Érkezik a tavasz, ébred a kert

Kerti munkálatok

Érkezik a tavasz, ébred a kert

 

A tél vége felé, amikor már nappal kellemes az idő, alig várjuk, hogy hosszabb időre is kimehessünk a szabadba és újra visszahódítsuk a kertet. Ahogy ősszel, úgy tavasszal is rengeteg munka vár ránk odakint. Van azonban néhány dolog, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk és a kertünk, legyen az kicsi vagy nagy, biztosan meg fogja hálálni.

 

Az első lépések

 

Sokan felhasználják ősszel a lehullott lombot a növények takarására, amit bizony ilyenkor össze kell gyűjteni, és ha már előkerül a lombseprű, akkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyepet is szellőztetni kell. Tehát szépen át kell fésülnünk a füvet, hogy lélegezni tudjon. A kikopott területeket pedig március vége felé már lehet újra füvesíteni.

A szűkebb vagy kényesebb területeken használjunk kézi lombseprűt, vagy levélgyűjtő villát. A kisebb kerti szerszámainkat egy felcsatolható szerszámtartó övben könnyedén el tudjuk helyezni, így nem kell folyton lerakni és felvenni, ha szükség van a kezünkre. Ez egy praktikus és rendkívül derékkímélő megoldás.

 

 

A tavaszi metszéseket is el lehet kezdeni. Amit ősszel nem vágtunk vissza, ritkítottunk meg, azt még most, a rügyfakadás előtt kell megtennünk. Ehhez azonban szükségünk lesz egy megbízható metszőollóra, vastagabb ágak esetén ágvágóra vagy fűrészre. Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy a nagyobb felületek sebkezelése elengedhetetlen a fertőzések, kórokozók elkerülése érdekében.

A fagyok elmúltával

 

Amikor elkészültünk a növényzet és a talaj rendberakásával előkerülhetnek a kerti bútorok, és ha már valóban fagymentes az idő, a kerti csapokat is újra üzembe lehet helyezni, így a terasz, a garázsajtó takarításával is pillanatok alatt végezhetünk egy locsolótömlőre erősíthető seprű segítségével. Beköthetjük a slagot, illetve a a különböző locsoló, esőztető berendezéseket. Ezek ma már nem megfizethetetlen luxuscikkek és rengeteg időt és kellemetlenséget takarítanak meg nekünk. Gondoljunk csak arra, hogy nyáron a kora esti locsolások alkalmával mennyi szúnyoggal szoktunk találkozni.

Kerti munkákhoz szerszámok

 

Itt az ültetés ideje

 

Amikor már biztos, hogy nem kell tartani a talajmenti fagyoktól, megkezdhetjük az ültetést is. Ehhez érdemes kesztyűt húzni és néhány apróbb szerszámot is beszerezni. Az ültetés egyik sarokpontja a tervezés. Soha ne ültessünk ész nélkül, hiszen hosszú időn keresztül szeretnénk élvezni a munkánk gyümölcsét. Mindig vegyük figyelembe az ültetni kívánt növények napfény és talajigényét. A növények egymásra gyakorolt hatását is vegyük számba, és ne csupán azt, hogy a nagyobbak hátrébb, a kisebbek előrébb kerüljenek, de azt is, hogy megtűrik-e egymást a választott fajok. A csapadékigény is fontos szempont az egy területre ültetett növények esetében. Legvégül arra is gondoljunk, hogy ha megnőnek hogyan fognak mutatni egymás mellett, színűk, habitusuk alapján. Ültetéseknél praktikus lehet egy térdvédő viselése, mert megkönnyíti és fájdalommentessé teheti a munkát számunkra.

Ébred a kert -Kerti munka-locsolás

 

Szerszám mustra

 

Mielőtt belefognánk a kertészkedésbe, vegyük számba milyen szerszámokkal, gépekkel rendelkezünk és milyen kerti eszközt kell még beszereznünk. Meglévő szerszámainkat is fel kell készíteni a kerti munkára, mivel sokuknál nem árt a rozsdátlanítás, élezés, főleg, ha ezt ősszel nem végeztük el. A fűnyíró élezésére, olajcseréjére is szánjunk időt.

Kerti munkához szerszámok

 

Izgalmas és fáradtságos, kreatív mégis tudatos elfoglaltság egy kert gondozása, ami ha jól csináljuk, akkor cserébe kora tavasztól késő őszig megajándékoz minket a gyümölcseivel, az árnyékával, ahol nyugodtan kipihenhetjük magunkat és testileg, lelkileg feltöltődhetünk.

Kerti munka-locsolás

Kerti növények és 5 egyszerűen kezelhető növény

Díszkertet szeretnék

Tavaszi kertészkedés képekben, tippek mit ültessünk