Fehér üröm (Artemisia absinthium)

Fehér üröm (Artemisia absinthium)

Fehér üröm gyógynövény

Artemisz istennő ajándéka

Íme egy újabb, látszólag jellegtelen növény, ami valójában egy istennő adománya: a fehér üröm kiváló gyógynövény. Jellegzetes illata, keserű, citromra emlékeztető íze pedig a konyhában is jól jöhet.

Sőt! Nemcsak ételek fűszerezésére alkalmas, hanem egy kultikus alkohol, az abszint fő alkotóeleme is. Ismerjük meg a fehér üröm gyógynövényt, és termesszük a kertünkben!

A fehér üröm (Artemisia absinthium) gyógynövény rendszertani besorolása, származása, élőhelye

A fehér üröm a fészkesvirágzatúak rendjébe, ezen belül pedig az őszirózsafélék családjába tartozik. Közeli rokona a bárányüröm, mely szintén gyógynövény, és némiképp csalóka módon a fehér ürömöt is nevezik így egyes tájakon.

A gyógynövény a mediterrán területekről származik; Kelet-Ázsia, Észak-Afrika mellett Közép- és Dél-Európában is őshonos, így Magyarországon is. Vadon találkozhatunk vele utak mentén, dombvidékeken, kerítések mellett, köves területeken, emberi települések közelében.

A fehér üröm egyéb ismert elnevezései: abszintüröm, bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló, mesétfű.

Fehér üröm (Artemisia absinthium)
Fehér üröm (Artemisia absinthium)

A fehér üröm gyógynövény megjelenése, igényei, szaporítása

Évelő gyógynövény, ami közepesen magasra nő. Legjellegzetesebb része levélzete: leginkább egy kinyújtott tenyérre emlékeztetnek, és elegáns ezüstöszöld színűek; apró, gömbölyded virágai sárgák.

A fehér üröm növény a bokros, száraz helyeket kedveli. Mediterrán származásából adódóan szereti a meleget, napfényt, a homokos, jó vízelvezetésű talajt. A vízhiány nem sínyli meg különösebben, ellenben a túlöntözését lehetőleg kerüljük; télálló, de érdemes levelekkel vagy mulccsal védeni a fagytól.

A fehér üröm gyógynövény dugványozással és tőosztással is szaporítható, kezdő kertészek számára ideális választás.

Fehér üröm gyógynövény (Artemisia absinthium)
Fehér üröm (Artemisia absinthium)

A fehér üröm (Artemisia absinthium) gyógynövény felhasználása

A fehér üröm dekoratív leveleivel díszkertekbe is kiváló; illata a kártevőket is távol tartja. Kis sárga virágai áprilistól szeptemberig nyílnak. A növény minden része erőteljes, citromos illatot áraszt, keserű íze pedig ugyancsak a citromra emlékeztet.

A fehér üröm gyógynövény leveles hajtásai frissen május-júniusban begyűjtve vagy szárítva fűszerként is használhatóak. Leggyakrabban teát készítenek belőle, de húsételek, vermutok, fagylaltok fűszereként is felhasználják. Hírnevét annak köszönheti, hogy az ánizs és az édeskömény mellett az abszint*, a XIX. századi művészek kedvelt italának alapanyaga. Korábban tévesen úgy hitték, hogy a fehér ürömben található tujon miatt az abszint mérgező, és egy nem létező betegség* okozója.

Fehér üröm (Artemisia absinthium)
Fehér üröm (Artemisia absinthium)

A fehér üröm (Artemisia absinthium) gyógynövény gyógyhatásai

A fehér üröm már az ókorban is ismert volt. Úgy tartották, Artemisz istennő ajándéka ez a növény (latin neve is innen eredhet). Gyógyhatásait a benne található illóolajaknak, cseranyagoknak, gyantáknak, vitaminoknak és egyéb ásványi anyagoknak köszönheti.

A fehér üröm gyógynövény legfontosabb gyógyhatásai:

  • étvágytalanságra, anorexia ellen;
  • görcsoldásra,
  • lázcsillapításra,
  • hányinger ellen,
  • vérszegénységre, lábadozásra,
  • féregűzésre,
  • menstruáció serkentésére
  • külsőleg reumás fájdalmakra.

* Utolsó megtekintés: 2022-03-14.

Fűszer és gyógynövények

Kerti ötletek témájú cikkek

Kerttervezés témájú cikkek

Kertépítés témájú cikkek

Díszkert témájú cikkek