Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) származása, története

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus), más néven citrombokor vagy palackmosó növény, Ausztráliából származik. Pontosabban, a kontinens keleti partvidékén őshonos, Új-Dél-Wales és Queensland államokban.

Történet:

 • Felfedezés: A 18. század végén fedezték fel a növényt európai botanikusok, akik Ausztrália feltárásán dolgoztak. A különleges, kefeszerű virágok és a citromillatú levelek miatt hamar felkeltette az érdeklődésüket.
 • Elnevezés: A Callistemon név a görög „kallos” (szép) és „stemon” (porzó) szavakból ered, utalva a virágok feltűnő porzóira. A „citrinus” fajnév a citromra utal, a levelek illata miatt.
 • Európába kerülés: A 19. század elején került a citromillatú kefevirág Európába, ahol dísznövényként kezdték termeszteni. Hamar népszerűvé vált a mediterrán éghajlatú területeken, ahol a szabadban is szépen fejlődött.
 • Világméretű elterjedés: Azóta a világ számos részén elterjedt, és kedvelt kerti dísznövény lett a meleg éghajlatú területeken.

Érdekességek:

 • Az ausztrál őslakosok hagyományosan gyógynövényként használták a citromillatú kefevirágot.
 • A növény nektárja vonzza a méheket és más beporzó rovarokat, így fontos szerepet játszik a helyi ökoszisztémákban.
 • A citromillatú kefevirág számos változata létezik, különböző virágszínekkel (piros, rózsaszín, fehér) és növekedési formákkal.
Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása
Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) jellemzői

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) egy igazán különleges megjelenésű, örökzöld cserje, amely a mediterrán kertek kedvelt dísze.

Megjelenés, jellemzők:

 • Levelek: Keskeny, lándzsás alakú, bőrszerű levelei élénkzöld színűek és intenzív citromillatot árasztanak, ha megdörzsöljük őket.
 • Virágok: A növény legfeltűnőbb része a virágzata. A hosszú, hengeres virágfüzérek számtalan apró virágból állnak, amelyeknek nincsenek szirmai, csak feltűnő, hosszú porzói vannak. Ezek a porzók adják a virágzat jellegzetes, kefeszerű megjelenését. A virágok színe általában piros, de léteznek rózsaszín, narancssárga és fehér változatok is.
 • Virágzás: A citromillatú kefevirág tavasszal és nyáron virágzik, hosszan tartó virágzási idővel. A virágok rengeteg nektárt termelnek, így vonzzák a méheket, lepkéket és más beporzó rovarokat.
 • Növekedés: A cserje általában 2-4 méter magasra nő, de megfelelő körülmények között akár 6 méteresre is megnőhet. Széles, terebélyes koronát nevel, amely sűrű lombozatú.

Felépítés:

 • A növény fás szárú, idővel vastag törzset nevel.
 • A levelek szórtan helyezkednek el a száron.
 • A virágzatok a szárak végén fejlődnek.

A citromillatú kefevirág egy látványos, illatos cserje, amely a mediterrán hangulatot idézi. Feltűnő virágzata és citromillatú levelei miatt kedvelt dísznövény. Ideális választás kertekbe, parkokba, de akár dézsás növényként is tartható.

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása
Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása

Gondozása, igényei

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) gondozása során fontos figyelembe venni a következőket:

Napfény igény:

 • A citromillatú kefevirág teljes napfényt igényel a legjobb növekedéshez és virágzáshoz. Legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége. Árnyékos helyen a növény megnyúlik, kevesebb virágot hoz, és érzékenyebb lesz a betegségekre.

Vízigény:

 • A növény mérsékelt vízigényű. A talajt tartsuk mindig enyhén nedvesen, de ne hagyjuk, hogy túlöntözzük, mert a pangó víz gyökérrothadást okozhat. Nyáron, a forró időszakokban gyakoribb öntözésre lehet szükség, míg télen visszafoghatjuk az öntözést.

Hőmérséklet:

 • A citromillatú kefevirág melegkedvelő növény, és a fagyra érzékeny. Az ideális hőmérséklet számára a 18-25 °C közötti tartomány. Télen, ha a hőmérséklet tartósan 5 °C alá süllyed, érdemes a növényt fagymentes helyre vinni, vagy takarással védeni.

