesztik. A mentafélék ilyen hibridje először mintegy 300 évvel ezelőtt bukkant fel spontán Angliában. Nagyüzemi termesztése pedig a 18. századtól indult be. Nálunk legnagyobbrészt a Balaton környékén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyénkben találkozhatunk vele. A természetben viszont csak ritkán fordul elő, akkor is inkább csak a termesztésből kivadult formában.

Borsmenta, Mentha piperita, Mentha piperitae
Borsmenta, Mentha piperita, Mentha piperitae

A borsmenta gyógynövény jellemzése, igényei, termesztése

A borsmenta gyógynövény mintegy 40-90 centiméter magasra nőhet. Szárai a felső részen elágaznak, levelei hosszúkásak, csúcsosak, fűrészes szélűek: színe felül sötétzöld, fonákja világoszöld, erei néha lilásak. A menta füzért alkotó virágai általában lilás árnyalatúak, termése kis (általában steril) makkocska.

A borsmenta könnyen termeszthető gyógynövény, hiszen nincsenek különösebb igényei. A vizet és a magas tápanyagtartalmú, laza szerkezetű, humuszos talajt azért kedveli, de bárhol eléldegél, ahol ezekhez hozzájut. Minél több napfény éri, annál nagyobb a termése, és annál gazdagabb lesz illóolajban, ezért érdemes napos helyre ültetni. A fagyra nem különösebben érzékeny növény.

A borsmenta gyógynövényt lehet szaporítani tőosztással és dugványozással is, ezeket tavasszal vagy ősszel érdemes elvégezni.

Borsmenta, Mentha piperita, Mentha piperitae
Borsmenta, Mentha piperita, Mentha piperitae virágzata

A borsmenta felhasználása

Nemcsak kiváló gyógynövény, de fűszernövényként is rendkívül népszerű. Ezenkívül a kozmetikaiparban, fogkrémek, szájvizek ízesítésére alkalmazzák.

A borsmentának elsősorban a virágzó hajtását és a levelét, esetleg szárát szárított formánban, valamint a benne található illóolaját szokták felhasználni. A levelét azelőtt érdemes betakarítani, mielőtt a bimbók virágzásnak indulnak, míg szárát a virágzás kezdetekor.

A borsmenta legfontosabb gyógyhatásai

A gyógynövény elsősorban nyugtató, hűsítő hatása miatt népszerű, de friss aromája az emésztést is segíti. A májra is jó hatással van, valamint légúti megbetegedésekre is használják. A borsmenta ezenkívül C-vitamin-, mangán-, réz- és egyéb olyan vegyületeket tartalmaz, melyek antibakteriális, vírusölő, görcsoldó hatásúak.

A borsmenta egyéb jótékony hatásai:

  • vitalizáló, energianövelő;
  • fejfájáscsökkentő;
  • enyhít bizonyos allergiás tüneteket;
  • csökkenti az izom- és ízületi fájdalmakat;
  • serkenti a haj növekedését, csökkenti a korpásodást;
  • béllazító, görcsoldó, puffadásgátló.

A borsmentát leggyakrabban tea formájában szokták fogyasztani, vagy illóolaját alkalmazzák külső, helyi kezelésekre. Szaunákban különösen ajánlott: finom illata mellett kiváló frissítő hatása van.

 

 

 

 

Borsmenta, Mentha piperita, Mentha piperitae

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek