Ezért kihívás a napraforgó vetése

Ezért kihívás a napraforgó vetése

A napraforgó sokoldalú növény, éppen ezért sokan választják. Azonban a vetése során körültekintőnek kell lenni, hiszen kulcsfontosságú a bőséges termés eléréséhez. A cikkben a vetési technika rejtelmeinek járunk utána.A magágy előkészítése és a vetésmélység

A napraforgó esetében kiemelten fontos, hogy jó minőségben és jó időben legyen előkészítve a magágy. Ugyanis a talaj csak ebben az esetben képes megtartani a vizet, valamint gondoskodni arról, hogy elegendő nedvesség legyen a  vetőmag körül. Továbbá a vetésmélységnek is kiemelt szerepe van, csak a könnyű talajok esetében lehet három centiméter alatti. Így a napraforgónak nem kell nagyobb talajréteget felemelnie ahhoz, hogy a felszínre törjön.

A talajelőkészítésnek azért is van nagy jelentősége, mert a gyökerekkel átszőtt talaj nehezíti a napraforgó tápanyag- és vízfelvételét. Komolyan kell venni, hogy az eketalp csak akkor átjárható a gyökerek számára, ha nedves a talaj. Továbbá fontos, hogy a növény gyökerei mélyre hatoljanak, hiszen ekkor tud teremni. A sekély talajréteg esetén nem tud magáról gondoskodni.

A vetésidő meghatározó szerepe

napraforgó vetés ideje nehezen meghatározható, hiszen jó néhány tényező befolyásolja. Széles időintervallumban vethető, azonban azzal fontos tisztában lenni, hogy gyorsabb kelésre kell számítani, ha melegebb talajba történik a vetés. A korai vetésnek ritkán van előnye. Ha pedig csak korlátozott időszakban áll rendelkezésre a talaj szerkezete, akkor a talaj diktál. Jobbak az esélyek, ha a gépi kapacitás lehetővé teszi, hogy a gyomirtást és a vetésidőt az érkező esőhöz lehessen igazítani.

A hőösszegszámítást a napraforgónál is lehet alkalmazni. A körülbelül 7 Celsius-fok feletti értékeket kell összeadni. Akkor történik meg a kelés, ha eléri a 85-105 Celsius-fokot. Fontos, hogy a negatív számok nem számítanak, vagyis ha a napi átlag 7 Celsius-fok alatt van, nullának számít.Milyen előnyei vannak a napraforgó hibrideknek?

A napraforgó hibridek jó néhány előnnyel rendelkeznek. Jellemző rájuk, hogy nagyon jól alkalmazkodnak a termőhelyhez, valamint jó a stressztűrő és állóképességük. Számos betegséggel szemben átlagon felül képesek felvenni a harcot. Meghatározó az ellenállóképességük, például a szklerotíniával szemben. Ez lehetővé teszi, hogy sűrűbb legyen az állomány. További előnyük, hogy jól kezelhetőek, és közepesen magas állományt hoznak. Például magas olajtartalommal és átlagon felüli ezerkaszat-tömeggel lehet betakarítani egy középérésű napraforgó hibridet.

A cikk végére érve egyértelművé vált, hogy miért kihívás a napraforgó vetése. Ez az egyik legkritikusabb eleme a növény termesztésének. A vetéskor elkövetett hibákat később már nem lehet kompenzálni. Figyelni kell az optimális magágyra, a vetésidő helyes megválasztására, illetve az ideális termőtőszámra. Mindemellett a vetőgép állapota is meghatározó. Az alapvető szabályokat mindenképpen be kell tartani a napraforgó vetése során, ugyanis csak ebben az esetben lehet bő termésre számítani.

Ezért kihívás a napraforgó vetése
Ezért kihívás a napraforgó vetése

 Ezekben a témákban olvashatsz a kezdő kertésznél:Képek: Vistacreate, Pixabay