Öntözés:

 • Rendszeres öntözésre van szükség, különösen a vegetációs időszakban (tavasztól őszig). Az öntözés gyakoriságát igazítsuk a talaj nedvességtartalmához és az időjárási viszonyokhoz. Az öntözéshez lehetőleg esővizet vagy lágy vizet használjunk.

Tápoldatozás:

 • A vegetációs időszakban (tavasztól őszig) kéthetente tápoldatozzuk a növényt, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást a növekedéshez és virágzáshoz. Használjunk kifejezetten virágos növények számára kifejlesztett tápoldatot.

Növényvédelem:

 • A citromillatú kefevirág általában ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Azonban időnként előfordulhatnak levéltetvek, pajzstetvek vagy takácsatkák. Ezeket a kártevőket rendszeres ellenőrzéssel és szükség esetén rovarölő szerrel lehet kezelni. A gombás betegségek megelőzése érdekében kerüljük a túlöntözést és biztosítsunk jó légáramlást a növény körül.

További tippek:

 • A citromillatú kefevirág jól tolerálja a metszést, így tavasszal nyugodtan visszavághatjuk a hajtásokat, hogy megőrizzük a kívánt formát és méretet.
 • A növényt érdemes tavasz végén vagy nyár elején átültetni, ha kinőtte a cserepét.
 • A citromillatú kefevirág jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt igényel.
Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása
Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) virágja

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) virága igazán különleges és egyedi megjelenésű. A növény hosszú, hengeres virágfüzérei sok apró virágból állnak, amelyeknek nincsenek szirmai, csak feltűnő, hosszú porzói vannak. Ezek a porzók adják a virágzat jellegzetes, kefeszerű megjelenését, innen ered a növény neve is.

A virágok színe általában élénkpiros, de léteznek rózsaszín, narancssárga és fehér változatok is. A virágzás tavasszal és nyáron történik, és hosszan tartó, látványos színkavalkádot biztosít a kertben. A virágok rengeteg nektárt termelnek, így vonzzák a méheket, lepkéket és más beporzó rovarokat, hozzájárulva a környezet biológiai sokféleségéhez.

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása
Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése a kertbe

Magyarországon a citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) fagyérzékenysége miatt nem ajánlott a szabadföldbe ültetni. A növény a mediterrán éghajlatot kedveli, és a tartós hideg, fagyos időszakok károsíthatják, akár el is pusztíthatják. Ezért érdemesebb cserépben vagy dézsában nevelni, így télen könnyen fagymentes helyre vihető.

Ha mégis a kertbe szeretnéd ültetni, a következőket érdemes figyelembe venni:

 • Időpont: Az ültetésre a legalkalmasabb időszak a tavasz vége vagy a nyár eleje, amikor már elmúlt a fagyveszély, és a talaj kellően felmelegedett.
 • Helyszín: Válasszunk napos, meleg fekvést, ahol a növény legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényt kap. A talaj legyen jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag és enyhén savas kémhatású.
 • Ültetés: Ássunk a növény gyökérlabdájánál kétszer nagyobb gödröt, és töltsük fel jó minőségű virágfölddel. Helyezzük a növényt a gödörbe, ügyelve arra, hogy a gyökérnyak ne kerüljön mélyebbre, mint a cserépben volt. Töltsük fel a gödröt földdel, óvatosan tömörítsük a talajt a gyökerek körül, majd alaposan öntözzük meg.
 • Téli védelem: A téli időszakban a növényt takarással kell védeni a fagytól. Használhatunk mulcsot, szalmát, vagy akár fagyvédő textíliát is. A cserepes növényeket érdemes fagymentes helyre vinni, például egy világos garázsba vagy télikertbe.

Fontos: A szabadföldbe ültetett citromillatú kefevirág télállósága korlátozott, ezért érdemes felkészülni arra, hogy a hideg telek károsíthatják a növényt. Ha a növény elfagy, tavasszal általában újra kihajt, de előfordulhat, hogy nem lesz olyan dús és virágzó, mint korábban. Ha nem szeretnénk kockáztatni a növény elfagyását, a citromillatú kefevirágot érdemesebb cserépben vagy dézsában nevelni. Így télen könnyen fagymentes helyre vihető, és a következő tavasszal újra kitehető a szabadba.

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása
Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, szaporítása

Szaporítása

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) szaporítása két fő módszerrel történhet:

1. Magvetés:

 • Időpont: A magokat tavasszal vessük el.
 • Magok: A magokat gyűjthetjük a növény elszáradt virágzataiból, vagy vásárolhatunk kertészetekben.
 • Előkészítés: A magokat érdemes előzetesen néhány órára beáztatni langyos vízbe.
 • Vetés: A magokat vessük laza szerkezetű, tőzeges magvetőföldbe, és takarjuk be vékonyan földdel.
 • Csírázás: A magok csírázása általában 2-4 hetet vesz igénybe, 20-25 °C hőmérsékleten.
 • Palántanevelés: A kikelt palántákat tartsuk világos, meleg helyen, és rendszeresen öntözzük.
 • Kiültetés: A palántákat akkor ültessük ki cserépbe vagy a kertbe, amikor már elég erősek és a fagyveszély elmúlt.

2. Dugványozás:

 • Időpont: A dugványozás legjobb időpontja a nyár eleje vagy a nyár vége.
 • Dugványok: Válasszunk egészséges, fiatal hajtásokat, amelyek kb. 10-15 cm hosszúak.
 • Előkészítés: Távolítsuk el a dugványok alsó leveleit, és a vágási felületet mártsuk gyökereztető hormonba.
 • Ültetés: A dugványokat ültessük laza szerkezetű, nedves közegbe (pl. tőzeg és perlit keveréke).
 • Gyökeresedés: A dugványok gyökeresedése általában 4-6 hetet vesz igénybe.
 • Átültetés: A meggyökeresedett dugványokat ültessük át cserépbe vagy a kertbe.

Fontos: A citromillatú kefevirág dugványozással történő szaporítása egyszerűbb és gyorsabb, mint a magvetés, és a növények hamarabb virágoznak.

További tippek:

 • A dugványozáshoz használjunk éles, tiszta szerszámot.
 • A dugványokat tartsuk párás környezetben, például egy fóliasátorban vagy egy levágott műanyag palack alatt.
 • A gyökeresedés elősegítése érdekében használhatunk alsó fűtést.

Teleltetése

Magyarországon a citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) szabadföldi teleltetése nem javasolt, mivel a növény fagyérzékeny. A tartós hideg és fagy károsíthatja, akár el is pusztíthatja.

Ha mégis a kertben szeretnéd teleltetni, az alábbiakra figyelj:

 1. Mikroklíma: Válassz a kertben egy védett, déli fekvésű helyet, ahol a növény a lehető legtöbb napfényt kapja, és ahol a hőmérséklet valamivel magasabb lehet, mint a kert más részein.
 2. Talajtakarás: A fagyok beállta előtt vastagon takard be a növény tövét mulccsal (fakéreg, szalma, avar), hogy megvédd a gyökereket a hidegtől.
 3. Téli takarás: A növényt magát is takard be fagyvédő anyaggal (pl. geotextil, nádszövet). A takarást csak a fagyos időszakban tartsd a növényen, és vedd le, amikor a hőmérséklet emelkedik, hogy elkerüld a befülledést.
 4. Öntözés: A téli időszakban csökkentsd az öntözést, de ügyelj arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.
 5. Figyelés: Rendszeresen ellenőrizd a növényt, és ha látható fagykárt tapasztalsz, távolítsd el az elhalt részeket.

Fontos: A szabadföldi teleltetés kockázatos, és nem garantálja a növény túlélését. Ha lehetséges, inkább cserépben vagy dézsában neveld a citromillatú kefevirágot, és télen vidd fagymentes helyre.

Alternatív megoldás:

 • Cserepes teleltetés: A legbiztonságosabb megoldás a cserepes teleltetés. A fagyok beállta előtt vidd be a növényt egy világos, hűvös (5-10 °C) helyiségbe, például egy télikertbe vagy garázsba. Csökkentsd az öntözést, és csak akkor öntözz, ha a földlabda kiszárad. Tavasszal, amikor elmúlik a fagyveszély, fokozatosan szoktasd vissza a növényt a szabad levegőhöz.

Bármelyik módszert is választod, a legfontosabb, hogy gondoskodj a növény védelméről a téli hideg ellen, hogy tavasszal újra élvezhesd a gyönyörű virágzását.

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) lehetséges betegségei, kártevői

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) általában ellenálló növény, de néhány betegség és kártevő időnként problémát okozhat:

Gombás betegségek:

 • Fitoftórás gyökérrothadás: Tünetei a hervadás, sárgulás, majd a növény pusztulása. A túlöntözés és a rossz vízelvezetés kedvez a kialakulásának. Megelőzésként használjunk jó vízáteresztő talajt és kerüljük a túlöntözést.
 • Lisztharmat: Fehér, lisztes bevonat jelenik meg a leveleken. A száraz, meleg időjárás és a rossz légáramlás elősegíti a kialakulását. Megelőzhetjük a megfelelő öntözéssel és a növények megfelelő távolságtartásával.

Kártevők:

 • Levéltetvek: Apró, zöld vagy fekete rovarok, amelyek a levelek fonákán szívogatnak, és ragacsos mézharmatot választanak ki. A levéltetvek ellen permetezéssel vagy biológiai védekezéssel (katicabogarakkal) védekezhetünk.
 • Pajzstetvek: Barna vagy fehér, viaszos pajzsot viselő rovarok, amelyek a levelek és szárak nedvét szívogatják. A pajzstetvek ellen mechanikai úton (ledörzsölés) vagy rovarölő szerrel védekezhetünk.
 • Takácsatkák: Apró, pókszerű kártevők, amelyek a levelek fonákán élnek és szövedéket készítenek. A takácsatkák ellen permetezéssel vagy biológiai védekezéssel (ragadozó atkák) védekezhetünk.

Általános megelőzés:

 • Megfelelő gondozás: A citromillatú kefevirág egészségének megőrzéséhez fontos a megfelelő gondozás, beleértve a megfelelő öntözést, tápoldatozást és a megfelelő napfény biztosítását.
 • Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizzük a növényt betegségek és kártevők jelei után kutatva. Ha problémát észlelünk, azonnal lépjünk fel ellene.
 • Környezet: Biztosítsunk a növénynek jó légáramlást, és kerüljük a túlöntözést.
 • Metszés: A beteg vagy sérült növényi részeket távolítsuk el.

Gyakori problémák és megoldások

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) gondozása során felmerülő gyakori problémák és azok megoldásai:

1. Kevés virág:

 • Ok: Túl kevés napfény, tápanyaghiány, nem megfelelő metszés.
 • Megoldás: Helyezzük a növényt napos helyre, ahol legalább napi 6-8 óra közvetlen napfényt kap. Rendszeresen tápoldatozzuk virágzásindító tápoldattal. Tavasszal metsszük meg a növényt, hogy elősegítsük az új hajtások növekedését és a bőséges virágzást.

2. Sárguló, lehulló levelek:

 • Ok: Túlöntözés, tápanyaghiány, hideg időjárás.
 • Megoldás: Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és csak akkor öntözzük, ha a talaj felső rétege kiszáradt. Ügyeljünk a jó vízelvezetésre. Rendszeresen tápoldatozzuk a növényt, és védjük a hidegtől.

3. Barna foltok a leveleken:

 • Ok: Napégés, gombás betegség.
 • Megoldás: Ha a foltok a levelek felső részén jelennek meg, akkor valószínűleg napégésről van szó. Árnyékoljuk a növényt a tűző napfénytől. Ha a foltok a levelek alsó részén jelennek meg, akkor gombás fertőzésre gyanakodhatunk. Távolítsuk el a fertőzött leveleket, és permetezzük a növényt gombaölő szerrel.

4. Kártevők:

 • Ok: Levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák.
 • Megoldás: A kártevőket rendszeres ellenőrzéssel és szükség esetén rovarölő szerrel vagy természetes módszerekkel (pl. neem olaj) lehet kezelni.

5. Elhervadt, száradó növény:

 • Ok: Túl kevés vagy túl sok víz, gyökérrothadás, kártevők.
 • Megoldás: Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és igazítsuk az öntözést a növény igényeihez. Ha gyökérrothadásra gyanakodunk, ültessük át a növényt friss, jó vízelvezetésű talajba. Ellenőrizzük a növényt kártevők után, és szükség esetén kezeljük.

6. Fagykárok:

 • Ok: A citromillatú kefevirág fagyérzékeny.
 • Megoldás: A téli időszakban védjük a növényt a fagytól takarással vagy vigyük fagymentes helyre. Ha a növény elfagyott, tavasszal metsszük vissza az elhalt részeket, és várjuk meg, hogy újra kihajtson.

Fontos: A megelőzés mindig jobb, mint a kezelés. A citromillatú kefevirág megfelelő gondozásával, rendszeres ellenőrzéssel és a problémák korai felismerésével sok probléma megelőzhető.

Érdekességek róla

A citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) számos érdekességgel szolgálhat:

 • Ausztrál őslakosok: Az ausztrál őslakosok hagyományosan gyógynövényként használták a citromillatú kefevirágot. A levelekből készült főzetet légúti problémák, fejfájás és láz csillapítására alkalmazták.
 • Nektárforrás: A növény virágai bőséges nektárt termelnek, így fontos táplálékforrást jelentenek a méhek, pillangók és más beporzó rovarok számára. Ezáltal a citromillatú kefevirág hozzájárul a helyi ökoszisztéma egészségéhez és biodiverzitásához.
 • Sokoldalú felhasználás: A citromillatú kefevirág nem csak dísznövényként értékes. Illóolaját az aromaterápiában használják nyugtató és stresszoldó hatása miatt. A levelekből készült tea pedig kellemes ízű és frissítő.
 • Változatos fajták: A citromillatú kefevirágnak számos nemesített fajtája létezik, különböző virágszínekkel (piros, rózsaszín, fehér) és növekedési formákkal (bokros, elterülő, oszlopos). Így mindenki megtalálhatja a kertjébe illő változatot.
 • Palackmosó növény: A citromillatú kefevirágot angol nyelvterületen gyakran nevezik „bottlebrush plant”-nek, azaz palackmosó növénynek, a virágzat különleges alakja miatt.
 • Tűzálló: A citromillatú kefevirág viszonylag tűzálló növény, ami az ausztrál bozóttüzekhez való alkalmazkodásának köszönhető. A növény képes gyorsan regenerálódni a tűz után, és új hajtásokat hozni.
 • Nemzeti virág: A citromillatú kefevirág Új-Dél-Wales állam nemzeti virága.

Tények röviden összefoglalva

JellemzőLeírás
Származás
Ausztrália keleti partvidéke (Új-Dél-Wales, Queensland)
Megjelenés
Örökzöld cserje, keskeny levelekkel, feltűnő, kefeszerű virágzattal
VirágzásTavasz, nyár
Virágszín
Piros (rózsaszín, narancssárga, fehér változatok is léteznek)
Méret
2-4 méter magas, 2-3 méter széles
Napfényigény
Teljes napfény (min. 6-8 óra közvetlen napfény)
VízigényMérsékelt
Hőmérséklet igény
Melegkedvelő, fagyérzékeny (ideális: 18-25 °C)
Talaj
Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, enyhén savas
Szaporítás
Magvetés, dugványozás
Teleltetés
Cserépben, fagymentes helyen
Betegségek, kártevők
Fitoftórás gyökérrothadás, lisztharmat, levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák
Egyéb
Az ausztrál őslakosok gyógynövényként használták, illóolaját aromaterápiában alkalmazzák, nektárja vonzza a méheket

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay

Citromillatú kefevirág (Callistemon citrinus) ültetése, gondozása, teleltetése, betegségei. Minden, amit tudni kell a gyönyörű virágról. Ismerd meg közelebbről.